1

Temat: Własny firewall

Czytam sobie szereg linków na temat tego jak przerobić ten wbudowany filtr pakietów na coś bardziej przejrzystego, min. te poniższe kawałki:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-customfirewall
http://wiki.openwrt.org/doc/uci/firewall

Udało mi się pozbyć niepotrzebnych modułów i całkowicie wyłączyć zaporę. Po tym wyczynie napisałem sobie małego skrypta, który ustawia parę reguł. Wprawdzie jest on jeszcze nie kompletny, bo nie ma implementacji tc, fwknop , ipseta i tam paru jeszcze innych rzeczy ale chciałbym by ktoś rzucił okiem na te poniższe regułki i powiedział czy czegoś tam brakuje lub/i czy coś się da poprawić.

iptables -t raw -N notrack_in
iptables -t raw -A notrack_in -i lo -j NOTRACK
iptables -t raw -A notrack_in -i lo -j ACCEPT

iptables -t nat -A PREROUTING -i eth0 -p tcp --dport 12345 -j DNAT --to 192.168.1.150
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth0 -p udp --dport 12345 -j DNAT --to 192.168.1.150

iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -s 192.168.1.0/24 -j MASQUERADE

iptables -t filter -P INPUT DROP
iptables -t filter -P FORWARD DROP
iptables -t filter -P OUTPUT ACCEPT
iptables -t filter -N tcp
iptables -t filter -N udp
iptables -t filter -N icmp_in
iptables -t filter -N fw-interfaces
iptables -t filter -N fw-open
iptables -t filter -N fwknop_input

iptables -t filter -A INPUT -m conntrack --ctstate RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
iptables -t filter -A INPUT -i lo -j ACCEPT
iptables -t filter -A INPUT -m conntrack --ctstate INVALID -j DROP
iptables -t filter -A INPUT -p icmp -j icmp_in
iptables -t filter -A INPUT -p udp -m conntrack --ctstate NEW -j udp
#    iptables -t filter -A INPUT -p tcp ! --syn -m conntrack --ctstate NEW -j DROP -m comment --comment "Connections not started by SYN"
iptables -t filter -A INPUT -p tcp -m tcp --tcp-flags FIN,SYN,RST,ACK SYN -m conntrack --ctstate NEW -j tcp
iptables -t filter -A INPUT -p tcp -m recent --set --name tcp-portscan -j REJECT --reject-with tcp-reset
iptables -t filter -A INPUT -p udp -m recent --set --name udp-portscan -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable
iptables -t filter -A INPUT -j REJECT --reject-with icmp-proto-unreachable

iptables -t filter -A OUTPUT -m conntrack --ctstate INVALID -j DROP

iptables -t filter -A FORWARD -m conntrack --ctstate RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
iptables -t filter -A FORWARD -m conntrack --ctstate INVALID -j DROP
iptables -t filter -A FORWARD -j fw-interfaces 
iptables -t filter -A FORWARD -j fw-open
iptables -t filter -A FORWARD -j REJECT --reject-with icmp-host-unreachable

iptables -t filter -A icmp_in -p icmp -i br-lan -s 192.168.1.0/24 -m conntrack --ctstate NEW -j ACCEPT
iptables -t filter -A icmp_in -p icmp -m conntrack --ctstate NEW -j LOG --log-prefix "* IPTABLES: ICMP_NEW * "
#    iptables -t filter -A icmp_in -p icmp -m conntrack --ctstate NEW -j SET --add-set autoban src --timeout 7200
iptables -t filter -A icmp_in -p icmp -m icmp --icmp-type echo-request -m conntrack --ctstate NEW -j DROP -m comment --comment "echo-request"    
iptables -t filter -A icmp_in -p icmp -m icmp --icmp-type timestamp-request -j DROP -m comment --comment "timestamp-request"
iptables -t filter -A icmp_in -p icmp -m conntrack --ctstate NEW -j DROP

iptables -t filter -A udp -p udp -m recent --update --seconds 600 --name udp-portscan -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable 
#    iptables -t filter -A udp -p udp --dport 12345 -m conntrack --ctstate NEW -j ACCEPT -m comment --comment "torrent"
    iptables -t filter -A udp -p udp -i br-lan -s 192.168.1.0/24 -j ACCEPT
#    iptables -t filter -A udp -p udp -s 192.168.22.22 --dport 68 -m comment --comment "Allow-DHCP-Renew" -j ACCEPT

iptables -t filter -A tcp -p tcp -m recent --update --seconds 600 --name tcp-portscan -j REJECT --reject-with tcp-reset
#    iptables -t filter -A tcp -p tcp --dport 12345 -m conntrack --ctstate NEW -j ACCEPT -m comment --comment "torrent"
    iptables -t filter -A tcp -p tcp -i br-lan -s 192.168.1.0/24 -j ACCEPT

iptables -t filter -A fw-interfaces -i br-lan -s 192.168.1.0/24 -j ACCEPT

iptables -t filter -A fw-open -i eth0 -o br-lan -d 192.168.1.150 -p tcp --dport 12345 -j ACCEPT
    iptables -t filter -A fw-open -i eth0 -o br-lan -d 192.168.1.150 -p udp --dport 12345 -j ACCEPT

