Temat: Początkującego pytania o składnię UCI i tryb pracy WiFi
Witam,
Wczoraj pierwszy raz zainstalowałem alternatywny firmware na moim routerze (patrz stopka) i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Po kilku nieudanych próbach konfiguracji przy pomocy LuCI (stare przyzwyczajenia do GUI niestety długo umierają ;-)) postanowiłem zrobić firstboot i zacząć od nowa przy pomocy UCI, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Po przestudiowaniu oficjalnej dokumentacji i artykułów z eko.one.pl pojąłem podstawowe koncepcje i założenia rządzące tym narzędziem. Niestety pewnych szczegółów nie udało mi się w pełni zrozumieć, dlatego też proszę o zlitowanie się nad „n00bem” i wyjaśnienie pewnej kwestii :-)
Otóż po pierwsze chciałbym ustawić statyczną dzierżawę DHCP i następnie przekierować określone porty. Jeśli dobrze rozumiem UCI, powinienem wydać następujące komendy:
# uci add dhcp host
# uci set dhcp.@host[-1].ip=192.168.1.100
# uci set dhcp.@host[-1].mac=00:11:22:33:44:55
# uci set dhcp.@host[-1].name=HTPC
# uci commit dhcpa jeśli chodzi o przekierowanie portów to:
# uci add firewall redirect
# uci set firewall.@redirect[-1].src=wan
# uci set firewall.@redirect[-1].src_port=1234
# uci set firewall.@redirect[-1].proto=tcpudp
# uci set firewall.@redirect[-1].dest_ip=192.168.1.100
# uci set firewall.@redirect[-1].dest_port=1234
# uci commit firewallZakładając, że dobrze sobie wymyśliłem te komendy, niejasne jest dla mnie w jaki sposób OpenWrt dodaje i rozróżnia poszczególne wpisy. Problemem dla mnie jest [-1] – czy takiego samego numeru używa się przy każdych kolejnych wpisach, tzn. przy dodaniu kolejnego przekierowania albo statycznej dzierżawy. Czy muszę w jakiś specjalny sposób zaznaczyć, że stworzyłem już jedną dzierżawę czy przekierowanie? Czy po prostu [-1] odnosi się do ostatniego uci add firewall redirect albo uci add dhcp host?
Kolejna sprawa to czy wartości jak IP czy MAC adres mam wziąć w cudzysłów? Wiem, że trzeba to robić gdy wartości zawierają spacje, ale co z kropkami i dwukropkami?
To tyle na chwilę obecną jeśli chodzi o UCI. Mam jednak jeszcze pytanie odnośnie ustawień WiFi w OpenWrt. Otóż oryginalny firmware miał możliwość ustawienia trybu pracy radia na „802.11n only”, której to opcji nie widzę w OpenWrt. Z racji faktu, iż większość moich urządzeń może lub w niedługim czasie będzie mogła pracować w tym trybie zastanawiam się czy jest jakiś sposób by wymusić ten tryb na routerze, żeby starsze urządzenia, dla których kiedyś przygotuję osobny AP, nie powodowały obniżenia wydajności pozostałych, kompatybilnych z siecią N, urządzeń?
Z góry dziękuje za pomoc w wyjaśnieniu tych kwestii i wyrozumiałość, jeśli w rzeczywistości są to jakieś trywialne problemy.