1 (edytowany przez ZuberA 2010-11-19 00:58:40)

Temat: TP-LINK TL-WR1043ND - restarty - Gargoyle PL

Witam
Na początku chciałem zaznaczyć że po raz pierwszy mam styczność z linuxem wiec w ewentualnych postach co do moich problemów proszę pisać rozwiązania z gotowymi poleceniami które trzeba wpisać w konsoli. :-)

Posiadam TP-LINK TL-WR1043ND z zainstalowanym Gargoyle 1.3.7 (by obsy).
Po zainstalowaniu Gargoyle i jego skonfigurowaniu poprzez WWW wszystko jest OK. do czasu pierwszego samoistnego restartu (zwieszeniu) się routera.

Po ponownym uruchomieniu zaczynają się problemy.
1.    W opcjach wyświetlania wykresu pasma zużycia przy Linia 1; Linia 2; Linia 3 jak się wybierze z menu rozwijanego nazwie ip czy QoS przeskakuje powrotem do aktualnie wybranej opcji nie można zaznaczyć ptaszka przy zapisuj 15 minutowe przedziały.
2.    w monitorze sieci nie pokazuję wyświetlanych stron przez komputery w sieci. Ponowne wyłączenie i włączenie opcji nic nie daje.
3.    w wykresach QoS pokazuje pełno różnych adresów IP z poza puli – przed samoistnym restarcie było wszystko OK.
4.    Podział pasma – wykres po restarcie tez jest niewiarygodny.
5.    Nie można zmienić nazwy Domeny w Identyfikacji
6.    Zaplanowane restarty – funkcja przechodzi do pozycji Brak

To wszystkie błędy które zdołałem zauważyć po „restarcie” routera.

Następnie przywracam router to stanu po aktualizacji wgrywam ustawienia i znów zaczynają się problemy bo z menu konfiguracja znika np. DHCP aby wejść w niego muszę wpisać http://192.168.1.1/dhcp.sh zdarzyło się raz że router po wprowadzeniu tego adresu samoistnie się restartował.

Dodam że z routerem 4 komputery się poprzez Wifi a po lanie tylko dekoderki z Nki.
Adresy IP mam przydzielone na sztywno.

Soft: openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin7.8M 2010-11-17 21:37:16

ASUS RT-AC68U
TP Link WR1043ND v.1 Gargoyle ver 1.6.2.2 (r42647), by obsy
http://www.speedtest.pl/test/90929053

2

Odp: TP-LINK TL-WR1043ND - restarty - Gargoyle PL

1. Znajdź powód restartu - obciążenie routera, błędy w systemie plików (polecenie logread) czy coś takiego.
2. Wgraj oryginał (Gargoyle EN) - jeżeli też się to dzieje to trzeba zgłosić autorowi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez ZuberA 2010-11-19 13:05:55)

Ten oryginalny wgrac:
gargoyle_1.3.7-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin
czy
gargoyle_1.3.7-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin

oczywiście przez www ?

ASUS RT-AC68U

4

Jeżeli masz tam jeszcze gargoyle lub openwrt  to sysupgrade. Zresztą samo gargoyle to podpowiada.

5 (edytowany przez ZuberA 2010-11-19 13:20:01)

Wiem, Wiem ale chciałem się zapytać do pewności smile
gargoyle en wgrany zaraz bede testować

Po przywróceniu moich ostawień z backupu znów znikły niektóre pozycje z menu sad

ASUS RT-AC68U

6

W końcu powróciłem do Gargoyle PL bo nie widziałem żadnej różnicy.
Router narazie samoistnie się restartował wiec zrobiłem to ręcznie i po ponownym uruchomieniu
w statystykach pokazują się numery IP z poza listy które nie wiem skąd się wzięły.

PunBB bbcode test

Przydzielone mam z puli 192.168.1.100 - 192.168.1.110
router ma adres 192.168.1.1

Aktualnie do TPlinka był podłączony po Wifi mój komp, laptop i router od sąsiada który otrzymuje adres IP bezprzewodowo.
Na przedstawionym wykresie nie wiem czemu ale tych użądzenień nie ma.

ASUS RT-AC68U

7

To jest w takim razie problem po stronie gargoyle i powinieneś to zgłosić.

Nie podłączałeś czasami kilka razy tego samego komputera? Może dostawał inne adresy ip za każdym razem i stąd te numery.

8

W DHCP mam przydzielone adresy IP na sztywno.
Ze zgłoszeniem tego będzie mały problem bo mój angielski jest kiepski :(
Dziwne, że tylko u mnie się coś takiego przydarzyło.

Hmmm tak myślę może by wgrać starszą wersję Gargoyle PL
Tylko nie wiem czy to ma sens.

ASUS RT-AC68U

9

Nie ma starszej. Wszystkie PL które były dotyczą Gagroyle które od tego czasu zmieniło się bardzo nie wiele, w sumie tylko w okolicach usb i pluginu usb_storage. To co było zostało bez zmian, wiec starsza wersja bedzie działać tak samo.

10 (edytowany przez ZuberA 2010-11-19 15:29:19)

Chyba coś mam tongue
Wyłączyłem QoS pobieranie/wysyłanie i statystyki powróciły do normy.

P.S.
Dzięki za szybkie odpowiedzi !!!

