1

Temat: kłopot z mc

Witam

Mam Asusa WL 500 GP z zainstalowanym X-Wrt niestety ilekroć zainstaluje firmware od początku to nie mogę wrzucić sobie mc tzn pakiety się elegancko ściągają instalują i teoretycznie powinno działać ale po wpisaniu "mc" konsola jakby się zawieszała wyskakują jakieś krzaki i niestety nic nie da sie zrobić pomaga tylko otwarcie nowej sesji. Dodam jeszcze że instaluje go w oparciu o tą stronę http://forum.openwrt.org/viewtopic.php?pid=34740 próbowałem wgrać starszą wersję systemu ale kończy się tym samym a tym czasowo korzystam z obrazu routera kolegi na którym mc śmiga z tym tylko że jest trochę kłopotliwy ze względu na specyficzną konfiguracje jego sprzętu.

Dodam jeszcze że użytkownikiem tego OS jestem od paru dni i nie wiem jeszcze co i jak orientuje się jeszcze bardzo słabo w temacie aczkolwiek staram się robić postępy dlatego proszę o choć trochę wyrozumiałości ze strony bardziej zorientowanych w temacie kolegów i jeżeli coś jest nie jasne lub potrzebujecie kod jakiegoś pliku to postaram sie zamieszczać w miarę możliwości.

tymczasem pozdrawiam wszystkich
finch

2 (edytowany przez firefox 2007-10-04 19:01:14)

Odp: kłopot z mc

Nie wiem nie miałem nigdy X-wrt. U mnie w Openwrt whiterussian 0.9 miałem inny problem z mc.
Nie działał shell po wciśnięciu Ctrl+O.

Wywaliłem mc bo był pamięciożerny, kupe miejsca zżerał na flashu.
Zresztą Cezary dobrze powiedział "Po co mi mc na ruterze".

Czytałem kiedyś ten opis co podałeś i robiłem właśnie wg niego.
Zobacz ten program deco, myślę że wart jest uwagi, bo mało zajmuje pamięci, choć wygląd może trochę rozczarować.

3 (edytowany przez vatazhka 2008-01-24 13:54:17)

Subshell (wywoływany przez CTRL+O) działa w mc tylko z bash-em. W OpenWrt domyślnym shellem jest wbudowana w busybox wersja sh.

Moim zdaniem, mc jest za ciężki na takie urządzenia. Poza tym, nie przeprowadza się tam zbyt wielu operacji na plikach, a jeżeli już, to pracę znacznie usprawnia autocompletion (TAB) wbudowane w busyboksowego sh.

4

jak ktoś jest przyzwyczajony do używania mc na "dużym" komputerze to niesamowicie ułatwia konfiguracje routera jak też tam jest :-) Zajmowane miejsce jest mało ważne, jeśli jest zainstalowany na dysku zewnętrznym. U mnie cały system routera bootuje z dysku.

Co do instalacji to jest paczka w optware. Zainstalowałem i bez żadnych problemów działa.

5

http://album.4est.ro/wl500/packages/mc_ … mipsel.ipk dla 2.6 z forum openwrt.org

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.