1

Temat: Zapytanie o dns

Ostatnio testuję trochę nowych ustawień i zastanawia mnie konfiguracja dns. Poniższy opis jest ze standardowego gargulca bez extroota i po zresetowaniu ustawień.

Domyślnie w panelu jest opcja do konfiguracji dns i są tam min. do wyboru ISP, opendns, google oraz inne. Ja to ustawiłem na opendns. I również w panelu można podejrzeć, że

Adres IP WAN: adres
Maska podsieci WAN:255.255.255.0
Adres MAC WAN:E8:94:F6:68:79:F1
Adres bramy WAN:adres
Serwer(y) DNS WAN:208.67.220.220
208.67.222.222

Po tym jak odpalę system live i pobiorę konfigurację dhcp dla hosta, ten ma wszystko ustawione jak trza za wyjątkiem adresów dns -- zamiast tych dwóch od opendns jest jeden wskazujący na adres routera.

To tak ma być?

Jeśli usunę adres routera z pliku /etc/resolv.conf na hoście, tak, że ten plik zostanie pusty, wtedy rozwiązywanie nazw przestaje działać. Czy router sobie jakoś przesyła te zapytania dns z lan i wysyła je do, w tym przypadku, opendns? Z tego co pamiętam, to na oprogramowaniu tp linka, adresy dns na hoście odpowiadały tym, które się tam wpisywało.

2

Odp: Zapytanie o dns

Tak ma być. To router korzysta z opendns, a komputery z routera jako serwera cache zapytań.

Nie ma w gui w gargoyle możliwości wpisania dnsów dla hostów, możesz to zrobić ręcznie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Zapytanie o dns

Ok, to wszystko jasne.