1 (edytowany przez z1mEk 2014-08-26 21:06:42)

Temat: Łącze zapasowe WDS > 3G

Mam nietypową potrzebę:
Mój router z Gargoyle (TP-L 1043) działa w trybie "Połaczenie przez WDS" i chciałbym w przypadku braku sygnału z AP lub braku internetu z AP przełączyć ten router w tryb AP a źródłem internetu żeby był modem 3G z Aero2.

Czy jest możliwość aby dokonać takiej konfiguracji?

Jeśli nie to czy można takie przełączenie skonfigurować pod przycisk WPS?

Proszę o jakieś podpowiedzi.

2

Odp: Łącze zapasowe WDS > 3G

Zainstaluj mwan3, skonfiguruj będzie się przełączało samo.

Jak chcesz pod przycisk to łatwiejszego rozwiązania nie ma - albo dynamicznie zmieniaj opcję albo podmieniaj pliki konfiguracyjne i tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy mwan3 jest dostępny w repozytoriach? Nigdzie nie potrafię znaleźć działającego sposobu na zainstalowanie MWAN3... Wszędzie tylko zainstaluj a potem sposób konfiguracji.

4

opkg update
opkg install mwan3

Jak każdy pakiet...

5 (edytowany przez z1mEk 2014-08-26 22:02:28)

No tak... smile nie działało mi bo z jakichś powodów nie aktualizowało mi list repo... po restarcie routera zaczęło.

Niestety nie radzę sobie z konfiguracją według przyjętych założeń sad mogę prosić o dalsze wskazówki? Mam problem z identyfikacją interfejsu dla "Połączenie przez WDS".

6

Wpisz: route
i zobaczysz na jakie interfejsy są ustalone domyślne trasy.

7

root@Router2:~# route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
default         router1.majgab  0.0.0.0         UG    0      0        0 br-lan
192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 br-lan

I nic mi to nie mówi, takiego interfejsu nie mam w /etc/config/network

8

Interfejs: br-lan

9

Wiem jak skonfigurować aby MWAN3 zarządzało dwoma WAN'ami ale niestety nie potrafię tak skonfigurować aby z połączenia typu WDS zrobić zmianę na połączenie przez 3g - to się także wiąże z przekonfigurowaniem interfesju radiowego (chyba).

10

No tutaj nie ma chyba nic niezwykłego. Połączenie przez 3g to po prostu kolejny WAN.
WDS chyba może chodzić przy braku interneru z AP, nie korzystałem nigdy z takiego rozwiązania.

11

Jako połączenie 3g robisz następny interfejs (wan2 czy hsdpa jak w poradnikach). Więc po prostu przełączasz się pomiędzy wan a wan2 czy hdspa jak zrobisz.

Ew - po prostu podmieniaj konfigi na gotowe.

12

pawlak2 napisał/a:

WDS chyba może chodzić przy braku interneru z AP

WDS działa przy braku internetu z AP ale w przypadku jak AP nie nadaje WIFI to WDS już też nie emituje sieci i nie można się do niego dostać przez WIFI i własnie wtedy chciałbym, żeby ten router stał się AP'kiem z WAN 3g.

Cezary napisał/a:

Jako połączenie 3g robisz następny interfejs (wan2 czy hsdpa jak w poradnikach). Więc po prostu przełączasz się pomiędzy wan a wan2 czy hdspa jak zrobisz

Gdy mam zrobioną konfigurację (z GUI), która powoduje, że router działa jako WDS to w pliku /etc/config/network jest usuwana sekcja definiująca interfejs WAN. I to jest właśnie dla mnie niewiadoma.

13

Więc tą konfigurację sobie zapisz na bok, przez gui skonfiguruj żeby modem działał, zapisz na bok. I masz dwie konfiguracje które możesz podmieniać i restartować usługi.

14

OK, tak będę kombinował.