2

Odp: Własny firewall

Tak z ciekawości: po co Ci to było? smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez morfik 2014-08-04 17:36:21)

Bo się nie mogę odnaleźć w tym standardowym filtrze co jest. xD A na tym napisanym ręcznie bez problemu sobie daję radę.

Zobacz jak pokręcony jest ten standardowy filter:

http://i60.tinypic.com/11jt24w.jpg

4

Ja wiem jak on jest pokręcony. Kwestia tego że wszystko co potrzebuje dodaje do niego swoje rzeczy więc czeka cię ew. przerabianie też tych pakietów.

5

Ja sobie od czasu do czasu dodaję jakieś tam regułki przez panel gargulca (ten bazowy na routerze), potem sobie robię zrzut konfiguracji iptables i staram się jakoś to przepisać na extroota -- zresztą, to nie tylko z iptables.

A te dodatkowe rzeczy, o których piszesz, to np. co?

6

Np. upnp

7

Akurat z tego korzystać nie zamierzam. Swoją drogą to czy przy korzystaniu z tego upnp, po tym jak port zostanie zamknięty i reguła usunięta z iptables, to maszyna za routerem powinna otrzymywać nowe połączenia? Bo z tego co zauważyłem, to otrzymuje, a przecie nie powinna, bo reguła została usunięta i nie ma już przekierowania portu, więc jak to się dzieje, że na maszynie za routerem w iptables są łapane pakiety z flagami syn na tym nieforwardowanym już porcie? smile

8

Ale ma status established i dalej jest kontynuowane bieżące połączenie

9

Hmm, właśnie sobie jeszcze raz przetestowałem to na torrencie i chyba już nie przepuszcza, albo ja coś źle patrzyłem wtedy. Generalnie chodzi o pakiety w stanie NEW, zarówno tcp jak i udp -- te dwie poniższe reguły:

iptables -t filter -A INPUT -p udp -m conntrack --ctstate NEW -j udp
iptables -t filter -A INPUT -p tcp -m tcp --tcp-flags FIN,SYN,RST,ACK SYN -m conntrack --ctstate NEW -j tcp

no i doczepiony do tego odpowiedni port w łańcuchu udp i tcp. I jak patrzyłem wcześniej to po wyłączeniu tego upnp parę pakietów (zarówno tcp jak i udp) dostawało się do tych reguł na hoście. Przy forwardowaniu torrenta to nabija w tempie 10/s czy coś koło tego. A po wyłączeniu upnp może 2-5 pakietów na 10min. Póki co zostawiłem to trochę by sprawdzić czy coś się złapie przy wyłączonym upnp no i nabiło parę pakietów udp:

Aug  4 20:28:18 morfikownia kernel: [30362.641405] * torrent * IN=bond0 OUT= MAC=3c:4a:92:00:4c:5b:e8:94:f6:68:79:f0:08:00 SRC=99.233.132.246 DST=192.168.1.150 
LEN=48 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=108 ID=4022 PROTO=UDP SPT=35659 DPT=22222 LEN=28  
Aug  4 20:28:31 morfikownia kernel: [30375.343107] * torrent * IN=bond0 OUT= MAC=3c:4a:92:00:4c:5b:e8:94:f6:68:79:f0:08:00 SRC=99.233.132.246 DST=192.168.1.150 
LEN=48 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=108 ID=4023 PROTO=UDP SPT=35659 DPT=22222 LEN=28  
Aug  4 20:28:38 morfikownia kernel: [30383.267423] * torrent * IN=bond0 OUT= MAC=3c:4a:92:00:4c:5b:e8:94:f6:68:79:f0:08:00 SRC=162.156.215.148 DST=192.168.1.150
 LEN=95 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=116 ID=19616 PROTO=UDP SPT=31384 DPT=22222 LEN=75

Jak te pakiety ze stanem new przechodzą przez router do mojego hosta, to nie mam pojęcia.