51 (edytowany przez comp252 2014-08-13 13:53:41)

Odp: Obrazy OpenWrt Barrier Breaker

Też myślałem że mam problem w domu patrzę teraz w pracy i to samo chociaż ISP ten sam co w domu i tutaj może być problem.

52

Pewno musisz dla sprawdzenia drogi zapodać traceroute, czy cuś - jak będzie pewność wal do ISP z reklamacją.

53

potrzebuję postawić exroot-a i NIDS-a i niektórych pakietów brak

54

To już musisz czekać na odpowiedź autora - nie znam tych obrazów i nie używam - trudno coś doradzić.

55

morfik napisał/a:

Czyli według ustawień domyślnych powinno pokazywać prawidłowy czas na routerze?

U mnie nie pokazywało -- zobacz sobie post 38 wyżej, ten z logami z routera i porównaj zalogowany czas na routerze z czasem postu -- różnią się 2h, czyli na routerze jest ustawiony czas bez uwzglednienia przesunięcia geograficznego i czasu słonecznego -- po 1h na każde z tych dwóch.

To jest mój obecny config:

config system
...
#       option timezone 'M3.5.0,M10.5.0/3'
        option timezone 'CET-1CEST,M3.5.0/2,M10.5.0/3'
        option zonename 'Europe/Warsaw'
...

To co zostało wykomentowane, to było po wgraniu obrazu na router. Te dwie ostatnie linijki wziąłem z configu gargulca.

Rozszyfrowanie tych linijek z timezone można znaleźć tutaj: http://www.di-mgt.com.au/wclock/tz.html -- przykład:

[Europe/Paris]
TZ=CET-1CEST,M3.5.0/2,M10.5.0/3

CET = designation for standard time when daylight saving is not in force
-1 = offset in hours = negative so 1 hour east of Greenwich meridian
CEST = designation when daylight saving is in force ("Central European Summer Time")
, = no offset number between code and comma, so default to one hour ahead for daylight saving
M3.5.0 = when daylight saving starts = the last Sunday in March (the "5th" week means the last in the month)
/2, = the local time when the switch occurs = 2 a.m. in this case
M10.5.0 = when daylight saving ends = the last Sunday in October.
/3, = the local time when the switch occurs = 3 a.m. in this case

Także domyślnie czas jest ustawiony nie na polski i temu zwróciłem na to uwagę., chyba, że tak ma być w istocie, to nie było tematu.

A widzisz, bo mi nazwę CET ucieło.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

56

build000 napisał/a:

To już musisz czekać na odpowiedź autora - nie znam tych obrazów i nie używam - trudno coś doradzić.

Coś się stało na styku niektórych sieci i vectry. Tu już musisz do IPS walić. Samo dl.eko.one.pl żyje i ma się dobrze.

57

Wiem Cezary, że żyje - przed chwilą coś zasysałem - chyba omyłkowo mnie zacytowałeś. big_smile

58 (edytowany przez build000 2014-08-13 14:11:10)

comp252 - napisz co Ci zassać/czego potrzebujesz, to się wrzuci na jakiś upload i sobie pobierzesz. Ten obraz z cytowanego przez Ciebie linku (tylko który) ?

59

Cezary mam coś dla Ciebie ale to po PW polecimy.

60

Ten zresztą też nie. big_smile

61

build000 napisał/a:

Wiem Cezary, że żyje - przed chwilą coś zasysałem - chyba omyłkowo mnie zacytowałeś. big_smile

Tak, nie ten post smile

62

Cezary napisał/a:

A widzisz, bo mi nazwę CET ucieło.

Nie tylko CET ale cały kawałek CET-1CEST,

A co do tych przycisków to widać coś schrzanili w tym wydaniu i ten przycisk do wyłączania wifi na routerze TP-Link TL-WR1043ND v2.1 nie będzie działać. Tutaj jest zgłoszone to pół roku temu -- https://dev.openwrt.org/ticket/15354

Pozostaje tylko przestawiać w configu

config wifi-device 'radio0'
...
option disabled '1'

i wpisywać wifi. smile

63

Już jest 14.07-rc3

64

Wczoraj już był smile

65

Czy to oznacza, że już niedługo pojawi się nowa aktualizacja obrazów na stronie ?

66

Przecież co kilka dni są nowe...

67 (edytowany przez onken 2014-08-15 13:37:55)

Panowie smile

Zainstalowałem sobie OpenWRT z Luci, do TP-Linka 3600,  mam modem z LTE HuawaiE3272.

Jak wymusić połączenie LTE bo ciągle łączy się ale w 3G hmm bo transfery niskie. Brak w opcjach polaczenia NDIS jak i nawet zwyklego RAS tyle ze do LTE. Probowalem uzyc skryptow do ndis Cezarego ale ni cholery nie dziala, nie laczy sie, albo robie jakis blad, bardzo prosze o pomoc sad , proc usb itd zwraca jakis blad

68

Sam sobie musisz to w modemie wymusić. Włóż do windowsa, ustaw tylko lte i masz.

69

tak tez zrobiłem, ale Openwrt usilnie próbuje łaczyc się tylko na 3G i przestawia mi modem hmm

Zainstalowałem dla testu Openwrt Huntsman, tam jest zakładka modem, i komendy AT

Przestawiam AT na TYLKO LTE ( at^syscfgex="03",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff,, )  , modem pokazuje połączenie, ale netu brak hmm

Tak jakby wogole sama funkcja "modem" nie przekazywała internetu dalej.

Dopiero tak w Twoim Openwrt jest tez zakładka wan w ethernet ale tam tez tylko 3G i problem jest ponownie hmm

Co ja mogę jeszcze zrobić ?

70

Openwrt nie może Ci przestawić modemu na 3G. Jak masz modem wpięty w komputer to jesteś w stanie się połączyć po ustawieniu tylko LTE? Bo jeśli nie, to albo nie masz usługi aktywnej, albo zasięg za słaby dla uzyskania połączenia.

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

71

3g to nazwa protokołu a nie wymuszenie "3g".

72

Faktycznie smile - wymuszenie LTE pomogło i połączył się w LTE

Ale prawdopodobnie to tryb RAS a nie NDIS, zgadza się ?

Jak poprawnie wymusić połączenie w NDIS ?

73

Ty nam powiedź jak się połączyłeś, przez ras czy ndis. No skąd mamy wiedzieć jak skonfigurowałeś smile

74

uzyłem w ethernet zakładki 3G smile

Tam nie ma do wyboru RAS czy NDIS, ale wydaje mi się że to RAS i transfery też niższe smile

75

Jakiej zakładki? W luci? Tam tylko ras jest, luci nie zna jeszcze nic innego w tym z openwrt.org