Temat: Początkującego pytania o składnię UCI i tryb pracy WiFi

Witam,

Wczoraj pierwszy raz zainstalowałem alternatywny firmware na moim routerze (patrz stopka) i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Po kilku nieudanych próbach konfiguracji przy pomocy LuCI (stare przyzwyczajenia do GUI niestety długo umierają ;-)) postanowiłem zrobić firstboot i zacząć od nowa przy pomocy UCI, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Po przestudiowaniu oficjalnej dokumentacji i artykułów z eko.one.pl pojąłem podstawowe koncepcje i założenia rządzące tym narzędziem. Niestety pewnych szczegółów nie udało mi się w pełni zrozumieć, dlatego też proszę o zlitowanie się nad „n00bem” i wyjaśnienie pewnej kwestii :-)

Otóż po pierwsze chciałbym ustawić statyczną dzierżawę DHCP i następnie przekierować określone porty. Jeśli dobrze rozumiem UCI, powinienem wydać następujące komendy:

# uci add dhcp host
# uci set dhcp.@host[-1].ip=192.168.1.100
# uci set dhcp.@host[-1].mac=00:11:22:33:44:55
# uci set dhcp.@host[-1].name=HTPC
# uci commit dhcp

a jeśli chodzi o przekierowanie portów to:

# uci add firewall redirect
# uci set firewall.@redirect[-1].src=wan
# uci set firewall.@redirect[-1].src_port=1234
# uci set firewall.@redirect[-1].proto=tcpudp
# uci set firewall.@redirect[-1].dest_ip=192.168.1.100
# uci set firewall.@redirect[-1].dest_port=1234
# uci commit firewall

Zakładając, że dobrze sobie wymyśliłem te komendy, niejasne jest dla mnie w jaki sposób OpenWrt dodaje i rozróżnia poszczególne wpisy. Problemem dla mnie jest [-1] – czy takiego samego numeru używa się przy każdych kolejnych wpisach, tzn. przy dodaniu kolejnego przekierowania albo statycznej dzierżawy. Czy muszę w jakiś specjalny sposób zaznaczyć, że stworzyłem już jedną dzierżawę czy przekierowanie? Czy po prostu [-1] odnosi się do ostatniego uci add firewall redirect albo uci add dhcp host?
Kolejna sprawa to czy wartości jak IP czy MAC adres mam wziąć w cudzysłów? Wiem, że trzeba to robić gdy wartości zawierają spacje, ale co z kropkami i dwukropkami?

To tyle na chwilę obecną jeśli chodzi o UCI. Mam jednak jeszcze pytanie odnośnie ustawień WiFi w OpenWrt. Otóż oryginalny firmware miał możliwość ustawienia trybu pracy radia na „802.11n only”, której to opcji nie widzę w OpenWrt. Z racji faktu, iż większość moich urządzeń może lub w niedługim czasie będzie mogła pracować w tym trybie zastanawiam się czy jest jakiś sposób by wymusić ten tryb na routerze, żeby starsze urządzenia, dla których kiedyś przygotuję osobny AP, nie powodowały obniżenia wydajności pozostałych, kompatybilnych z siecią N, urządzeń?

Z góry dziękuje za pomoc w wyjaśnieniu tych kwestii i wyrozumiałość, jeśli w rzeczywistości są to jakieś trywialne problemy.

Zbyt dużo tych gratów się mi już uzbierało, żeby je teraz wypisywać w sygnaturce… ;-)

2

Odp: Początkującego pytania o składnię UCI i tryb pracy WiFi

1. Jeżeli chodzi o UCI to masz tu: http://eko.one.pl/?p=openwrt-uci [-1] oznacza to ostatnią sekcję, ostatnio dodaną w tym przypadku.
2. Generalnie to wszystko możesz brać w cudzysłów.
3. Nie ma takiego trybu pracy. Jest zawsze gn. Jeżeli nie podłączysz innych urządzeń to nie będziesz miał obniżenia prędkości. Zresztą AP i tak negocjuje przędkości dla poszczególnych klientów, i tak na 300Mbps się zapewne nie podłączysz smile

PS. To jeszcze GargoylePL  zainstaluj i zobacz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tryb GN właśnie teraz używam. Nie zdawałem jednak sobie sprawy, że jeden klient może być podłączony jako G, a drugi jako N; myślałem, że to się „sprowadza do najmniejszego (najwolniejszego) wspólnego mianownika”. Co do 300Mbps to zadaję sobie sprawę, że to tylko teoria, ale faktem jest, że sieci N działają zdecydowanie szybciej niż G.

Co do UCI to czytałem wcześniej ten artykuł. Wydaje mi się, że czuję o co chodzi, ale nie do końca to rozumiem ;-) Cóż, nie będę zawracał więcej głowy tylko to spróbuję i zobaczę co wyjdzie :-D Chciałby się jeszcze tylko upewnić czy same komendy, konfigi, sekcje i opcje są adekwatne do tego co chciałbym zrobić?

Bardzo dziękuję za pomoc, zarówno dotychczasową jak i przyszłą :-)

Zbyt dużo tych gratów się mi już uzbierało, żeby je teraz wypisywać w sygnaturce… ;-)

4

Tak, tak było to opisane smile.

uci możesz sobie poćwiczyć: touch /etc/config/test, a później uci test. coś tam.
Wydaj polecenie a potem zobacz co się zapisało w pliku (a zapisze sie jak commit zrobisz).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.