1 (edytowany przez koper89 2010-10-05 17:42:39)

Temat: USR9108 + OpenWRT i potrzebuje waszej pomocy

Witam, otóż wczoraj chciałem wykorzystać mój router do wyższych celów [jako router nie adsl tylko wan niestety nie udalo mi sie to w oficjalnym sofcie wiec instalnalem openwrt]
Otóż zainstalowało się wszystko pięknie itp itd ale przez Luci pogmatwałem w ustawieniach WAN I LAN [coś z dhcp itp pomieszałem do końca nawet nei wiem co] Ale wyszło takie coś.
Podłączam do komputera sam router - nie pobiera adresu siecioweg o na sztywno wpisuje sobie np. 192.168.1.2 [0.2 lub 100.2] i niestety sam router nie odpowiada z zadnego ip w zakresie 192.168.100.255 Tak jakby wogóle sobie IP nie przypisywał.
Myk jest taki że działa teraz jak switch bo jak podłączam sobie router inny do niego i mój komputer to IP jest mi przypisywane przez dhcp routera numer 1 [czyt. [DZIALAJACY ROUTER] --> NIESZCZESNY USR9108 --> KOMPUTER]
Postanowiłem sobie na sztywno wpisać w windows 192.168.1.2
i zaczalem pingowac 192.168.1.1 [otoz jak wylacze i wlacze spowrotem router [podlaczony tylko do mojego kompa] to miedzy 2-3 sekunda od wlaczenia pojawia sie ping na 192.168.1.1 [ale trwa to tylko pare ms] gdzies tam poczytalem o tftp ale nigdy trafic nie moglem w windowsie - pewnie dlatego ze sie tego nei da zrobic;/
No nic bede wdzieczny za wszelkie rozwiazania najlepiej nie wymagajace rozkrecania obudowy gdyz sprzet nie jest moj a sam nie posiadam w tej chwili zadnych narzedzi/lutownicy/kabli rs232-usb najlepsze byloby jakies nawet zawansowane rozwiazanie softwarowe;]
Z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam

P.S Reset do ustawien systemowych nie dziala [probowalem trzymac reset przez 5-15 sekund i zadna opcja nie zresetowala tego ustrojstwa ]

2

Odp: USR9108 + OpenWRT i potrzebuje waszej pomocy

Pewnie przestawiłes lan na dhcp. teraz
- albo zainstaluj sobie serwer dhcp w kompie, podłacz usr i powinien pobrać sobie adres i dostaniesz się do niego
- albo failsafe (opisane jest to na głównej), router będzie miał 192.168.1.1 i będzesz mógł przez telnet się do niego dostać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez koper89 2010-10-05 19:42:43)

failsafe neistety nie dziala [jedyny przycisk to reset - probowalem i go wciskac na stale przez 10 sekund i tak co przez pare sekund pulsacyjnie ale nie dziala]
jezeli chodzi o serwer dhcp to przypisuje ip do maca o bardzo podobnym adresie co na stickerze routera z tym ze z inna ostatnia litera!  ale nie da rady sie dostac na neigo ani przez telnet ani przez strone nic nie dziala neistety;/] zreszta jak by pobieralo ip z dhcp to przeciez dostalby ip od tego routera co dziala a nic mu nie przypisuje ;/

4

No to zostaje Ci kabelek szeregowy...

5

powaznie nie ma zadnej nadziei?

6

Albo wbijesz się przez www/telnet, albo przez failsafe. Jak nie działa - zostaje kabelek.

7

ta ale skoro dhcp cos tam przyznaje ale nie chce sie wbic co to moze byc??;/ I czy to tftp jest i jak z tego skorzystac jak 10ms da sie cos zrobic?

8

Nawet jak przyznaje a nie możesz się wbić to nic Ci z tego... Na starcie skoro na 192.168.1.1 odpowiada to zobacz, może przez ten moment telnetem się dostaniesz.

9

ksoztowna taka naprawa kablem? i czy ew. da się znaleźć jakąś osobę w poznaniu która mogłaby pomóc mi z tym [najlepiej gdyby miała odpowiedni kabelek]
Pozdrawiam

10

Kabelek to pewnie z jakieś od 2.99 do 50zł + koszty przesyłki na allegro.

11

Witam

Podepnę, się bo mam podobny problem z tym routerem. Jeśli pozostaje kabelek, to może ktoś jakoś bezinwazyjnie rozebrał ten sprzęt? Nie chcę rozwalić obudowy, a tam są chyba tylko jakieś zatrzaski. Dobre rady, jak do tego podejść?

Pozdrawiam

12

Pod naklejką na dole jest chyba jeden wkręt. Jak go wykręcisz to obudowę da się rozłożyć bez rozwalania zatrzasków.

13

Cezary napisał/a:

Pod naklejką na dole jest chyba jeden wkręt. Jak go wykręcisz to obudowę da się rozłożyć bez rozwalania zatrzasków.

Dzięki Ci dobry człowieku! Wkręt znalazłem, router rozebrałem. To teraz niestety będę drążył dalej. Przy procesorze widzę 4 dziurki, pierwsza w białym kwadraciku i to tu mogę sobie podłączyć RS232 (Tx,Rx,NC,GND)?

Pozdrawiam

14

Tak jest. Ale z konwerterem napięć. Nie kabel rs232c z +-12V bo chip upalisz.

15 (edytowany przez maciekb 2010-11-15 20:19:47)

Cezary napisał/a:

Tak jest. Ale z konwerterem napięć. Nie kabel rs232c z +-12V bo chip upalisz.

Uffff - zdążyłeś :-)

Dorwałem się do tekstu na stronie głównej: http://eko.one.pl/?p=openwrt-usr9108
"Obecnie instalacja możliwa jest tylko przy pomocy kabla RS232C dołączonego do złącza na płytce urządzenia (złącze obok CPU - 4piny: pin1 (kwadrat) - Tx,Rx,NC,GND). Ustawiamy prędkość 115200 8N1 a następnie włączony zasilanie."

Właśnie skończyłem lutować kabelek :-) To jaki konwerter napięć będzie mi niezbędny? Czy chodzi np. o coś takiego:
http://allegro.pl/konwerter-mini-rs232- … 12944.html

Pozdrawiam

16

Zwykły na max232 których pełno na allegro. Lub kabel gsm ca-42/usb od nokii.

PS. W momencie jak to pisałem instalacja przez www nie była możliwa. Sprawdź, może juz zrobili obraz który będzie przez oryginalny soft akceptowany.

17

Cezary napisał/a:

Zwykły na max232 których pełno na allegro. Lub kabel gsm ca-42/usb od nokii.

PS. W momencie jak to pisałem instalacja przez www nie była możliwa. Sprawdź, może juz zrobili obraz który będzie przez oryginalny soft akceptowany.

A CA-70 może być? Obraz zrobili. Załadowałem backfire 10.03 przez www i nawet to działało do momentu restartu. Nie ukrywam, że mogłem coś pochrzanić w konfiguracji, w każdym razie nie jestem obecnie w stanie nic zrobić z routerem na żadnym IP (ani domyślnym, ani tym , który ustawiałem).

18

Nie może być smile.

Zobacz failsafe powinno działać.

19 (edytowany przez maciekb 2010-11-15 21:00:05)

Sam się mocno zdziwiłem :-) Failsafe nie działa, albo ja nie potrafię z niego skorzystać. W każdym razie recvudp nie dostaje żadnego komunikatu z 192.168.1.1, więc nawet nie wiem, kiedy ten cały reset wciskać. No i sobie routerek załatwiłem, a miało być tak pięknie :-(

20

A ty zainstalowałeś 10.03 czy trunka? W 10.03 to chyba jeszcze nawet obsługi switcha nie było...

21

Zainstalowałem to:
http://downloads.openwrt.org/backfire/1 … fs-cfe.bin

22

Trochę lepiej. Trunka trzeba było...

23

No może i trzeba było, ale teraz już trochę za późno :-)
Nie wiem, czy to kwestia softu, czy sprzętu, ale wciśnięcie przycisku reset z tyłu routera robi twardy reset. Przy pingowaniu IP 192.168.1.1 router przez chwilę odpowiada (tuż po włączeniu zasilania), ale wciskanie w tym momencie resetu powoduje ponowne uruchomienie routera. Czyli jak rozumiem zostaje kabelek.

PS: Gdzie można taki gotowy konwerterek kupić od ręki w Warszawie? Na Wolumenie będzie?

24

Sprzętu. Reset był chyba sprzętowy tam.

Powinien być wolumenie. zwykłego konwertera rsr232c <> ttl szukaj.

25

Czy jeśli łączysz się przez kabelek szeregowy to ustawiasz kontrole sprzętową czy jak to się tam nazywa na "brak". Bo to istotne. Ustawienia są np. w HyperTerminalu lub w minicomie.
Jeśli chodzi o kabelki to fajne są na ft232rl ja kupiłem taką płytkę z wyprowadzeniami za 35zł. Ale taniej kupić jakąś pierwszą lepszą przejściówkę do telefony z chipem pl2303 sprawdzałem i obie działają z moim WRT54G i WL500W wieć z twoim też powinny.