26

Odp: TL-WDR3600 + Huawei E5372

Jeszcze jedna kwestia... Zasięg WiFi

Zasięg jest tragiczny, nigdy bym nie przypuszczał, ze w 64 metrowym mieszkaniu mogę mięć gdziekolwiek słaby zasięg. Wystarczy że pójdę do innego pokoju a Telefon z androidem ledwo trzyma zasięg sieci WiFi.

Czytałem o problemach WDR4300 z zasięgiem WiFi ale nie spodziewałem się takiej tragedii.
Nie widzę większej różnicy w pokryciu w porównaniu do Huawei e5372 a to przecież MiFi.

Router stoi w salonie za TV dość nisko, ale anteny ma odsłonięte. Może gdybym umieścił go gdzieś po środku mieszkania na korytarzu zasięg by by lepszy ale nie mam za bardzo gdzie go tam postawić... .

Czy mogę coś zrobić żeby poprawić zasięg?

Mam jeszcze TL-WR841N może użyć go jako repeatera? do niego też mogę wgrać gargoyle z tego co widzę.
Planowałem go sprzedać, ale ma znikomą wartość więc mógł bym go zostawić.

Ale dwa routery w mieszkaniu to lekka przesada, czy WDR4300 jest taki tragiczny czy to już tak po prostu jest z tym WiFi?

27

Rawq napisał/a:

Czytałem o problemach WDR4300 z zasięgiem WiFi ale nie spodziewałem się takiej tragedii.
Nie widzę większej różnicy w pokryciu w porównaniu do Huawei e5372 a to przecież MiFi.

A co to za różnica? I jeden, i drugi ma prawdopodobnie taką samą, maksymalną moc nadawania.
To nic niezwykłego, że w obu przypadkach zasięg jest podobny. Inna sprawa, że anteny w WDR-ach, choć zewnętrzne, to są takie sobie.

Rawq napisał/a:

Router stoi w salonie za TV dość nisko, ale anteny ma odsłonięte. Może gdybym umieścił go gdzieś po środku mieszkania na korytarzu zasięg by by lepszy ale nie mam za bardzo gdzie go tam postawić... .

Czy mogę coś zrobić żeby poprawić zasięg?

Temat wałkowany na forum dziesiątki razy - zacznij od przejrzenia tego, co już się w tej kwestii napisało. Potem przyjrzyj się maksymalnym dostępnym mocom w zależności od wybranego kanału/ów, pomyśl nad wymianą anten, a w ostateczności - kup repeater.

Rawq napisał/a:

Ale dwa routery w mieszkaniu to lekka przesada, czy WDR4300 jest taki tragiczny czy to już tak po prostu jest z tym WiFi?

Po trosze to zasługa WDR-a i niestety, ale Wi-Fi już tak ma. 100 mW to wcale nie tak dużo.

28

W sumie to ciekawe. U mnie 3600 pokrywał moje 75m2, a mam dużo sieci w powietrzu. I problemów nie było.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

pepe2k napisał/a:

A co to za różnica? I jeden, i drugi ma prawdopodobnie taką samą, maksymalną moc nadawania.
To nic niezwykłego, że w obu przypadkach zasięg jest podobny. Inna sprawa, że anteny w WDR-ach, choć zewnętrzne, to są takie sobie.

Czytam właśnie o tych antenach szkoda, że dopiero po zakupie sprzętu. Chodź innej alternatywy nie widzę. Mógł bym zostać tylko przy e5372 i biegać z nim po mieszkaniu

pepe2k napisał/a:

Temat wałkowany na forum dziesiątki razy - zacznij od przejrzenia tego, co już się w tej kwestii napisało. Potem przyjrzyj się maksymalnym dostępnym mocom w zależności od wybranego kanału/ów, pomyśl nad wymianą anten, a w ostateczności - kup repeater.

Czytałem, czytałem w domu spróbuje coś zmienić z kanałami, ale nie mam aż tak dużo sieci w powietrzu więc pewnie mało to pomoże. Anteny w WDR-ach są dwuzakresowe i dość drogie, żebym chociaż miał gwarantowaną poprawę mógł bym sprawę przemyśleć...

A czy ten mój TL-WR841N może służyć jako repeater?

Cezary napisał/a:

W sumie to ciekawe. U mnie 3600 pokrywał moje 75m2, a mam dużo sieci w powietrzu. I problemów nie było.

Pewnie router miałeś wyżej i w centralnym miejscu mieszkania? Albo bardziej sprzyjające warunki.

