Cześć wszystkim,
Do niedawna korzystałem z obrazów luci-15.05-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v2-squashfs-sysupgrade i byłem podpięty do UPC.
Praktycznie jednocześnie przesiadłem się na Gargoyle i zmieniłem dostawcę na Orange. Na domiar złego za ścianą (niestety to już inny budynek, na dodatek zasiedlony firmami) pojawił się bardzo silny sygnał innej sieci WIFI.
Zakładam, że dostawca internetu nie jest tu wiele winien, ponieważ na urządzeniach podpiętych na kablu do routera nie widzę żadnych problemów, wszystko chodzi jak należy. Wifi praktycznie jest bezużyteczne, zrywa kilka razy dziennie i wymaga restartu routera.
Moc o której mowa w innych wątkach na tym forum (do -20dbm), to jakieś marzenie chyba, ale może to wina ilości sieci w eterze, na osiedlu jest tego cała masa. Nie zmienia to faktu, ze siedząc 6 m od routera widzę moc w wifi analyzer w porywie do -45 dbm, poziom -35dbm to zobaczę jak telefon trzymam przy samym routerze. To by mi snu z powiek nie spędzało, jeżeli router byłby stabilny, ale kilka razy dziennie sieć zrywa połączenie. O braku pokrycia całego mieszkania zasięgiem wifi nie wspomnę, a to zaledwie m3.
Dla przykładu, w trakcie pisania posta musiałem zrestartować wifi, a było restartowane niewiele wcześniej. Do routera podłączają się w standardzie trzy telefony, trzy tablety i laptop. Telefony zupełnie gubią sieć, natomiast na laptopie (debian) niby jest podpięty do sieci, ale niestety nic nie działa. Najpierw zastanawiałem się, czy to nie coś z DNS, ale tam mam zdefiniowane na routerze DNS googla, poza tym nie mogę połączyć się z innymi komputerami w sieci lokalnej podając ich IP. Po zarwaniu kilku nocy po woli się poddaję, czy nie rozważyć zakupu innego sprzętu.
Zastawia mnie:
1. Czy mogę coś zmienić w konfiguracji, co by poprawiło stan (poniżej informacje na temat bieżącej)?
2. Czy wymiana anten ma jakikolwiek sens i poprawi sytuację, czy te które są wkręcone w standardzie już wyciągają wszystko na co pozwala radio?
3. Czy jest możliwe, że egzemplarz jest wadliwy? Jak mogę przetestować? Dodam, że ma już za sobą jakieś 2-3 lata pracy.
4. Jeżeli wszystko jest nie tak, to jaki router powinienem sobie zapewnić? Tak jak wspomniałem, mam dość zarywania nocek, eter jest gęsty, więc zastanawiam się nad Linksys WRT3200ACM, tylko nie wiem, czy obrazy gargoyle są już dla niego stabilne, czy znowu nie skończy się na siedzeniu i kombinowaniu.
Poniżej zawartość /etc/config/wireless oraz wydruk z ekranu logowania.
BusyBox v1.23.2 (2016-04-14 06:49:58 CEST) built-in shell (ash)
[...]
----------------------------------------------------------------
| |
| Gargoyle PL 1.9.1.2 (0db073a) |
| OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 (r49474) |
| Build time: 2016-11-11 18:29 CET |
| |
| Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl |
| |
----------------------------------------------------------------
| Machine: TP-Link TL-WR1043N/ND v2 |
| Uptime: 0d, 00:17:20 |
| Load: 0.00 0.00 0.01 |
| Flash: total: 896KB, free: 576KB, used: 36% |
| Memory: total: 59.6MB, free: 41.6MB, used: 30% |
| WAN: 192.168.yy.zz, proto: static |
| LAN: 192.168.xx.k |
| radio0: mode: ap, ssid: xxx, channel: 13, conn: 4 |
----------------------------------------------------------
root@xxx:~# cat /etc/config/wireless
config wifi-device 'radio0'
option type 'mac80211'
option path 'platform/qca955x_wmac'
option noscan '1'
option hwmode '11ng'
option txpower '20'
option htmode 'HT40-'
option country 'PL'
option channel '13'
config wifi-iface
option device 'radio0'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option ssid 'xxx'
option encryption 'psk2'
option key '***'
Z góry dziękuję za poświęcony czas i pomoc.