1

Temat: Jaki router pod Gargoyle PL

Witam. Aktualnie przymierzam się do wymiany routera.
Posiadam MR3220 ale niestety są z nim problemy od dawna (częste zrywanie połączenia z modemem, restarty - oba przy pobieraniu plików)
Szukam czegoś za nieduże pieniążki ale z większą ilością pamięci (więcej funkcji w fw ;]).
Ważne jest wsparcie dla: E3272-s153 (zasilany z aktywnego hub-a)

Co polecacie? TP-Link jak najbardziej tylko jakie modele.

2

Odp: Jaki router pod Gargoyle PL

Pod gargoyle zostaje tylko wdr3600/4300. Czy E3272s-153 będzie działał tego nie wiem, ktoś musi sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mam podobne problemy z 1043v1, przy bardzo dużym obciążeniu restarty routera, restarty wifi itp.
Ja zastanawiam się, czy nie wymienić go na 1043v2, sporo mocniejszy od v1.

4 (edytowany przez zearid 2014-08-16 08:54:40)

U mnie różnie z obciążeniem. Czasem wystarczy pobieranie pliku 100kb z transferem 100-200 kbps a czasem pobiera i po 5-6GB z transferem 4-6mbps. Jest totalnie nieprzewidywalny a ostatnio znów to się nasiliło i nie wiem jaka może być przyczyna. Ciekawostką jest to, że to router ma problemy bo modem dzięki zewnętrznemu zasilaniu cały czas jest połączony w tej samej sesji.

3600 sam właśnie rozważałem (8/128) tylko cena 200zł xD

1043v2 właśnie jako alternatywę też rozważałem. 8/64 oraz cena od 160zł.

5

Ja przesiadłem się z MR3420 na WDR3600 i wszystko działa tak jak powinno. Trafiłem mało używaną używkę na 150zł smile
Modem E3276 LTE.

6

A ktoś chce kupić 3600? smile

7

Ja rozważam zakup na razie ;] bo powoli mnie za bardzo męczą restarty mojego 3220 ;/
A jaka cena od Ciebie? xD

8

Mało używana używka za 150 + przesyłka.  Chyba ze jesteś z warszawy i chcesz sobie sam odebrać.

9

Nie, bardziej na zachód. Poznań. Ustalę fundusze i w razie w dam znać na PW. Zobaczę ile mogę otrzymać za mojego staruszka jeszcze.

10 (edytowany przez build000 2014-08-18 03:23:36)

Tak czytam czasem podobne pytania i komentarze i aż mi się ciśnie na usta pewna uwaga podsumowująca powyższe rozważania:
"Szkłem się "czwóry" nie obetrze"
- jak  ma być wydajnie to ma kosztować - przestańcie ludziska szukać dziury w całym - za 2 setki macie wydajność i możliwości równoważne...2 setkom - tu żadne cuda nie pomogą i czarowanie - tego typu sprzęt w ostatnich latach w rzeczywistości drożeje, a nie tanieje (i nie mam tu na myśli tendencyjnych obniżek, czy to z okazji jakiejś promocji czy z uwagi na wprowadzenie nowszych modeli/technologi).
big_smile

11

Cezary napisał/a:

Mało używana używka za 150 + przesyłka.  Chyba ze jesteś z warszawy i chcesz sobie sam odebrać.

Też mam na zbyciu mojego, z gwarancją w sumie..

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

12

A jak wygląda kwestia WDR-3500? Pominą już mniej USB i wolniejszy LAN (sporadycznie przesyłane są pliki powyżej 600MB więc aż tak istotne to nie jest). Czy zadziałał by poprawnie z E3272?

A swoją drogą, ktoś ma pomysł co może powodować restarty routera? Modem ma osobne zasilanie i cały czas trzyma połączenie.

13

zdzichu6969 napisał/a:

Też mam na zbyciu mojego, z gwarancją w sumie..

Hmm. Też kuszące choć za wysyłką nie przepadam a na wypad do Gniezna komunikacją jestem za leniwy tongue

14

witam, podepne się pod temat bo też chce wymienić mr3420 na coś lepszego,nowszego a przede wszystkim żeby nie zrywał połączenia router bo ten mój zrywa średnio raz dziennie. Czy WDR 3600 będzie odpowiedni? Warto wrzucać mu gargoyle czy zostawić fabryczne oprogramowanie?

15

Gargoyle zawsze warto wrzucić. Jest dużo lepszym i bardziej rozbudowanym FW.

16

Fish napisał/a:

...przede wszystkim żeby nie zrywał połączenia router bo ten mój zrywa średnio raz dziennie.

A co to za połączenie?

17

No wlasnie nie wiem czy to możliwe ale mój router coś gryzie się z modemem który mam od dostawcy internetu. Conajmniej raz dziennie zrywa internet, i szukam rozwiązania więc pomyślałem że wymienie router na nowszy i pomyślałem o WDR3600, to dobry wybór?

18

Jeśli to LTE od Cyfrowego Polsatu/Plusa, to zmiana routera raczej nie pomoże. Było tu o tym co najmniej kilka razy. W niektórych lokalizacjach połączenie zrywa się co 24h lub częściej i to z winy operatora (podobno ograniczenie systemu bilingowego). Pozostaje Monitor Połączenia w Gargoyle + ewentualnie skrypt resetujący USB.

19

Jest to internet stacjonarny z sieci telewizji kablowej, na początku nie wierzyłem że to router może robić problemy i rozłączać internet ale gdy dzieje się to tak często to szukam przyczyny, i zawsze gdy lampki na modemie gasną to jak odpinam router to nagle się pojawiają i internet znów jest. W kazdym bądz razie i tak wymienie router na WDR3600 bo jest chyba lepszy od mr3420

20

Lepszy to pojęcie względne.
Np. MR3420 ma lepszy zasięg wifi na 2.4GHz, a WDR3600 lepszy na 5GHz (bo 3420 nie ma wcale wink )

21

Dużo słabszy zasięg od mr3420 v1? W mieszkaniu 60m2 i w bloku to chyba nie będzie różnicy?

22 (edytowany przez build000 2014-08-18 16:13:27)

Fish napisał/a:

Jest to internet stacjonarny z sieci telewizji kablowej, na początku nie wierzyłem że to router może robić problemy i rozłączać internet ale gdy dzieje się to tak często to szukam przyczyny, i zawsze gdy lampki na modemie gasną to jak odpinam router to nagle się pojawiają i internet znów jest. W kazdym bądz razie i tak wymienie router na WDR3600 bo jest chyba lepszy od mr3420

To może na dzień dobry warto by było posprawdzać okablowanie (dla testu wymiana kabla od modemu do routera i opcjonalnie od routera do kompa, jak jest) oraz przynajmniej organoleptycznie sprawdzić koncentryk od modemu do "tam gdzie ginie w ścianie". Ostatecznie to gaśnięcie lampek w modemie może też oznaczać jakieś uszkodzenie modemu, jak sprawa jest tendencyjna i w określonych warunkach. Równie dobrze może być to suma tych wszystkich opisanych przeze mnie przyczyn jak też tylko jedna/kilka z nich.
Router jako taki może być dopiero ostatnim powodem takiego stanu rzeczy jak opisałeś (że np. za słaby - równie dobrze możesz też mieć coś z samym routerem, jak i z softem w nim - wiele różnych możliwości)...raczej.

23

Cinsan napisał/a:

Jeśli to LTE od Cyfrowego Polsatu/Plusa, to zmiana routera raczej nie pomoże. Było tu o tym co najmniej kilka razy. W niektórych lokalizacjach połączenie zrywa się co 24h lub częściej i to z winy operatora (podobno ograniczenie systemu bilingowego). Pozostaje Monitor Połączenia w Gargoyle + ewentualnie skrypt resetujący USB.

To ja również jeszcze raz powtórzę: routery serii MR3420/3220 nie nadają się do obsługi modemów LTE (pomijam tutaj już kwestie zasilania po USB z którymi ma większość routerów problemy), to słabe obliczeniowo jednostki ze zbyt małą ilością pamięci RAM (w przypadku sterownika NDIS/NCM powoduje to wykładanie się routera i są tutaj na forum takowe przykłady). Do tego typu zastosowań w klasie econo to WR1043ND v2, WDR3500/3600/4300.

24 (edytowany przez DAVCOM 2014-08-18 23:23:56)

Ja również podepnę się pod temat i poproszę o Wasze wskazówki.
Zakładając iż generalnie sprzęcik ma służyć jako solidny AP dla pasma 2.4 w niewielkim mieszkaniu biorę pod uwagę jedno z tych trzech:
1 - TL-WR1043ND
2 - TL-WDR3600
3 - TL-WDR4300

który z tej trójcy wybrać?

W 2 i 3 wifi 5 ghz zawsze można wyłączyć a być może coś jest w tych urządzeniach co przemawia że warto kupić konkretnie ten a nie inny. Różnice w cenie co prawda są, ale nie aż tak straszne.

25

2/3 bo mają więcej ramu.