1 (edytowany przez Drail 2014-08-27 13:42:39)

Temat: Łączenie dwóch domów

Witam! Potrzebuję z jednego domu do drugiego przekazać internet. Do tej pory odbywało się to przez WiFi. Nadszedł jednak czas puścić kabel, więc mam pytanie jaki kabel by się nadał? Ma wyjść z jednego domu, pionowo w dół następnie pod kostką brukową i do drugiego domu. Po ścianie kabel będzie zamknięty w takim korytku:
PunBB bbcodetest
Następnie pod kostką brukową, tu rodzi się pytanie, wsadzić w coś ten kabel, czy mogę tak po prostu zakopać go 10cm pod kostką, ułożyć kostkę i nic się nie stanie(podejrzewam, że nie)? W domu z internetem stoi Tp Link 1043nd v1, internet czerpie ze światłowodowego routera ZTE F660(W zte zrobiony dmz na 1043). Tp Linka chciałbym zastąpić jakimś Mikrotikiem(jakim?), a jego samego ustawić sobie jako AP, oraz połączyć do niego 3 wr740n w tryb WDS aby pokryły mi cały dom. Da się tak zrobić czy jest jakaś lepsza opcja? Domy stoją w odległości od siebie ok 15-20m.

2

Odp: Łączenie dwóch domów

Drail napisał/a:

[...]Domy stoją w odległości od siebie ok 15-20m.

I jaki jest powód rezygnacji z Wi-Fi? Przepustowość?

3

Niestety, przepustowość, 3x WDS to za dużo, nie wykorzystuje pełnej prędkości światłowodu.

4

Ok to chociaż jedno pytanie, czy taki Mikrotik http://allegro.pl/mikrotik-routerboard- … 01700.html,
będzie dobry do zabawy z RouterOS i czy będzie dobry do pełnienia zadania bramy?

5

Jak każdy inny mikrotik. Jeżeli Ci parametry jego odpowiadają to bierz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.