ASUS RT-AC68U

11

To tym bardziej należało by to zgłosić. O ile jest to powtarzalne i psuje się za każdym razem. Inaczej developer nie będzie w stanie tego powtórzyć.

12 (edytowany przez Misio 2011-01-22 16:55:44)

Witam
Mam również podobny problem, tym że router się nie restartuje a pada wifi, dzieje się tak gdy łącze jest mocno używane - ściągam z prędkością 4MB/s kilkanaście(dziesiąt) gigabajtów, dzisiaj np ściagałem ok 100GB i wifi się zwiesiło jakieś 3-4 razy, przy każdym zwieszeniu wystarczy wcisnąć guzik QSS który wyłącza wifi i wcisnąć go jeszcze raz aby wifi włączyć. W panelu "podział pasma" również pojawiły mi się nieznane adresy ip.
Router posiadam taki jak w topicu wr1043nd a gargoyle pl posiadam najnowszą wersje by eko. Dodam, że w trakcie "zawiechy" wifi połączenie komputera z routerem nadal trwa, tylko że nie można się połączyć ani z internetem ani z routerem.
Podobne objawy miałem na dd-wrt tyle że tam działo się to częściej, a nawet na oryginalym oprogramowaniu tp-linka mi sie zwiesił. Nie wiem czy to teraz wada fabryczna czy oprogramowania a router ma 2 tygodnie.
Aha no i QOS mam wyłączone, wifi ustawione na tryb AP B+G+N 40mhz i max moc nadawania

13

Kwestia sterowników do wifi. Pewnie jak byś spojrzał w logi to miałbyś info o wywaleniu się radia. To się kwalifikuje do zgłoszenia developerom openwrt.

14 (edytowany przez Misio 2011-01-22 17:46:18)

Dzięki za odpowiedź, powiedz mi jak mam w takim razie to zgłosić?
I jak spojrzeć w logi?
Jestem nowy na openwrt/gargoyle prędzej siedziałem 2 lata na dd-wrt stąd też moje początkujące pytania smile

15

dev.openwrt.org , nowy ticket z opisem problemu (ze radio się wywala po transferze dużej liczby danych)

16

Misio napisał/a:

I jak spojrzeć w logi?

Oprócz tych zwyczajowych poleceń, na przykład "dmesg", jest jeszcze logread.

17

Z przykrością wróciłem do oryginalnego oprogramowania, naprawdę bardzo mi się panel gargoyle i funkcje openwrt podobały ale niestety na oryginalnym firmware stabilność wifi jest o niebo lepsza, mam tylko nadzieje, że kiedyś bugi które są aktualnie na sterownikach wifi w openwrt zostaną wyeliminowane i będę mógł powrócić na to świetne oprogramowanie smile

18

No i niestety po powrocie na oryginalny firmware też mi się to zdarzyło - 2 zawiechy w ciągu 2 dni, coś musi być zdecydowanie złego w sterownikach do atherosa

19

A co ma oryginalny soft do tego? Oni nie używają opensourceowych sterowników tylko całkiem inne, z madwifi się wywodzące. Raczej sprzęt Ci pada.

20

Myślałem, że używają sterowników od producenta - atherosa, jak widać się myliłem.
Potestuje jeszcze i będzie trzeba oddać do serwisu a szkoda bo router ma może 2-3 tygodnie.
Aczkolwiek nie wiem czy to tylko u mnie problem czy nie, nie wiem czy ktokolwiek testował router ściągając 50GB z WANu z prędkością 6MB/s
Przed chwilą padło wifi, odłączylem laptopa od wifi, podpialem sie kablem sprawdzilem logi przez panel www - czysto, odpalilem wifi w lapku a tu zdziwienie - podłączyło się i działało bez restartu.
Nie wiem o co tu chodzi. A cholerka specjalnie kupiłem ten routerek do wysokich transferów, poprzedni WRT160N nie wytrzymywał takiego transferu

21

Zauważ że kupiłeś sprzęt który kosztuje ~30e brutto. Nie nastawiaj się na jego wysoką jakość...

22

Nie no ja to rozumiem, chodzi po prostu o to że miałem do wyboru WRT160NL i tego tp-linka zobaczyłem, że mają dokładnie to samo a tp-link ma nowszy chipset + 1gbit lan i kosztuje mniej - wybór był oczywisty. Teraz ciekawy jestem czy użytkownicy linksysa mają ten sam problem czy nie.
Napisałem maila do tp-linka i dostałem odpowiedź, że powinienem ściągać przez kabel bo wifi może się zapychać... ręce opadają

23

Oficjalnie dostałeś taką odpowiedź od tplinka? Bardzo dobry tekst smile

24

Tak, tutaj wklejam dokładnie co napisali:
"Thank you very much for your email requesting information about our product. This is Laura from TP-LINK technical support department.

As we know that the hardwire connection is better than the wireless connection. What’s more the frequency of the TL-WR1043ND is 400MHz.

When you download something at high speed, it will cause a large number of session. The session is more than the max value, you will lose the connection and the WIFI crashed.

So if you need to download the something at high speed,you had better use the cable."

No nic, router poleci na serwis może kase oddadzą to wtedy zakupie prawdopodobnie asusa rt-n16

25

Witam,

Misio napisał/a:

... wifi ustawione na tryb AP B+G+N 40mhz i max moc nadawania ...

A podmień Szerokość na 20mHz i potestuj.

pozdrawiam,
Slajo