Temat: USR9108 + OpenWRT i potrzebuje waszej pomocy
Witam, otóż wczoraj chciałem wykorzystać mój router do wyższych celów [jako router nie adsl tylko wan niestety nie udalo mi sie to w oficjalnym sofcie wiec instalnalem openwrt]
Otóż zainstalowało się wszystko pięknie itp itd ale przez Luci pogmatwałem w ustawieniach WAN I LAN [coś z dhcp itp pomieszałem do końca nawet nei wiem co] Ale wyszło takie coś.
Podłączam do komputera sam router - nie pobiera adresu siecioweg o na sztywno wpisuje sobie np. 192.168.1.2 [0.2 lub 100.2] i niestety sam router nie odpowiada z zadnego ip w zakresie 192.168.100.255 Tak jakby wogóle sobie IP nie przypisywał.
Myk jest taki że działa teraz jak switch bo jak podłączam sobie router inny do niego i mój komputer to IP jest mi przypisywane przez dhcp routera numer 1 [czyt. [DZIALAJACY ROUTER] --> NIESZCZESNY USR9108 --> KOMPUTER]
Postanowiłem sobie na sztywno wpisać w windows 192.168.1.2
i zaczalem pingowac 192.168.1.1 [otoz jak wylacze i wlacze spowrotem router [podlaczony tylko do mojego kompa] to miedzy 2-3 sekunda od wlaczenia pojawia sie ping na 192.168.1.1 [ale trwa to tylko pare ms] gdzies tam poczytalem o tftp ale nigdy trafic nie moglem w windowsie - pewnie dlatego ze sie tego nei da zrobic;/
No nic bede wdzieczny za wszelkie rozwiazania najlepiej nie wymagajace rozkrecania obudowy gdyz sprzet nie jest moj a sam nie posiadam w tej chwili zadnych narzedzi/lutownicy/kabli rs232-usb najlepsze byloby jakies nawet zawansowane rozwiazanie softwarowe;]
Z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam
P.S Reset do ustawien systemowych nie dziala [probowalem trzymac reset przez 5-15 sekund i zadna opcja nie zresetowala tego ustrojstwa ]