Temat: Kilka pytań o backupie i konfiguracji
Zgodnie z tym co jest napisane tutaj http://eko.one.pl/?p=openwrt-backup :
W skład archiwum będą wchodziły pliki i katalogi, które są wymienione w:
/etc/sysupgrade.conf
/lib/upgrade/keep.d/*
Tyle, że przy robieniu backupu via panel www brakuje plików, np. w /lib/upgrade/keep.d/base-files-essential jest min. /etc/sysctl.conf ale w backupie go nie ma.
Sprawdziłem jak będzie wyglądać zawartość backupu zrobionego przez:
sysupgrade -v -b /tmp/archiwumi tutaj już sysctl.conf został uwzględiony. Czy to tak ma być?
Kolejną sprawą jest wi-fi. Przeglądając różne texty tutaj na stronie, obiło mi się o oczy, że nie należy robić upgrade firmware przez wifi, bo domyślnie wifi ma być wyłączone. Zgodnie z tym co jest napisane tutaj http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl:
- "reset" przytrzymany od 11s do 90s powoduje przywrócenie ustawień domyślnych (firstboot) i restart urządzenia.
Mniemam, że te ustawienia domyślne są takie same jak po wgraniu firmware. Jednak wifi domyślnie jest włączone i można się do niego zalogować z automatu mając poniższą konfigurację na kliencie:
network={
priority=5
ssid="Gargoyle"
psk="password"
}Zalogować się można chwilę po tym jak router przestanie migać diodami. Czy tak powinno być?
Kolejna sprawa to dyski udostępniane via ftp/nfs, Przetestowałem póki co dodawanie tych zasobów z poziomu panela i działają. Problem jest po zresetowaniu routera -- zdefiniowane zasoby się nie zachowują i jeszcze raz trzeba je redefiniować, no bo w panelu ciągle widnieje:
Aktualnie współdzielone dyski:
Nazwa Dysk Folder Typ udziału
sda3 /dev/sda3 / FTP+NFS a podglądając zamontowane zasoby via ssh:
# mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime,size=30824k)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/sda5 on /overlay type ext4 (rw,sync,relatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
/dev/sda1 on /tmp/usb_mount/6bf4d915-2b62-444e-a2c8-16307769b5c2 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
/dev/sda3 on /tmp/usb_mount/0dd5e51b-c133-492a-a6c6-d14e0c7d1e39 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)Mój pendrive ma 5 partycji, pierwsza to system live, druga to zaszyfrowany persistence do tego systemu, trzecia to zwykły system plików ext4 (to ten ma być udostępniany), czwarta to extroot i ostatnia to swap.
Kolejna kwestia -- jak nakazać systemowi by nie montował automatycznie zasobów w /tmp ? I jeśli jeszcze chodzi o montowanie to zauważyłem, że są tutaj dwa pliki fstab. Jeden z nich przypomina zwyczajny linuxowy (ten pod /etc/fstab), drugi jest w /etc/config/ . Pytanie zatem, czy da radę operować tylko na tym linuxowym, czy trzeba korzystać z tego w /etc/config/ ? Na dobrą sprawę extroota skonfigurowałem przez /etc/config/fstab -- da radę to zrobić przez /etc/fstab ? Jeśli ten fstab w /etc/config/ jest wymagany, ma ktoś jakąś dokumentację na temat używanych tam opcji, np. co to jest anon_mount i jakie jeszcze dodatkowe parametry mogą być tam ustawione?
I jeśli chodzi jeszcze o extroota -- w jaki sposób przenieść /tmp z RAM na pendrive?