Temat: Jakie są możliwości zablokowania torrentów

Witam,

Jakie są możliwości zablokowania ściągania plików *.torrent oraz samej zawartości dostarczanej przez nie w oprogramowaniu OpenWrt ? Czy jest możliwość wprowadzenia takich reguł jak na mikrotiku opisanych np. tu: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=73462

Próbowałem wbudowanego QoS'a ale niestety klasyfikuje mi może 10% ruchu jako protokół bittorent.

Pozdrawiam

2

Odp: Jakie są możliwości zablokowania torrentów

Jeżeli ruch będzie szyfrowany to nie zablokujesz w podany sposób. Już chyba lepiej wrzucić znany ruch w wysokie kolejki do qos a resztę (więc i torrenty) do najniższej o małej przepustowości.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jest to też rozwiązanie, aczkolwiek trochę upierdliwe przy definiowaniu tego co ma pójść do wysokiej kolejki. Natomiast o nim nie pomyślałem. Dzięki.

A jak to jest obecnie z protokołem bittorent, czy on jest domyślnie szyfrowany, czy tylko jak przejdzie przez sieć TOR lub w kliencie trzeba włączyć szyfrowanie ?

4

Jak klient ma włączone szyfrowanie to nie dość że idzie zakodowane to jeszcze po porcie 80 czy 443 i nie ma jak tego odróżnić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Torrenty nie idą przez TOR, nawet jak go włączysz. Tzn plik *.torrent pobierasz przez HTTP a więc i przez TORa, ale jak już klient BT ruszy to rozgłasza prawdziwe IP i inne klienty się łączą pomijając TOR.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U