Temat: [Debian] Bonding kilku łącz 3G - bez udziału OpenWRT
Czy można uruchomić bonding 3G na desktopie z system Debian GNU/Linux bez udziału routera ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Debian Mini HowTo → [Debian] Bonding kilku łącz 3G - bez udziału OpenWRT
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy można uruchomić bonding 3G na desktopie z system Debian GNU/Linux bez udziału routera ?
Zakładając że po drugiej stronie to też jest - tak.
Tzn. ?
Moim celem jest bonding 3G na jednej maszynie (z DEBIAN-em). Czy do tego jest niezbędna druga maszyna ?
Jeżeli to "mus" to czy VirtualBox z drugim Debian-em lub OpenWRT-x86 wystarczy ??
Nie mam routera z USB a uruchamianie drugiego komputera tylko do tego celu jest trochę dziwne.
Tzn masz dwa modemy 3G i chcesz je razem złączyć w jedno ? Nie da się. Musisz mieć serwer po drugiej stronie które takie coś rozłoży na normalny ruch lub po prostu możesz loadbalancing zrobić.
LoadBalancing - odpada.
Nadal nie rozumiem - dlaczego VirtualBox (user "joker77" wspominał o Xen-ie, ale ja korzystam z VBox-a i XEN mógłby z nim kolidować) się nie nada przecież to druga maszyna z USB tylko wirtualna ?
Wybacz moją dociekliwość, ale mam kilka wątpliwości z tym związanych, ponieważ nie mam doświadczenia z BONDINGiem a zaciekawiło mnie łączenie kilku pasm 3G w jedno łącze.
To nie chodzi o systemy - aby to zrobić to druga strona połączenia musi to obsługiwać.
Do bondingu potrzebujesz coś ala serwer proxy, który pakiety wysłane z Twoich X łączy sklei w jeden strumień i prześle do docelowego odbiorcy. I tak samo w drugą stronę - pakiety kierowane do Ciebie zostaną rozbite i przesłane do Twojego urządzenia różnymi kanałami (kilka modemów).
Czyli mam rozumieć, że nie ma znaczenia czy to HARDWARE'owy router OpenWRT czy też SOFTWARE'owy na VBox-ie ??
Oczywiście z wpiętymi modemami USB.
nie ma znaczenia.
Do bondingu potrzebujesz coś ala serwer proxy, który pakiety wysłane z Twoich X łączy sklei w jeden strumień i prześle do docelowego odbiorcy. I tak samo w drugą stronę - pakiety kierowane do Ciebie zostaną rozbite i przesłane do Twojego urządzenia różnymi kanałami (kilka modemów).
No dobrze, ale czy taki "ala serv proxy" do bondingu 3G nie mógłby funkcjonować na lokalnych interface-ach Debiana ?
Zastanawia mnie to czy całą procedurę "sklejania/rozklejania" pasm 3G nie dałoby wykonać lokalnie bez udziału innych maszyn ?
Chyba nie rozumiesz istoty problemu. Może to być ta sama maszyna, ale musisz mieć kolejny kanał dostępowy do sieci Internet. Tak by to wyglądało:
Urządzenie (x modemów 3/4G) <-- Internet --> Twój serwer proxy <--> Internet
Chyba też nie do końca rozumiem idee bondingu
Do routera mam wpięte dwa DSL'e - powiedzmy każdy po 60 Mbps i do tego dostęp do serwera (na gigabicie) gdzieś w data center.
Jeżeli skonfiguruje bonding pomiędzy moim routerem a serwerem, to czy każde połączenie z dowolnym IP będzie leciało przez ten serwer i da mi te 120 Mbps ? Czy bonding ograniczy się tylko do połączenia router - serwer w data center ?
Jeżeli skonfiguruje bonding pomiędzy moim routerem a serwerem, to czy każde połączenie z dowolnym IP będzie leciało przez ten serwer i da mi te 120 Mbps ? Czy bonding ograniczy się tylko do połączenia router - serwer w data center ?
Jak sobie skonfigurujesz serwer w taki sposób, żeby przekierowywał ruch, to tak będzie. Twój router będzie wtedy widziany w sieci pod adresem IP serwera i cały ruch od/do Ciebie będzie przechodzić przez ten serwer.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Debian Mini HowTo → [Debian] Bonding kilku łącz 3G - bez udziału OpenWRT
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc