1 (edytowany przez helusz 2014-08-18 17:56:46)

Temat: router z DLNA

Witam wszystkich na forum!

Przyszedł czas na wymianę routera na nowy(stary już nie daje rady) i zastanawiam się nad routerem z funkcją DLNA i torrentem.
Przejrzałem kilka modeli ale nie wiem na jaki się zdecydować.
Przykładowo TL-WR1043ND jest w dobrej cenie, ale zastanawia mnie streamowanie filmów mkv z dysku USB na TV.
Może macie doświadczenia czy router ogarnie film przykładowo 8TB?

Czy moze lepiej zainwestować w coś mocniejszego np z USB 3.0 typu RT-N18U? czy TL-WDR4300?

A być może jeszcze jakieś inne rozwiązanie np z dyskiem w kieszeni?

Dodam, że router byłby podpięty rj-45 bezpośrednio do TV, więc wąskim gardłem będzie USB.
Bardzo zależy mi aby ogladać filmy przez dlna, męczy mnie juz co chwilę podpinanie lapka pod hdmi.

Na całość mógłbym przeznaczyć do 400 zł, ale jeżeli np TL-WR1043ND z USB jest w miarę wydajny(np z gargoyle i dyskiem ext4) to 200 by wystarczyło.

To co muszę kupić to router napewno i ewentualnie jakies inne urządzenie, ale optymalnie byłoby jedno urządzenie.
Mam dysk 3,5 cala na SATA, dyski usb 2.0 i 3.0.
Może pomoglibyście stworzyć jakąś sensowną konfigurację?

Na tą chwilę kupiłbym TL-WR1043ND, ale może doradzicie coś innego/lepszego?

Dzięki

2

Odp: router z DLNA

Kup sobie nasa dowolnego, o routerze zapomnij do tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A jaki przykładowy nas obsłuży mi polskie napisy po dlna z plików txt czy srt? każdy?

4

To zależy już od nas i jego softu. Nie siedzę aż tak w oryginalnych softach żeby odpowiedzieć na to pytanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Koniecznie musi być DLNA ? Rozumiem że masz TV które pozwala odtwarzać filmy w ten sposób ?
Z tego co czytam zależy Ci przede wszystkim na tym aby wygodnie oglądać filmy na TV (tzn. żeby nie podłączać lapka), to może pomyśl nad jakimś mini-media center (choćby malinka, ale może być przecież coś lepszego), podłączasz to na stałe do TV i w tle jeszcze ściągasz sobie na to "legalne filmy" i problem z głowy. Wówczas routera nie potrzebujesz do tego (choć jeśli nie masz to router zawsze się przyda, choć w tym przypadku może nie do tego).

TP-Link TL-WDR4300 v1, Reboot (17.01-SNAPSHOT, r3876-efb6ca1)

6

helusz napisał/a:

A jaki przykładowy nas obsłuży mi polskie napisy po dlna z plików txt czy srt? każdy?

Mam ZyXel NSA-325V2, srt obsługuje i polskie znaki, z tym, że to bardziej zależy od modelu TV. Np moja nagrywarka obsługuje rmvb, ale Tv już nie a serwer ten sam.

Miałem wcześniej MR3420V2, następnie zmieniłem na WDR-3600 i w mojej ocenie na routerze nie dało się bezproblemowo korzystać z dysku sieciowego i DLNA. Po dokupieniu nasa to praktycznie inny świat.

Mogę polecić własnie takie rozwiązanie: router do stworzenia sieci domowej a serwer NAS do banku danych i DLNA.

7

Na poczatku jest fajnie, można sie pouczyć Linuxa, ale z biegiem czasu apetyt rósł w miare jedzenia, router u mnie stał się routerem ( w moim WDR, użyłem raz złącza USB, do sprawdzenia Aero2) i od tego czasu miejsce Media Center Pełni Mini-ITX z Debianem. Szybkośc przesyłania plków w SAMBIE czy idealne DLNA do tego pomiary temperatur, FTP, strona WWW, serwer DNS i proxy i wiele wiele innych

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M