30

Rawq napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Czytałem, czytałem w domu spróbuje coś zmienić z kanałami, ale nie mam aż tak dużo sieci w powietrzu więc pewnie mało to pomoże.

Czytałeś, ale chyba nie za dokładnie. Rzecz w tym, żeby wybrać takie kanały, na których masz dostępną maksymalną moc nadawania. Nie miałem na myśli innych sieci i szukanie wolnego kanału.

Rawq napisał/a:

Anteny w WDR-ach są dwuzakresowe i dość drogie, żebym chociaż miał gwarantowaną poprawę mógł bym sprawę przemyśleć...

Nie, to ludzie kupują drogie. Ja dwuzakresowe patyki kupowałem ostatnio po 4 USD.

Rawq napisał/a:

A czy ten mój TL-WR841N może służyć jako repeater?

Tak.

31 (edytowany przez Rawq 2014-09-04 16:39:46)

pepe2k napisał/a:

Czytałeś, ale chyba nie za dokładnie. Rzecz w tym, żeby wybrać takie kanały, na których masz dostępną maksymalną moc nadawania. Nie miałem na myśli innych sieci i szukanie wolnego kanału.

Fakt masz rację, muszę sprawdzić pod tym kontem

Po sprawdzeniu wyszło, że najlepiej jest na kanale 13 i faktycznie nie skacze tak zasięg i jest lepszy w najbardziej skrajnych miejscach oddalonych od routera

tak to u mnie wygląda:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/54d8afc1cd0c.jpg

pepe2k napisał/a:

Nie, to ludzie kupują drogie. Ja dwuzakresowe patyki kupowałem ostatnio po 4 USD.

Masz jakiegoś linka do tych patyków, jak się sprawdzają ?

32

witam
czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć jak dostać się do tych obrazków bo nie radze sobie z konfiguracją routera a treść na obrazkach pewnie by mi się przydała
kupiłem aktywny hub usb podpinam do mojego  tp-link MR 3420 Ver 2.1 widzi Huawei ale z min nie łączny
w zakładce modem 3g /LTE
Typ modemu:huawei E5372
Status połączenia:Rozłączony
w zakładce konfiguracja podstawowa
Urządzenie pracuje jako:
Brama sieciowa (domyślnie)
Most bezprzewodowy/przekaźnik  (istnieje, ale nie można tego zaznaczyć)

proszę o pomoc

rethas napisał/a:

rethas napisał/a:
Odgrzeję temat.Huawei e5372 działa działa z TP-LINK TL-MR 3220/3420.Do TP-Linka trzeba wgrać firmware Gargoyle i ustawić jak na zdjęciach.

Obrazek Obrazek

Oczywiście konieczny jest aktywny hub usb.

Inny sposób połączenia:

Obrazek

Szkoda tylko że w E5372 nie da się wyłączyć interfejsu wi-fi.

Do obu urządzeń logujemy się standardowo przez przeglądarkę.

33

Wan jako dhcp, interfejs jako wwan0 (nie domyślny). To taki hilink jak pisali inny, dobrego huba z własnym zasilaniem potrzebujesz do niego.

34 (edytowany przez mmkokon 2016-01-21 14:01:23)

ustawiono
Połączenie: dhcp
Interfejs WAN: wwan0
hub ma zasilanie dodatkowe 5V 1000mA
połączenie bez zmian
w zakładce modem 3g /LTE
Typ modemu:huawei E5372
Status połączenia:Rozłączony

brak dostępu do internetu po połączeniu z wifi z TL MR'a
czy urządzenie ma pracować jako: Most bezprzewodowy/przekaźnik bo u mnie tego nie da się włączyć

35

Ma tak pracować. I resztę ustaw w gui modemu.

36

przykro mi ale nie do końca rozumiem

cezary napisał/a:

Ma tak pracować.

tak czyli jak?
ja mam tak
obrazek 1   jest dobrze?

cezary napisał/a:

I resztę ustaw w gui modemu.

może mi to dokładniej opisać. Przykro mi ale nie wszystkie hasła/skróty (gui) są dla mnie zrozumiałe.

37

Wpisz w przeglądarce http://192.168.8.1

38

i co mam tu ustawić
zdjęcie 1
zdjęcie 2
zdjęcie 3

jeśli nie tu to gdzie mam szukać i czego ?

39 (edytowany przez mmkokon 2016-01-22 00:08:01)

coś naklikałem i działa
inne ustawienia bez zmian o dziwo tym razem połączono
obraz
dziękuję za wszelką pomoc

40

Ten modem jest jak karta sieciowa - router nie bierze udziału w nawiązaniu połączenia, wszystko robi się w gui tego modemu.