1

Temat: Połączenie routera z centralą alarmową - jak najprościej?

Witam,

Brakuje mi wiedzy i doświadczenia, dlatego proszę Was o poradę. Chcę połączyć centralę alarmową z routerem w celu uzyskania powiadomień mailowych o zdarzeniach. Centrala to leciwy już model NAPCO (sprzed mniej więcej 10 lat).

Obecnie system alarmowy za pomocą radiopowiadomienia komunikuje się ze stacją monitorowania firmy ochroniarskiej. Wysyła między innymi sygnały uzbrojenia/rozbrojenia alarmu, włamania sabotażu oraz wycieku gazu, itp. Realizowane to jest za pomocą przekaźników 12V, bo takie sygnały można wyprowadzić z centrali.

Podpowiedzcie proszę jak najprościej część z sygnałów (a dokładniej 3 z nich) odczytać za pomocą routera. Do dyspozycji mam router z Gargoyle, hub USB oraz przekaźniki założone jako dodatkowe na wybranych sygnałach. Czego potrzebuję od strony sprzętowej i programowej, żeby za pomocą USB odczytać sygnał i zapisać do pliku informację o jego pojawieniu się?

2

Odp: Połączenie routera z centralą alarmową - jak najprościej?

Stan przekaźników możesz zapewne odczytać podłączając się pod nie przez gpio - wtedy będziesz miał info czy jest załączony czy nie. A reszta to już sprawa czysto programowa. Możesz się pod przekaźniki podłączyć?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak mogę.

4

Dowolne gpio. Albo bezpośrednio z routera jak masz, albo coś na usb - np. przy pomocy expandera na i2c, modułu z arduino czy dowolnej innej kombinacji.

5

Router to wndr3700, czyli jeśli dobrze rozumiem ma gpio, które można wykorzystać. Dalej na podstawie tego: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gpio2 ?

6

Pewnie jakieś są, jak znajdziesz wolne na płytce.

7

Jak ma być prosto to polecam np:
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT5140.pdf
lub temu podobne bo jednak dłubanie przy GPIO nie należy do najprostszych a zawsze istnieje ryzyko uszkodzenia routera.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

8

wabikboy napisał/a:

Jak ma być prosto to polecam np:
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT5140.pdf
lub temu podobne bo jednak dłubanie przy GPIO nie należy do najprostszych a zawsze istnieje ryzyko uszkodzenia routera.

To też nie izoluje USB, więc jak coś pójdzie nie tak, to też można uwalić router smile

9

Tak jak wspomniałem na wstępie, za mało wiem, żeby rozumieć co do mnie piszecie sad

avt5140 wydaje się być prostym rozwiązaniem. Zaletą dla mnie jest brak konieczności zasilania zewnętrznego. Wadą cena wersji zmontowanej (ostatnio lutownicę trzymałem w ręku w czasach gdy po ziemi biegały dinozaury smile) - za podobne pieniądze można kupić coś z arduino.

Pomijam chwilowo fakt, że zupełnie nie wiem co z tym dalej zrobić po podłączeniu do routera.

10

Oprogramować smile Jeżeli przeczytałeś pdf'a - wysłanie odpowiedniego polecenia na port szeregowy da odpowiedź o stanie przekaźnika. A jak już to masz to reszta jest tylko pytaniem co z tymi danymi zrobisz.

11

Cezary napisał/a:

Oprogramować smile Jeżeli przeczytałeś pdf'a - wysłanie odpowiedniego polecenia na port szeregowy da odpowiedź o stanie przekaźnika. A jak już to masz to reszta jest tylko pytaniem co z tymi danymi zrobisz.

Cezary, ja się zatrzymałem krok wcześniej. To znaczy, jeśli to "oprogramowanie" będzie polegało np. na napisaniu skryptu wysyłającego odpowiednie polecenie oraz sprawdzającego odpowiedź, to o to się nie martwię - raczej sobie poradzę.

Nie wiem natomiast czy gdy podłączę ten moduł do routera, to bez dodatkowych sterowników czy też kompilowania jakiś programów, Gargoyle zobaczy go jako urządzenie i wtedy komunikacja będzie tak prosta jak coś w stylu:

echo -ne "pinb ?"  > /dev/ttyACM0

?

12

Zwykłe cdc to wygląda, więc sterownik będziesz miał w systemie.

13

A czy coś na ATtiny z Little Wire nie byłoby lepsze/prostsze? Jeśli tak to gdzie można kupić któreś z urządzeń opisanych tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-attiny ?

14

Attiny kupisz na allegro. Reszta to tylko parę elementów. Na ebay masz gotowce.

15

Ze swojej strony proponuję natychmiastowego zaprzestania wysyłania informacji o uzbrojeniu i rozbrojeniu alarmu. Chyba nie muszę tłumaczyć, dlaczego tego typu komunikatów nie należy wysyłać...

16

@krowka
To jest jeden z powodów tego projektu. Informacje o uzbrojeniu/rozbrojeniu systemu zamiast trafiać do stacji monitorowania,  router ma wysyłać mailem na mój adres.

@Cezary
Zaczyna mnie martwić moja nieporadność, ale nie potrafię znaleźć tych gotowców na eBay'u.

17

Mnie tym bardziej smile http://www.ebay.pl/itm/Olimex-OLIMEXINO … amp;_uhb=1

Choć akurat ta aukcja jest bardzo droga.

18

Ulżyło mi trochę smile
Ja szukam czegoś w takiej formie: http://www.ebay.pl/itm/Olimex-OLIMEXINO … amp;_uhb=1

Tylko myślałem,  że uda mi się znaleźć coś z wgranym Little wire,  bo ten z aukcji powyżej wymaga programowania, prawda?

19

To gotowec. Wgranie littlewire to tylko

microcontroller littewire.hex

przez usb się robi, jako że te płytki mają juz wgrane bootloadery, nie potrzebujesz je jakoś specjalnie programować.. Więc nie ma żadnego problemu z nimi.

20

Dzięki za wyjaśnienie. Nie widzę tylko czy na tej płytce są 4 linie gpio czy tylko jedna. Biały plastik zasłania, chociaż schemat wskazuje,  że są wszystkie 4 z dostępnych.

21

Ten plastik to do ew. baterii. Wyprowadzenia masz po bokach.

22

Czyli jednak będę musiał sobie przypomnieć jak się lutuje smile Dzięki jeszcze raz.

23

Coś poszło nie tak. Little Wire zainstalowane. PB1 działa prawidłowo, ale na PB0 w stanie rozłączonym pojawia się raz "0" raz "1", raz tak, raz tak - losowo. Może coś przegrzałem lutownicą?

Na PB2 pomimo ustawienia linii na "in" mam na stałe "1". PB5 wydaje się być wolne ale nie potrafię ustalić, który to styk. Na płytce brak opisów, a ze schematu nie potrafię wyczytać (https://www.olimex.com/Products/Duino/A … ematic.pdf). Testowanie na chybił trafił jest chyba trochę ryzykowne - kończy się błędami USB i pomaga tylko restart routera.

24

PB1 to nóżka pierwsza - o ile miałeś zaprogramowany proces żeby zlikwidować reset na tej linii (fuse ustawione)