Temat: klienci wifi
cześć
jak z pod konsoli wyświetlić nazwy klientów podłączonych pod wifi tak jak w gui GG
iw dev wlan0 station dump
pokazuje adresy MAC jednak w GG na stronie podane są nazwy maszyn
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → klienci wifi
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
cześć
jak z pod konsoli wyświetlić nazwy klientów podłączonych pod wifi tak jak w gui GG
iw dev wlan0 station dump
pokazuje adresy MAC jednak w GG na stronie podane są nazwy maszyn
Bo sa z /tmp/dhcp.leases brane, o ile klient się przedstawił.
super i o to chodzi
a jeszcze przy okazji gdzie router trzyma adres ip Wan ?
ifstatus wan Ci go poda
poradziłem sobie inaczej adres ip Wan biorę z tego pliku /var/state/network
trochę odkopie temat
o ile z poziomu shell'a wszystko działa fajnie o tyle chciałbym sprawdzać jakie adresy MAC łączą się z routerem z poziomu programu w C/C++.
Czy czytanie tej informacji przez otwarcie pliku "/tmp/dhcp.leases" to dobra droga ? w sumie plik jest w pamięci ram
czy lepszą drogą jest podpatrzenie jak to jest robione w programie iw ( komenda wlan0 station dump),
doszedłem do wniosku ze realizowane jest to przy pomocy biblioteki netlink która komunikuję sie z kernelem
I to są właśnie dwie metody. Albo plik czy /proc i czytasz, albo biblioteka która to robi w jakiś sposób i dostarcza dane.
no właśnie się przekonałem w szybkim teście że tylko " iw wlan0 station dump " wyświetla aktualnie podłączone adresy MAC a pliki "/tmp/dhcp.leases" i "/proc/net/arp" zapewne aktualizowane są co n minut
więc zostaje analiza kodu iw chyba że jest coś mniej rozbudowanego co miało by ten efekt ?
Akurat dhcp zawiera tylko przydziały, a arp maci które ostatnio coś transmitowały. więc zależy jakie dane potrzebujesz.
no właśnie potrzebuję sprawdzać w pętli czy dany adres MAC jest połączony do routera tylko już nie chcę tego robić z poziomu shell'a
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → klienci wifi
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc