Temat: JBD2: Detected IO errors while flushing file data on sda1-8
Zacznę może od Grunwaldu, jak to mówią u mnie w rodzinie. W styczniu skonfigurowałem następujący zestaw: TP-Link TL-WDR3600 z Gargoyle, do którego podpięty jest dysk 500 MB (już dość leciwy, 5 letni z dużym przebiegiem), z którego CIFSem udostępniona jest zawartość pod Openeleca postawionego na Raspberry Pi. Początkowo miałem jeszcze do routera podpięty pendrive GoodRama 8 GB, na którym zrobiony był Exroot i Swap. Na routerze był zainstalowany Transmission. Nie było żadnych problemów z tą konfiguracją, transfer na laptopa z hdd miałem około 7-8 mb/s, torrenty ładnie się ściągały.
Po miesiącu Transmission zaczął mi sypać router. Po uruchomieniu ściągania czegokolwiek, sypało się WiFi. Zrobiłem wtedy upgrade Gargoyle do wersji 1.6.0.2 i wywaliłem Exroota. Pomogło. Transmission mieści się na pamięci wewnętrzej routera (na podłączonym HDD nie mam Swapa, czyli w chwili obecnej system nie ma żadnego Swapa). Wszystko pięknie działało przez kolejne 5 miesięcy.
Około miesiąc temu znowu zaczęło się sypać. Spadł dramatycznie transfer z HDD po sieci, co kończy się tym, że jak torrent leci szybciej niż 500 kb/s to nie da się niczego oglądać przez XBMC, bo się tnie. Zrobiłem wczoraj e2fsck, poznajdywał błędy i je naprawił. Transfer się poprawił (do około 6 MB/s) ale nie wszystko co mam na dysku da się oglądać czy nawet skopiować z niego. Zauważyłem również taki błąd w logach przy ściąganiu torrentów (ograniczone do 15 peerów): JBD2: Detected IO errors while flushing file data on sda1-8.
Jak na moje, HDD mi się sypie, ale nie jestem w stanie tego potwierdzić. Jakim programem mogę pod Windowsem przetestować gruntownie dysk Ext4?
Ewentualnie odbiją się brak Swap'a albo jakiś problem w konfiguracji całego ekosystemu.
Zapomniałem dodać, że wczoraj kupiłem huba usb z zasilaniem i podpiąłem przez niego HDD bezpośrednio do Raspberry Pi. Filmy, które się po sieci wysypywały, dalej się wysypują.