Temat: WRT54G v2.2 sdmod i jądro 2.6

Mam SD moda w WRT54g v2.2 wszystko działa sprawnie pod Backfire z jądrem 2.4. Natomiast przy jądrze 2.6 są problemy. Pierwszy to taki, że sterownik od wifi b43 używa gpio przeznaczonego dla kary choć w najnowszym 10.03.1 RC3 chyba już to jest poprawione(dla pewności wyłączyłem b43). Mimo wyłączenia b43 karta nie działa poprawnie. Jest wykrywana da się ją zamontować nawet coś tam odczytać ale po kilku zapisach lub odczytać router się zawiesza. Czy może ktoś ma podobną konfigurację, może po prostu sterownik w 2.6 jest jakiś felerny?

2

Odp: WRT54G v2.2 sdmod i jądro 2.6

W trunku były łatki związane z gpio na b43. Nie pamiętam czy zostało to przeniesione do bieżącej gałęzi backfire, trzeba to sprawdzić po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Łatki chyba są bo karta jest wykrywana i da się ją zamontować czego nie dało się zrobić przy starszej wersji b43 jednak nawet po usunięciu b43 karta nie działa mi prawidłowo. Więc może być też jakiś problem ze sterownikiem do kart.

4

Jak chcesz że karta działała po usunięciu sterowników? smile

5

Cezary napisał/a:

Jak chcesz że karta działała po usunięciu sterowników? smile

Trochę niejasno napisałem.
b43 to sterownik od wifi on właśnie "zabiera" dla siebie gpio od 1 do 3(chyba) przez co gryzie się ze sterownikiem karty mmc. Jest patch do b43 który daje mu tylko kontrole na jedym gpio od diody wlan i wtedy sterownik mmc działa i można zamontować kartę czego nie dało się wcześniej zrobić przy standardowym b43. Jednak dalej są problemy z obsługą karty, przy zapisie lub odczycie router zamiera. Dla pewności wywaliłem też sterownik b43 ale nic to nie pomogło.

6

W 2.6 inaczej wygląda obsługa karty, wykorzystuje "generyczny" sterownik. Wypadało by więc zgłosić buga odnośnie tego, jeżeli tak się dzieje.

7

Offtop: jaki sens ma 2.6 dla WRT54g? Poważnie, ciekawy jestem.

8

Nie wszystko moduły są dostępne dla 2.4.

9

Cezary napisał/a:

Nie wszystko moduły są dostępne dla 2.4.

Chyba, że tak. Dzięki.

10

Inna sprawa bo nie wiem czy wiecie - OpenWrt trunk nie wspiera już jądra 2.4. Sterowniki do wifi są do kernela 2.6 - albo zamknięte od broadcoma (wl) albo otwarte b43.