Temat: Gargoyle i problem z QOS
Witam
Router Tplink 1043 z Hilinkiem
Jak bym nie ustawił QOS to zamiast full predkosci ( ok. 90 Mb/s ) to pobiera mi z max 60-70 Mb/s )
Co moge robić źle ??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle i problem z QOS
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Jak bym nie ustawił QOS to zamiast full predkosci ( ok. 90 Mb/s ) to pobiera mi z max 60-70 Mb/s )
Co moge robić źle ??
Po pierwsze to nigdy nie masz gwarancji że właśnie taką będziesz miał przepustowość na modemie. Więc ustawienie qos jest średnim pomysłem w tym przypadku.
Wiem, ale jak nie ustawie nic to problem mam z voipem w przypadku pobierania plikow. Natomiast jak juz wlacze QOS to znow mi obniza max download
i jak tu polaczyc jedno z drugim ? Jesli nie osiagam nawet zawsze 90 to ustawie jako max chocby 80, ale ja przy wlaczonym QOS osiagam zanizona predkosc i pytanie czemu
?
Masz ustawić tyle ile normalnie wyciągasz a nie że ustawisz sobie 80
Jeżeli coś sieci walnie i nagle zrobi się 20 to zobaczysz jak wtedy działa qos ustawiony na 80.
Cezary ale ja próbuje na rozne sposoby ![]()
Ustawie max downlad na 80000 kbps to sciąga 60-70 Mb/s
Ustawię 120000 kbps jest to samo
Wyłacze QOS na pobieranie, wraca do prawidłowych ok 90 Mb/s
Może modem hlinka robi coś po swojemu u włączenie tego qos coś mu psuje w działaniu.
No tak może być
kurcze, zawsze jakoś pod górkę ![]()
Witam
Co moge robić źle ??
Jaka to wersja routera 1 czy 2, jak jest to jedynka to nie uciągnie nawet takich przepustowości na WAN przy włączonym QoS.
Dosc nowy czyli 2. Czyli QOS powoduje zbyt duze obciazenie routera ?
ustawialem 50, nawet 60 i było ok, ma problem przy wyzszych prędkosciach ![]()
Próbowałem tez na TPlinku 3600 połaczonym poprzez WAN z 1043 i niby jest troche lepeij ale tam znwou upload szwankuje, zamiast 40 wyciąga max 10-20
Posiadacze t-mobile, orange, play problemow nie maja bo nie osiągają takich prędkości ![]()
Jakieś cyrki z tymi routerami, any idea, pomysły ?
moze wylacz to automatyczne dobieranie predkosci przy pobieraniu qos, ewentualnie pobaw sie obrazami barrier breaker z luci http://dl.eko.one.pl/luci/barrier_breaker/ar71xx/
Juz probowalem ale ma problem z hilinkiem, wiec zostaje na gargulcu, gdzie tam sie wylacza automatyczne dobieranie predkosci ?
W zakładce qos na samym dole.
Aktywna kontrola zatorów ?
To mam to wyłączone
No to nie masz automatycznego dobierania prędkości.
Ale to nadal nie rozwiązuje mojego problemu ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle i problem z QOS
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc