1

Temat: Statystyki qos

Wziąłem się za ogarnianie tc i mam mały problem, bo na swoim linuxie mam narzędzie bmon, które to pokazuje statystyki interfejsów i wszystkich kolejek na nich, co wygląda mniej więcej tak:

http://oi59.tinypic.com/91i6fp.jpg

Na routerze doinstalowałem bmon i albo go coś mocno okroili, albo wersja ssie i nie ma jeszcze zaimplementowanej obsługi tc, w skrócie wygląda tak:

http://oi60.tinypic.com/28asqq8.jpg[

Pytanie zatem, ktoś się może orientuje czy są jakieś dodatkowe repo z nowszymi wersjami pakietów? Ewentualnie jakaś alternatywa dla bmon, lub też jak zbudować nowszą wersję paczki.

2 (edytowany przez build000 2014-08-12 07:47:49)

Odp: Statystyki qos

Chyba tylko monit (czy tam monit-lite) albo bandwidthd, zabbix, i.t.d. Tak czy inaczej coś ponad to zmierza ku dodatkowemu (lub odpowiednio skonfigurowanemu temu co jest) serwerowi www i obrazowaniem wyników przez dodatkowe web-gui w przeglądarce oraz w niektórych przypadkach z koniecznością zainstalowania dodatkowo postgresql i/lub mysgl - sqllite nie zawsze styknie. Pewno jeszcze python i perl...i generalnie robi się wielka qpa wszystkiego, jak na routerek - dla konsoli nie ma chyba niczego bardziej trywialnego (fakt - zbyt trywialnego). Było jeszcze coś takiego jak bwmon - ale chyba nie ma teraz. Generalnie też mizeria ze wskazaniami. Może iptraf jeszcze coś tam więcej pokazać, jeżeli chodzi o kolejki. Tak poza tym, lub po prostu iptraf, to chyba nie ma nic zadowalającego w repo dla konsoli.

EDIT:
Zdaje się, że nettraf coś w tym kierunku, co potrzebujesz, podąża. Chyba vnstat też.

3

Odp: Statystyki qos

vnstat daje wyniki transferu dla interfejsów, typu:

bond0:
       Jul '14    118.81 GiB  /   77.27 GiB  /  196.09 GiB
       Aug '14     69.82 GiB  /   54.37 GiB  /  124.19 GiB  /  335.90 GiB
     yesterday      2.32 GiB  /    2.96 GiB  /    5.28 GiB
         today    924.97 MiB  /  734.47 MiB  /    1.62 GiB  /    3.51 GiB

te narzędzia co podajesz nie rejestrują przepływu danych przez kolejki, pokazują jedynie zbiorczy wynik na interfejsach, a mi właśnie zależy na podglądzie kolejek, tak jak to widać w bmon na 1 skrinie.

Być może sama nowsza wersją bmon by wystarczyła, tylko ja nie mam pojęcia jak ją zbudować.