1

Temat: OpenWRT - kilka pytań

Witam,

Mam kilka pytań związanych z OpenWRT.

Ponieważ funkcjonalność mojego domowego routera, TP-Link TD-W8960N, przestaje mi wystarczać zastanawiam się czy rozwiązanie oparta o OpenWRT będzie dobrym wyborem.

Moje oczekiwania w stosunku do routera są następujące:
1. Możliwość zestawiania tuneli VPN (IPSec) do ruterów zdalnych, w moim przypadku są do różne wersje routerów DrayTeka. Taka funkcjonalność działa na TD-W8960N.
2. Postawienie serwera VPN na routerze.
3. WiFi w standardzie N.
4. Zarządzanie pasmem na poziomie IP.
5. Monitoring wykorzystania pasma.
6. Funkcja NAS z wykorzystaniem USB - mam świadomość, że korzystając z routera nie uzyskam funkcjonalności QNAPa, jednak transfery na poziomie 8-10 MB, SAMBA i FTP były by mile widziane.
7. Konfiguracja przez WWW.

Zasadniczo prawie wszystko można by uzyskać na odpowiednio wybranym modelu DrayTeka, problemem jest wyłącznie cena.

Jako sprzęt rozważam wykorzystanie TL-WR1043N.

I jedna uwaga, linux nie jest moim naturalnym środowiskiem wink tzn, korzystam na co dzień z rozwiązań opartych o linuxa ale raczej w modelu takim jak w NAS'ach QNAP'a czy tunerach satelitarnych opartych o Neutrino.

Pozdrawiam,
Marcin

2

Odp: OpenWRT - kilka pytań

Tu też "samego" linuksa nie zobaczysz. Odbywa się to na takich samych zasadach.

Na wszystkie pytania: tak, garogyle  + ręczna konfiguracja vpn powinna być odpowiedzią na Twoje pytania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Tu też "samego" linuksa nie zobaczysz. Odbywa się to na takich samych zasadach.

Na wszystkie pytania: tak, garogyle  + ręczna konfiguracja vpn powinna być odpowiedzią na Twoje pytania.

Dziękuje za odpowiedź.

W związku z nią mam kolejne pytania:
Czy istnieją gotowe image które wgrywa się do routera czy jest wersja podstawowa a dodatki, takie jak garogyle, trzeba dodawać później.
"ręczna konfiguracja vpn" dotyczy serwera czy klienta, a może obu?

Jest może jakaś wersja "demo" takiego rozwiązania?

Pozdrawiam,
Marcin

4

To teraz wejdź na eko.one.pl smile i poczytaj sobie dwa linki

http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd
http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl

To są gotowce zrobione przez zemnie. Oprócz vpn w sumie mają wszystko co chcesz, w gargoyle do wyklikania.

VPN musisz sobie skonfigurować sam.

5

Witam,
nie mogę znaleźć najnowszego softu do TD-W8960N. Pytanie czy takowy istnieje, chodzi mi o gargolye ewentualnie o luci. Czy wszystko na nim działa (ADSL)?

6

Gargoyle nie ma. To jest broadcom, modem nie działa. Sam soft jest tu: http://downloads.lede-project.org/relea … x/generic/ choć nie polecam tego, bo z samym interfejsem radiowym też możesz mieć problem.

7

ok dzięki, pomysł wgrania czegoś alternatywnego wziął się stąd, że na firmowym nie wiadomo czemu często internet nie działa po WiFi - pomaga wł/wył router

8

Tylko, ze ten router ma 4Mb flash, za bardzo nie poszaleje. Zaraz mu sie miejsce skonczy

9

Dobra rada - nie wgrywaj alternatywy na niego.

10 (edytowany przez solargrim 2017-11-02 12:49:46)

W sumie to nie doczytalem ale on chce wykorzystac  TL-WR1043N a nie W860N.

Jako sprzęt rozważam wykorzystanie TL-WR1043N.

Wtedy jak najbardziej laduj LEDE i rob extroota. smile