1 (edytowany przez darekkkk 2014-07-06 17:23:39)

Temat: Tryb pracy rutera WR740N pod gargoyle; aktualizacja

Cześć,
Jestem tutaj nowy i od razu mam aż cztery pytania:

1. Właśnie wgrałem na mojego tp-linka WR740N v.4 soft Gargoyle; ruter używany jest jako AP.
W związku z powyższym mam lamerskie pytanie: czy dostepny teraz także tryb pracy "ad-hoc" oznacza pracę w trybie "client" tj. w razie chęci/konieczności korzystania z usług dostawcy internetu drogą wi-fi (a więc nie z kablówki jak obecnie) to miałbym dostęp do sieci bezpośrednio z tego rutera?

2. Czy aktualizując system rutera (gargoyle) mogę od razu zainstalować najnowszy soft czy też muszę instalować po kolei wszystkie wcześniejsze wersje następujące po obecnej aż do najnowszej?

3. Jakie są najbardziej optymalne/najszybsze DNS - dostawcy internetu, inne?

4. Jaki wybrać z listy najbardziej optymalny/najszybszy dynamiczny DNS (jeśli to coś innego niż w pkt.3)?

2

Odp: Tryb pracy rutera WR740N pod gargoyle; aktualizacja

1. Nie rozumiem pytania. Czemu ad-hoc chcesz używać do tego?
2. Wrzucasz od razu to co najnowsze
3. Zwykle dostawcy.
4. Dziwne pytanie smile Używasz tego gdzie masz domenę zarejestrowaną...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez darekkkk 2014-07-06 20:01:51)

Dzięki za odpowiedź.

1. Może inaczej - obecnie ruter pracuje jako punkt z którym poprzez wifi łączą się domowe urządzenia np. pc, lapek, tv, komórki (sygnał z modemu z kablówki po rj45).
Pytanie dot. opcji tj. jak skonfigurować ruter aby go w przyszłości wykorzystać jak odbiornik sygnału internetowego z zewnętrznego nadajnika poprzez zew. antenę; wyjście sygnału internetowego w mieszkaniu po kablu.

4. Eeee teraz ja nie rozumiem odpowiedzi smile - zważ, że jestem zupełnym laikiem; jaką domenę? czy mam rozumieć, że jako zwykły, cywilny "czytacz" treści internetowych nie dotykam tej opcji w ogóle?

4

1. Np. zwykły klient wifi. Wybierz wan jako dhcp bezprzewodowo
4. Wiesz czym jest w ogóle Dynamic DNS? Poczytaj proszę do czego się to stosuje, bo  to nie jest "inny dns".  Dotykasz jak potrzebujesz przypisać stałą nazwę hosta w domenie do zmiennego adresu ip.

5 (edytowany przez darekkkk 2014-07-06 20:14:03)

Cezary napisał/a:

1. Np. zwykły klient wifi. Wybierz wan jako dhcp bezprzewodowo
4. Wiesz czym jest w ogóle Dynamic DNS? Poczytaj proszę do czego się to stosuje, bo  to nie jest "inny dns".  Dotykasz jak potrzebujesz przypisać stałą nazwę hosta w domenie do zmiennego adresu ip.

Laik to musi się utwierdzić smile , a więc:
1. rozumiem, że wystarczy w zakładce "Konfiguracja", w okienku "Internet/WAN" z listy wybrać "dhpc wi-fi" i ... po wszystkim, ma działać?
W okienku "wifi" nic nie muszę zmieniać?
4. widzę, że sprawa mnie w ogóle nie dotyczy.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i cierpliwość smile .

6

1. Nie po wszystkim bo dane go wifi musisz podać. Zmień sobie i zobaczysz jak to działa