Temat: WDR3600 netia i WDR3600 neostrada a youtube?

Witam. Mam problem znany użytkownikom neostrady czyli wolno działający youtube. Mam w sieci 2 routery i tak jak w temacie jeden rozdziela neostrade 40Mb/s a drugi netie około 15Mb/s. Nic bym nie kombinował gdyby nie fakt że na neostradzie youtube to padaka po prostu. Filmiki albo się nie chcą włączać wcale i buforowanie nie rusza albo się marnie buforuje. Zauważyłem też od pewnego czasu że nawet google się nie chce czasami włączyć i musze po kilka razy dać odśwież. A na netii która jest prawie 3 razy wolniejsza idzie wszystko ładnie nawet w 1080p i się pięknie buforuje.

Sprawa wygląda tak. Chciał bym żeby youtube i google w jakiś sposób przekierować z netii na mój komputer a cała reszta z neostrady.

Na obu routerach jest openwrt
IP neostrada 192.168.1.240
IP netia 192.168.1.251

Router który zarządza DHCP jest netii.

2

Odp: WDR3600 netia i WDR3600 neostrada a youtube?

Masz dwa łącza to zainstaluj mwan3 i zabaw się w rozdzielenie ruchu wg kontekstu lub ew adresów źródłowych. Dużo kawy jeszcze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez kowalmisiek 2014-07-09 21:47:41)

Cezary mam pytanie. Czy Ty masz moze nick na innym forum osby? Bo jeśli tak to mam openwrt od Ciebie z Gargoyle. Dokladniej ta wersje 1.6.0.5. Znalazlem poradnik co do mwan3 i w nim pisza ze w Twojej kompilacji openwrt z Luci jest wgrany mwan3 1.3. To link do poradnika.
http://linuxiarz.pl/pliki/11-2013/PORAD … 3%20v1.pdf
Pytanie takie czy idzie to jakos zrobic zeby z interfejsu graficznego gargoyle to konfigurowac w jakis sposob? I jak to zainstalowac na moim routerze? Jakaś komenda?
Ewentualnie jesli nie idzie tego zrobic z poziomu gui gargoyle to bede myslal nad zainstalowaniem openwrt Twojego autorstwa z LUCI. Bo na komendach w telnecie to ja sie nie bardzo znam.
Ewentualnie jesli mam zainstalowac Twoj obraz to ten moge zainstalowac na swojego wdr3600?
luci-ar71xx-tl-wdr3600-v1-squashfs-sysupgrade.bin
I czy bez problemu moge go in stalowac z poziomu przegladarki czy lepiej z konsoli?

4

Tak to jak. Tak, mwan3 ma gui ale do luci, nie do gargoyle. I instalujesz to właśnie przez gui.

5 (edytowany przez kowalmisiek 2014-07-10 09:47:19)

No dobra zainstalowalem Twoj najnowszy obraz z LUCI. Przyznaje sie ze mnie przeraza w porownaniu do gargoyle. Tyle opcji ze mozna zwariowac a jak wszedlem w firewall to nie bylem w stanie zrozumiec co tam jest ale bylo tego multum. Czy jak sie to z LUCI poustawia jest opcja doinstalowac jakos Gargoyle?
To jednak nie jest takie proste nawet w interfejsie jak mi sie wydawalo.
1. Czy mwan3 powinienem miec zainstalowany na routerze netii (zarzadza DHCP) z ktorego chce miec dodatkowo internet czy na routerze neostrady.
2. Dalem utworz interfejs.
Nazwa interfejsu to byle co wpisze
Protokół nowego interfejsu i zastanawiam sie czy staly adres czy klient DHCP? Internet dodatkowy ma isc z 192.168.1.251 ale to jest adres na ktorym zainstalowalem wlasnie LUCI. Poza tym po wybraniu staly adres nie wyszlo mi nic na wpisanie IP serwera.
3. Utwórz most pomiędzy wieloma interfejsami. Nie wiem czy zaznaczac to?
4. Pokrywa następujący interfejs:
  [Switch Ethernet: "eth0"] Switch Ethernet: "eth0"
  [Interfejs VLAN: "eth0.1"] Interfejs VLAN: "eth0.1" (lan)
  [Interfejs VLAN: "eth0.2"] Interfejs VLAN: "eth0.2" (wan)
Nie bardzo wiem czy mam wybrac wan czy lan a moze eth0? W teori internet idzie po wewnetrznej sieci wiec chyba LAN?

6

Nie możesz "doinstalować" gargoyle. Czyste openwrt nie ma pewnych składników które gargoyle ma

1, Nie. Na routerze na którym masz dwa łącza
2/3/4 tego się nie tak wytłumaczyć pisemnie. W luci oddzielnie masz ustawić sekcję interfejsu, wybrać parametry i interfejsy, ustawić firewall, wybrać zonę itd. To nie jest tak jak w gargoyle że wybierasz dhcp i po spodem robi się wszystko samo.

Luci to tylko nakładka na uci, więc tak prawdę mówiąc jak być ręcznie to robił to by było szybciej.

7

1. Ale to w sumie rownolegle jest internet na jednym i drugim. Jest w tej samej sieci i ten sam zakres IP. Ustawione mam jednak w DHCP zeby mi przydzielalo IP routera z neostrady i dnsy neostrady wiec pewnie i router neostrady musi miec mwan3. To zainstaluje na nim.
2. Czyli na gargoyle tez to ruszy bez problemu tylko w interfejsie nie bedzie widoczne? Ewentualnie mozna zainstalowac luci i utworzyc co trzeba skopiowac configi a potem wgrac gargoyle i wrzucic te configi i bedzie chodzic?

8

mwan3 jest skryptem, więc tak, ruszy w gargoyle albo w gargoyle w gui tego nie zobaczysz.

Musisz mieć inną adresację na jednym i drugim łączu.

9

Cezary napisał/a:

mwan3 jest skryptem, więc tak, ruszy w gargoyle albo w gargoyle w gui tego nie zobaczysz.

Musisz mieć inną adresację na jednym i drugim łączu.

To już mi koluduje bo chce zeby wszystkie komputery byly w jednej sieci lan widoczne a jak beda 2 rozne pule to sie widziec nie beda?

10

Moment. Przecież te dwie linie są PRZED routerem, do niego są tylko dołączone komputery. Tak? Jeżeli inaczej masz to jak chcesz uzyskać efekt podziały łącza na dwa?

11

Ja mam u siebie modem vdsl TP i do niego przez pppoe podlaczony wdr3600. Pietro wyrzej kuzyn ma modet adsl+ i do niego podlaczony jego wdr3600. Razem jestesmy polaczeni skretka w siec tak w skrocie. Routery sa oba w sieci widoczne.
Przykladowo chcialbym zeby moj wdr3600 pobieral jako wan2 neta z neti kuzyna i ruch zwiazany z google i youtube szedl przez wan2 a pozostale przez wan1 czyli neostrade.
Jest to wykonalne?

12

U Ciebie tak.

13

I trzeba do tego mieć inna pule IP niż kuzyn?

14

Chciałbym zestawić podobną konfigurację. Czy mwan3 ma możliwość ustawienia reguł po nazwie hosta a nie po adresie ip?
Czy mwan3 to najwydajniejsze rozwiązanie do tego typu zastosowań na OpenWrt?

15

Po adresach ip. Obecnie tak, najlepsze IMO.

16

A multiwan? Na wiki jest informacja, że można ustawiać reguły po nazwach hosta.

17

Multiwan jest jeszcze gorszy. Jak po nazwach? I tak to przerobi na ip.

18

http://wiki.openwrt.org/doc/uci/multiwan:

Outbound Traffic Rules
.
.
.
src     all     all/<IP>/<hostname>     Source Address
dst     all     all/<IP>/<hostname>     Destination Address

To czy on przerobi to na ip nie ma dla mnie znaczenia. Ale jeśli chce się przekierować cały ruch np dla YouTube to po ip nie jest to takie proste.

19

Tzn zeby było jasne: jako np. dst daje onet.pl a toto podstawia pod iptables które automatycznie przerabia to na ip. Jedno ip. Więc nie ma różnicy czy sam to ip wcześniej sprawdzisz czy podasz "nazwę". Ale zamienia tą nazwę w bieżącej chwili, nie robi robi po nazwie cały czas.

20

Czyli jedynym sensownym rozwiązaniem do takich zastosowań będzie serwer proxy uruchomiony na routerze?

21 (edytowany przez frutis 2014-07-21 11:01:43)

Chciałem zrobić rozwiązanie pośrednie (2 SSID'y i każdy połączony do innego interfejsu wyjściowego) ale nie chce to dobrze działać tzn. sieć działa tylko na tym interfejsie który podniosę ostatni. Firewall wygląda następująco:

config zone
        option name 'lan'
        list network 'lan'
        option input 'ACCEPT'
        option output 'ACCEPT'
        option forward 'REJECT'

config zone
        option name 'lan2'
        list network 'lan2'
        option input 'ACCEPT'
        option output 'ACCEPT'
        option forward 'REJECT'

config zone
        option name 'wan'
        list network 'wan'
        list network 'wan6'
        option input 'REJECT'
        option output 'ACCEPT'
        option forward 'REJECT'
        option masq '1'
        option mtu_fix '1'

config zone
        option name 'wan2'
        list network 'wan2'
        option input 'REJECT'
        option output 'ACCEPT'
        option forward 'REJECT'
        option masq '1'
        option mtu_fix '1'

config forwarding
        option src 'lan'
        option dest 'wan'

config forwarding
        option src 'lan2'
        option dest 'wan2'

Czy taka konfiguracja ma prawo działać?

Edit: Konfiguracja jak najbardziej poprawna. Problemem był cache przeglądarki.

A co do samego YouTube to szybkie działanie w sieci Netia jest spowodowane działaniem GGC (Google Global Cache) w ich sieci. A to z jakiego cache korzystamy możemy sprawdzić za pomocą tego linka: http://redirector.c.youtube.com/report_mapping.