1 (edytowany przez SanFable 2014-07-04 11:09:45)

Temat: Gargoyle pl+Canon MP640+Samba potrzebna magia

Witam,
mam router TP-Link wr-1043nd v1
podpięta jest do niego drukarka/urządzenie wielofunkcyjne canon mp640 oraz pendrive 8gb, a na nim 512mb na extroota (coś o dziwo zajmuje 150mb ;o) swap 77mb oraz reszta, około 7gb na sambę
samba działa, drukarka drukuje, swap działa, exroot równiez (nawet bez tracenia ustawień)

została jedna jedyna rzecz, a mianowicie skanowanie,
chciałbym, aby skanowane obiekty automatycznie trafiały w folder który jest udostępniony i to jest /Samba, a ja elegancko z tej samby pobieram zdjęcie/pdf'a i wszystko
no i teraz potrzebuję magii
zainstalowałem sane-backends oraz sane-frontends
a komenda scanimage -L dobrze pokazuje
device `pixma:04A9173F_341A39' is a CANON Canon PIXMA MP640 multi-function peripheral

pytanie, co dalej?

@edit powiedzmy, że do czegoś doszedłem, ale to nie to wink
scanimage --format=tiff --mode Color --resolution 300 > /Samba/scan.tiff
działa, ale:
-tiff(chciałbym jpg)
-26MB ;D (dlatego chciałbym jpg big_smile)
-uruchomione z konsoli

przydałoby się coś co łapałoby skanowanie jak leci z drukarki (w drukarce naciskam guzik skanuj i leci)

2

Odp: Gargoyle pl+Canon MP640+Samba potrzebna magia

Jest program do tego (scanbuttond, u mnie w repo), ale czy działa z tą drukarką to sobie już na stronie projektu zobacz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

o ile na dobrą stronę patrzałem to nie obsługuje, a na tym forum znalazłem podobny temat i niby 540 obsługuje...
tak więc spróbowałem i niestety, ale po usunięciu .example w tych dwóch skryptach i wpisaniu scannbuttond -f mam takie coś w logach:
Jul  4 13:54:16 Gargoyle daemon.debug syslog: rescanning devices...
Jul  4 13:54:16 Gargoyle daemon.debug syslog: no supported devices found. rescanning in a few seconds...
usuwałem # w initscanner.sh dla jednej lub drugiej opcji i lipa..

jakieś inne rozwiązanie? odnośnie triggerhappy to myszkę wykrywa i w sumie można przypisać komendę do przycisku myszki
no z jednej strony działałoby, ale kto normalny ma skanowanie pod przyciskiem myszki ^.-

kolejna sprawa to nie mogę ogarnać skanu, aby ważyło to normalnie, rozsądnie pare mb... same tiffy po 26mb

4

Później ew możesz sobie skonwertować to.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

SanFable napisał/a:

kolejna sprawa to nie mogę ogarnać skanu, aby ważyło to normalnie, rozsądnie pare mb... same tiffy po 26mb

Nigdy tego nie używałem, ale jak się nie myle to w tej składni masz rozszerzenie pliku:

scanimage --format=tiff --mode Color --resolution 300 > /Samba/scan.tiff

Zobacz w manualu jak to tam wygląda, ale pewnie wystarczy zmienić z tiif na jpeg albo jpg.

6

--format=jpg lub jpeg psuje skan, a na końcu nazwa.jpg/jpeg daje mi 26mb jpg wink

wykorzystałem już oklepane rozwiązanie, które oferuje mi wiele opcji, które się przydają wink
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=4474
polecam i dziękuję wink