26

Odp: TP-LINK TL-WR1043ND zmiana firmware'u

Czemu kupiłeś programator do avr'ów zamiast zwykłego konwertera? Po co Ci on do ratowania routera?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Brak słów...

28

bo tylko taki byl i wg sprzedawcy mial byc dobry - czyli co - on sie nie nadeje? - ale ma te wszystkie piny ISP

29

Ale tu nie do czego ten ISP przyczepić...

30

vonstefano napisał/a:

bo tylko taki byl i wg sprzedawcy mial byc dobry - czyli co - on sie nie nadeje? - ale ma te wszystkie piny ISP

Napisałem Ci co masz kupić, a Ty zrobiłeś po swojemu.
Głupi płaci i robi dwa razy.

31

powiedzialem, ze chce taki uklad:  CP2102 - a dal mi to i powiedzial, ze to ok, nie znam sie na elektronice - jutro to zwroce, widac sprzedawca i zarazem elektronik tez sie nie znal, rozumiem, ze ten sie nie nadaje

32

Witam!

próbuje zainstalowac przy użyciu ukladu: cp2102 jakis soft na tp-linka i dochodze do momentu, w którym mam skopiowac przez tftp soft i nie moge sie polaczyc - ip karty ustawilem wg opisu na 192.168.0.5 maske na 255.255.255.0 - moze cos zle konfiguruje w tftp - nie wiem, jakoie ip podac do klienta a jakie do servera - ustawilem domyslne na 127.0.0.1 a klienta na: lokalny adres ip - czyli 192.168.0.5. Na forum nie ma dokladnie podanych informacji jak polaczyc sie przez tftp

33

127.0.0.1 jest źle - Jeżeli ip karty ustawiłeś na 192.168.0.5  to ma właśnie na to byś serwer tftp ustawiony, nie na 127.0.0.1

34

a host na jaki adres ustawic - bo bez tego nie wyśle?

35

Zgubiłem się. Jaki host i co chcesz wysyłać? Przecież w bootloadera pobierasz plik z serwera tftp o adresie 192.168.0.5, więc o jaki host pytasz?

36

serwer tftp ma działać i mieć właśnie adres co podałeś - dlatego taki właśnie ustawiasz na sztywno adres IP na pc, lub tam gdzie jest ów serwer tftp.
Sprawdź najpierw czy oby na pewno działa ten serwer tftp.

37

myslalem, ze trzeba takze ustwic host w tftp, w consoli putty- zwraca mi ciagle checksum bad - a robie dokladnie tak, jak jest w opisie

38

Więc pokaż nam tu co właściwe robisz. Pełne logi z tego co wpisujesz i co wyświetla router.

39

to zrzuty z putty: http://naforum.zapodaj.net/0af05b9d381c.jpg.html
i tftpd: http://naforum.zapodaj.net/bd7f510f1ae1.jpg.html
nie moge zatrzymac polecen w putty

40

1. Żadnego obrazu Ci nie pobrał
2. Masz serwer tftp ustawić, a  pokazałeś zakładkę klienta tftp. Widzisz różnicę pomiędzy serwerem a klientem?

41 (edytowany przez build000 2014-09-06 18:53:57)

Ty masz ustawić serwer, a nie klient na 192.168.0.5 - jeżeli taki adres jest podany w poradniku. Klientem jest w tym przypadku router a serwerem komp (i jednocześnie serwerem tftp, bo na kompie działać ma ów tftpd i być dostępnym dla routera pod tym właśnie adresem - czyli tym co interesuje Cię w tym przypadku).
Tak jak pisze Cezary - wygląda, że klient w routerze próbował pobrać coś czego nie ma tam, gdzie tego się spodziewa - czyli serwer tftpd pod adresem 192.168.05 nie działa i nie serwuje pliku w określonej ścieżce.

42

tak mam ustawiony server - tylko przelaczylem na zakladke klient, czyli w zakladce klient w polu host nie mam wpicywac adresu tak i w ogóle nic nie wpisywac? i nie wysylac poleceniem put?

43

Miałeś ustawić serwer. Nie wiem kompletnie czemu za zakładkę klienta się zabrałeś. Nigdzie o tym nie pisze i nie, nie masz robić put.

44

To router inicjuje pobieranie jako klient tftp - na kompie ma być tylko działający serwer tftpd i w określonej ścieżce ma być plik code.bin

45

mam ustawione tak: w zakladce tftp server w polu curent directory C:\temt (tam ma plik code.bin) i w polu server interfaces wybralem 192.168.0.5 i w putty ciagle zwraca te logi

46

Firewalla wyłączyłeś na windows? Kabel sieciowy w ogóle podłączyłeś do routera?

47 (edytowany przez build000 2014-09-06 19:12:03)

...i w odpowiednie miejsce ?
I pod pojęciem "firewall" może się tez kryć jakieś dodatkowe oprogramowanie do zarządzania ruchem sieciowym na komputerze - jakieś antywirusy, aktywne filtry programów trzecich, i.t.d.
Komputerek pod tym względem na czas operacji wgrywania firmware musi być czyściutki i otwarty jak dziewica przed pierwszym stosunkiem.
wink

48

tak - mam wylaczona zapore, kable podlaczylem do gniazda lan - nie wlan polecenie w putty wpisuje to: tftpboot 0x81000000 code.bin i zawsze zwraca ten sam log

49

teraz zwrocilo to: ar7100>
Using eth0 device
TFTP from server 192.168.0.5; our IP address is 192.168.0.2
Filename 'code.bin'.
Load address: 0x81000000
Loading: #
done
ar7100>

czy to znaczy, ze operacja zakonczyla sie sukcesem?

50

Czyli coś blokuje, o ile serwer faktycznie działa (sprawdź w usługach czy jest aktywny oraz ustaw tylko sam serwer - nic wiecej nie zmieniaj - zrób wszystko co potrzebne w zakładce serwer) i jest prawidłowo sprawnym kablem sieciowym podłączony komputer z portem lan routera - z logu jasno widać, że nic nie trafia do routera.