1

Temat: Problem z /etc/passwd po resecie routera

Postawiłem sobie właśnie ftp w oparciu o te dwa linki: http://eko.one.pl/?p=openwrt-hdd , http://eko.one.pl/?p=openwrt-ftp

I mniej więcej działa, zasoby są montowane na starcie, demon się uruchamia jedyny problem jest z plikiem /etc/passwd . By wbić do udostępnianego katalogu, muszę tam sprecyzować

morfik:x:1000:65534:morfik:/mnt/ftp:/bin/false

Po restarcie routera, powyższy katalog się przepisuje na /tmp/share_home/morfik . Gdzie to przestawić?

2

Odp: Problem z /etc/passwd po resecie routera

Czemu więc używasz jednocześnie ręcznej konfiguracji i pluginu gargoyle? Albo jedno albo drugie, przecież w pluginie możesz ftp ustawić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja nic w panelu nie robię. Wszystkie zmiany przeprowadzam przez ssh. Sam gargoyle został postawiony tylko na routerze, by w razie schrzanienia czegoś, nie padł mi router. Od tamtej pory zrobiłem extroota i próbuję nauczyć się operować na openwrt i nieodległej przyszłości będę już tylko jechał na nim. A póki co, muszę wszystkie funkcje panelu  zaimplementować ręcznie do tego stopnia by mi to działało tak jak w przypadku penlu.

Z textów, które linknąłem można wyczytać:

Uwaga: w Gargoyle pakiet vsftpd ma zmodyfikowane skrypty i przeznaczony jest do konfiguracji przy pomocy interfejsu graficznego. Jeżeli ma być konfigurowany ręcznie (jak przedstawiono poniżej), należy pakiet odinstalować i ponownie zainstalować normalny z repozytorium OpenWrt lub uruchamiać ręcznie sam demon bez udziału skryptów startowych.

Innego info, zwłaszcza o samym przepisywaniu się /etc/passwd , tam nie ma. Ja tylko próbowałem odtworzyć te kroki co są podane w tym arcie ale to nie działa. :]

Coś mam wywalić by mi ten /etc/passwd się przestał przepisywać? Podobnie jak z tym automontowaniem w /tmp ? Jeśli tak to napisz, które pakiety.

4

Plugin usb-storage umieszcza sam userów i ich hasła. Pisałem już - nie używaj obu mechanizmów na raz. Albo jedno albo drugie.

5

Ja tego pluginu już nie mam, zostały mi tylko:

# opkg list-installed | grep -i usb-storage
kmod-usb-storage - 3.3.8-1-3b70fc7d412617eb97c6bdc7d8fb7844
kmod-usb-storage-extras - 3.3.8-1-3b70fc7d412617eb97c6bdc7d8fb7844

a z tego co czytam na necie to bez tych powyższych nie będzie można operować na urządzeniach usb.

6

I to tyle. Jak nie masz pluginu to nic już samodzielnie Ci passwd nie zmieni. O ile nie zostawiłeś skryptów w init.

7 (edytowany przez morfik 2014-07-03 16:49:08)

Chyba znalazłem, po odebraniu praw wykonywania skryptowi /etc/init.d/share_users , przestało przepisywać /etc/passwd . Ten skrypt jest pozostałością czy inny pakiet za niego odpowiada?

Wrzuciłem na net i wygląda na pozostałość.

8

Zależność od pluginu usb-storage.