1 (edytowany przez z1mEk 2014-06-16 18:41:05)

Temat: Minidlna - ile macie plików?

Wczoraj udało mi się doprowadzić po wielkich bólach, do tego żeby minidlna zeskanowało:
- około 6 tyś plików audio,
- około 250 plików video,
- około 25 tyś zdjęć.

Normalne skanowanie nie było możliwe zawsze się zatrzymywało lub restartowało router (kończył się RAM).
Udało mi się to osiągnąć przez wrzucanie partiami plików i od czasu do czasu restartując router.

Niestety dziś jak przyszedłem z pracy to się okazało, że plik files.db (50MB) jest uszkodzony (minidlna sypie błędami przy robieniu SELECT'ów a ja nie pomyślałem, żeby zrobić kopię po sukcesie wielogodzinnego skanowania).

Do czego zmierzam: Czy minidlna nadaje się do udostępniania takiej dużej biblioteki? Przyznam, że mam jeszcze więcej plików audio i video.
Może ktoś znalazł sposób, żeby to jakoś sensownie działało?

Już zacząłem myśleć o napisaniu swojego skryptu, który przeskanuje pliki i zapisze do bazy (w końcu to tylko SQLite).

Moje zdanie na temat stabilności minidlna nie jest teraz zbyt dobre.

Dane sprzętu:
Router TP-L 1043
RAM 64MB
SWAP 320MB
Dysk 1TB

2

Odp: Minidlna - ile macie plików?

Nie lepiej jakiegoś NAS'a zaprzęgnąć do tego?

3

MiniDLNA status
Audio: 780
Video: 2107
Images: 131

Platforma amd64

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

4

Bartekk napisał/a:

Nie lepiej jakiegoś NAS'a zaprzęgnąć do tego?

NAS kosztuje a router i dysk już mam. Można powiedzieć, że wszystko chodzi bez zarzutu tylko duża liczba plików powoduje jakiś problem.

Wydaje mi się, że trochę ten problem zwalczyłem jeśli chodzi o filmy i muzykę. W konfiguracji DLNA wyrzuciłem definicję nazw plików dla okładek i teraz skanuje dużo szybciej i mniej pamięci żre. Niestety przy zdjęciach nadal jest nieciekawie. 9tyś skanuje poprawnie potem już loteria czy nie padnie (podejrzewam, że z tymi zdjęciami to może zagląda do EXIF'a i to mu tak zajmuje zasoby).