1

Temat: zasilanie 2 modemów LTE

Router WDR 3600 i 2 modemy Huawei E3272, czy będą potrzebowały do zasilenia aktywnego huba usb ?
Obecnie mam wpięte bezpośrednio w router i przy intensywnym ściąganiu oba modemy potrafią zerwać połączenie, tzn na obu miga dioda zamiast świecić. Pomaga ręczne ifup.
Po restarcie routera też samoczynnie nie wstają modemy trzeba robić ifup oraz mwan3 restart. Czasami na chwilę przywiesza się transmisja na jednym modemie - na kilka sekund.
Czy to może mieć związek z zasilaniem ? Od nadajnika BTS jestem w lini prostej około 600m do 800m i siłę sygnału mam w granicach +-70%.

2

Odp: zasilanie 2 modemów LTE

Na 95% tak, będą potrzebowały.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli te opisane przypadki mogą mieć związek z zasilaniem ? czy jednak przyczyny szukać w konfiguracji ?
Przy okazji co będzie lepszym - wydajniejszym - rozwiązaniem pendrive podłączony do routera czy parta microSD wsadzona do slotu w modemie ?

4

Może mieć, choć prędzej urządzenie by się zresetowało.

Pendrive w routerze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Urządzenie w sensie routera czy modemu ?

6 (edytowany przez build000 2014-07-04 07:07:39)

Router.
W ogóle w opisywanym przypadku bardziej zastanawiającym jest czemu się jeszcze nie restartował do tej pory ów router ?
- przecież podpięcie 2-óch modemów LTE raczej na pewno powinno wywołać taki efekt.

7

No jak na razie nie zauważyłem resetów. Jedyne co to te nie wstające samemu modemy i czasami przytkania jednego. Choć możliwe że wtedy przy intensywnym ściąganiu zresetował się cały router.
Aha jest jeszcze taki efekt że jak oba modemy działają w mwan3 to prędkość każdego oscyluje w granicach 10-12Mbit a gdy jest podłączony 1 to sięga do 17Mbit.
Jutro podepnę hub dlinka i zobaczymy jak pójdzie.