26

Odp: Jaki router pod Gargoyle PL

Ze specyfikacji wynika iż jedyna różnica pomiędzy TL-WDR3600 a TL-WDR4300 to w zasadzie inny moduł radiowy dla pasma 5 ghz i trzecia antenka. Czy faktycznie ten trzeci patyk aż tak dużo robi że warto dołożyć trochę więcej do TL-WDR4300? Może jakiś inny model z TP-Linka w podobnym przedziale cenowym polecicie.

27

Nie warto, tym bardziej jak nie masz kart 450Mbps na 5GHz w komputerze...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Zgadza się nie mam, a tak jak pisałem mam zamiar korzystać głownie z 2.4 ghz i generalnie liczyłem że modele z trzema antenkami może oferują "lepsze jakościowo" połączenia wifi.

29

Nie, bo tak trzecia jest do 5GHz wykorzystywana.

30

Może być i 6 anten - jak scalak odpowiedzialny za radio ma takie i nie inne parametry to same antenki jedynie mogą trochę zwiększyć zasięg- ale stabilności i jakości połączenia i oczekiwanej (jak zrozumiałem z wcześniejszych Twoich postów) wydajności to nie zmieni.

31

Dodatkowo ma to większy sens dla dużej ilości urządzeń korzystających z WiFi

32

Co w takim wypadku będzie liderem wśród urządzeń (niekoniecznie TP-Link) serwujących solidne i wysokiej jakości połączenie przy rozsądnym zasięgu. Pod pojęciem wydajności bardziej myślałem o samym urządzeniu, nie koniecznie wydajności linku radiowego. W perspektywie potrzebuję do urządzenia oprócz na dzień dobry Gargoyle na pokładzie dodatkowo extroot-a i drugie usb do współpracy z ups-em.
Czyli modele 3600 i 4300 z dwoma portami usb wydawały mi się dość dobrym wyborem. Za specjalnie nie siedzę w temacie urządzeń więc zdecydowałem się poprosić Was o pomoc w doborze - co do samego TP-Linka się nie upieram, być może jest coś czego nie znam a jest fajnym wyborem i można to polecić - Netgear WNDR3700 v4 też parametry ma podobne, tyle że brak mu drugiego portu usb (nie chcę stosować huba usb), nie ma odkręcanych antenek no i jest szybko licząc dobra stówę droższy.

33

Bo ma 128MB flash nandu, a gargoyle na niego nie znajdziesz. Jeszcze nie.

34

A czy są jakieś plany względem ASUS-a RT-N18U? Ten też ma 128MB flash-u, ale jak na razie nie widzę dla niego nawet alternatywy w postaci czystego openwrt.

35

Bo jest na broadcomie. O ile sam system pewnie da się uruchomić o tyle wifi już możesz nie mieć.

36

A które radyjka generalnie są lepsze Atheros QCA9558 z 1043ND v2 czy AR9341 z 3600/4300 - chodzi głownie o pewny i silny link - z tego co poczytałem na 3600/4300 i ich słabe zasięgi ludzie trochę psioczą.

37 (edytowany przez okra 2014-08-20 18:20:29)

1 - ASUS WL-500GP V2
2 - TL-WDR3600

Z tych, który lepszy? Będzie podłączony moduł LTE HUAWEI E3272.

38

Przesadzasz trochę. Piszesz co jest lepsze - maluch czy fiat 500 współczesny. W ogóle nie ma porównania. 2

39

Cezary napisał/a:

Przesadzasz trochę. Piszesz co jest lepsze - maluch czy fiat 500 współczesny. W ogóle nie ma porównania. 2

Masz go na stanie?

40

3600? nie

41

Cezary napisał/a:

3600? nie

Faktycznie widzę, że zeszedł ze stanu.

42

Ja już zdecydowałem.
Moim następnym routerem będzie Asus RT-AC68U.
Co prawda nie pod Gargoyle, ale są inne alternatywy.
Myślę, że prędko mu mocy i ramu nie zabraknie.

43 (edytowany przez SzymonKubisiak 2014-08-27 21:03:59)

A jaka jest kolejna klasa wyżej niż 3600/4300? Nie chodzi mi o ac tylko o większą moc i ram.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

44

Wydaje mi się że klasa wyżej od Tp Linka to Archery, aczkolwiek pewien nie jestem.

45

No właśnie nie chodzi mi o tp linka ani o wifi ac. Zwłaszcza że w C7 tylko niektóre wersje sprzętu są obsługiwane przez OpenWRT.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

46

Ale nie gargoyle (jeszcze).

47

lukzak2298 napisał/a:

A odświeżając temat, co teraz polecacie?

Nie baw się w archeologa tylko przeczytaj https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12006
Dostałeś już taką radę.