Temat: x86 Generic
Jakiś czas temu udało mi się dorwać mini PC z dwiema sieciówkami, który z założenia miał mi zastąpić router.
Przystąpiłem więc do generowania podstawowego obrazu.
Po wygenerowaniu i skopiowaniu gargoyle*rootfs-ext4.img na pendrive ( dd ), zbootowałem system.
Niestety zatrzymuje się w 6 sekundzie ekranu bootowania, nie przechodząc do dalszego ekranu logowania czy też brak jest jakiejkolwiek komunikacji sieciowej z urządzeniem.
Jak więc uruchomić konsolę żeby skomunikować się z urządzeniem ? Posprawdzać co jest nie tak ? Lub ewentualnie co jest tak ![]()
Z takim problemem spotkałem się wcześniej gdy użyłem obrazu generic wygenerowanego przez jednego forumowiczów na oficjalnej stronie gargoyle, stwierdziłem jednak wtedy że pewnie to kwestia złej kompilacji. Odłożyłem zabawę na później.
Po za tym pytania do Cezarego lub innych obeznanych w kompilowaniu ![]()
1.Czym się różnią obrazy combined od rootfs ?
2.Jaka jest podstawowa lista rzeczy które się wkomponowuje do gargoyle np do routera 1043ND, wchodząc w make custom, widzę już część zaznaczonych rzeczy, jedynie dodałem listę pakietów administracyjnych, htop i mc.
3. Jeżeli mam już uruchomiony swój custom config jak go później wywołać, lub ewentualnie wywołać ponownie menu wyboru custom ?
Dzięki za pomoc
Screen