Temat: Wymuszanie LTE na TP-LINK MR3420

Mam problem z Internetem Plusa, działa chwilę na LTE póżniej przełącza się na 3G a zależy mi aby cały czas działało LTE bo wtedy nie nalicza mi transferu.

Mam zainstalowane oprogramowanie Gargoryle i nie mogę znaleźć nigdzie takiej opcji. Mam modem ZTE MF821.

Z góry dzięki za pomoc.

2

Odp: Wymuszanie LTE na TP-LINK MR3420

Nie ma w gargoyle takiej opcji. Ustaw ręcznie w modemie (np. w programie pod windows) - modem to zapamięta.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak robiłem i działa przez kilka minut na LTE i po jakimś czasie przechodzi na 3G i już tak zostaje.

Gdy podłącze modem pod windows to są dwie kreski zasięgu i działa bez problemu na LTE.

4

Wymuś w modemie LTE. Skoro przechodzi na 3G to znaczy że takiego wymuszenia nie zrobiłeś.

5

No dobrze... ale może brak aktywnego huba USB? LTE zdaje się bierze więcej mocy niż 3G. To mogłoby tłumaczyć, dlaczego na PC LTE działa fajnie.

6

I nie tłumaczy dlaczego przełącza na 3G. Raczej by zerwał połączenie niż przełączył się na niższą technologię z powodu braku energii.

7

artur5236 napisał/a:

zależy mi aby cały czas działało LTE bo wtedy nie nalicza mi transferu.

Mała poprawka: nalicza Ci transfer niezależnie czy w LTE czy 3G różnica jest taka że po wyczerpaniu tego pakietu w zależności od opcji która została wybrana internet Ci zwolni lub nie.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

8

Jednak, musiałem coś źle ustawić. Zrobiłem jeszcze raz wymuszenie i modem działa już kilka godzin i cały czas jest LTE.
Co do limitu to jest oczywiście tak jak pisze wabikboy, pakiet Power LTE z plusa.

Wielkie dzięki za pomoc.

9

Podłącze sie pod wątek - czy ktoś orientuje się przy jakim sygnale (dBm) Plus zrywa połączenie LTE? Bo mam sytuację, gdy złapałem sygnał LTE na poziomie -91dBm i połączenie trwa zaledwie chwilę, jest szybko zrywane. Jakby stacja bazowa mnie wywalała za to, że jestem "słaby".
Jak modem zejdzie do 3G (DC-HSPA+ na E3276), to stabilnie działa przy sygnale rzędu -91 do -95dBm. Ale chciałem LTE, bo ping połowę mniejszy...

10 (edytowany przez wabikboy 2014-07-25 14:22:15)

Moim zdaniem tu raczej ciężko określić konkretny poziom sygnału bo mimo to iż jesteś w stałym miejscu to zasięg nadajnika się zmniejsza i zwiększa tzw. "oddychanie komórki" czego wynikiem jest ilość podłączonych naraz użytkowników, raczej trzeba brać zakres od do. A to musiał byś sprawdzić doświadczalnie.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile