1

Temat: Pytanie o najlepsze praktyki z dyskami USB w Gargoyle

Skoro znalazłem trochę czasu żeby "dokonfigurować" swoje routery to mam pytanie dotyczące nośników USB:

Extroot + SWAP + partycja NTFS na jednym fizycznym dysku 2.5 cala - czy to ma sens, czy to wróży problemy? Partycja NTFS ma być pod zasoby dla DLNA, zasoby SAMBA, powierzchnia dla Aria2. W tej chwili po przegranej walce z Extrootem, Swapem na Pendrive + dyskiem z partycją NTFS połączone to wszystko hubem aktywnym nie mam ani SWAPA ani Extroota. Ciągle były problemy z montowaniem tych nośników oraz częste przypadki wyłączania SWAPA przy roboocie lub uszkadzania plików na EXTROOT. Podłączyłem tylko dysk NTFS i męczę się z niewielką ilością RAM i FLASH.
Jeśli to jednak nie jest dobry pomysł to jakie są dobre praktyki na Exroot, Swap i powierzchnię na dane aby nie sprawiało to problemów?

2

Odp: Pytanie o najlepsze praktyki z dyskami USB w Gargoyle

Ja miałem na 3420 oddzielne pendrivy na extroot i swap do tego dysk USB na dane, ale system plików ext4.
Poza tym, że transfery z dysku i na dysk były mizerne chodziło to bez problemu ponad rok.
Później zmieniłem sprzęt na 3600 i zamiast dysku dokupiłem NAS.
Teraz transfery mam ok.

Acha, te pendrivy i dysk siedziały w jednym aktywnym hubie LogiLink.

3

Dochodzę do wniosku, że NAS rozwiąże moje problemy, trzeba tylko zainwestować kilka stówek.

4

Oczywiście, wówczas nie potrzebny Ci extroot, swap itp.
Samba, DLNA i tym podobne cuda są w NAS, a router tylko łączy ze sobą co trzeba.

Na WDR3600 z NSA325V2 ZyXella mam transfery odczyt 80MB/s a zapis 50MB/s (MB nie Mb), oczywiście na kablu.
Na wifi około 20MB/s spokojnie chodzi.

5

A czy zakładanie swap-a na pendrive (32GB) jest wymagane do stabilnego działania transmission
("normalne" używanie) na WDR3600 (128MB RAM)?

6

Jak masz ograniczony upload i liczbę peerów to nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.