1

Temat: smsd - problem z wykonaniem reboot

Witam,

Uruchomiłem obsługę smsów zgodnie z tym poradnikiem: http://eko.one.pl/?p=openwrt-smstools3
Wykonanie polecenia "status" działa bez zarzutu (w moim przypadku odpowiedź zwrotna przychodzi mailem). Jednak kiedy próbuję wywołać smsem reboot, router się co prawda restartuje, ale ponieważ mam smsd (i tworzenie katalogów) w rc.local, to robi to w kółko.

Sprawdziłem, że po ponownym uruchomieniu routera i smsd, wysłany poprzednio sms o treści "reboot" pojawia się w katalogu /var/spool/sms/incoming i wyzwala działanie skryptu.

Dodałem linię 'rm /var/spool/sms/incoming/*.*' przed komendę "reboot" w skrypcie ale to nic nie zmienia.

Dodatkowo smsd "gryzie się" 3ginfo i to w dziwny sposób. 3ginfo działa przez ssh oraz w pluginie ale strona 192.168.1.1:81 się nie ładuje.

Jak sobie z tym poradzić?

2

Odp: smsd - problem z wykonaniem reboot

A zainstalowałeś 3ginfo (pakiet - nie 3ginfo-text z którego plugin korzysta).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

3ginfo działało przed instalacją smstools.

Bez 3ginfo mogę żyć. Większy problem z tym resetowaniem na okrągło.

4

To tu nie będzie bo smstools na bieżąco z danego portu korzysta. Co go restetu - skasuj wiadomość, później zrestartuj.

5 (edytowany przez Cinsan 2014-07-03 15:37:32)

Kasuję z katalogu /var/spool/sms/incoming, ale po restarcie ostatni otrzymany sms znów się tam pojawia. Plik dostaje inną nazwę, ale tu jest tak samo:

Sent: 14-07-03 16:17:10
Received: 14-07-03 16:27:43
Subject: GSM1
Modem: GSM1

zatem to ten sam sms. Jakimś sposobem czyta się ponownie z modemu i wywołuje kolejny reboot.

EDIT: poprawka - godzina otrzymania jest inna. Wysłania ta sama.

6

Więc wykasuj z pamięci modemu.

7

Podpowiesz jak to zrobić? (E398)

8

Ubij smstools (i tak resetujesz), ręcznie usuń smsy (http://www.diafaan.com/sms-tutorials/gs … l/at-cmgd/) lub przez gnokii.

9

Działa z gnokii. Dzięki.