Temat: klienci wifi

cześć

jak z pod konsoli wyświetlić  nazwy klientów podłączonych pod  wifi  tak jak w gui  GG

iw dev wlan0 station dump
pokazuje adresy MAC    jednak w GG  na stronie podane są nazwy  maszyn

2

Odp: klienci wifi

Bo sa z /tmp/dhcp.leases brane, o ile klient się przedstawił.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

super i o to chodzi  big_smile   a jeszcze przy okazji  gdzie  router trzyma adres ip Wan ?

4

ifstatus wan Ci go poda

5

poradziłem sobie inaczej    adres  ip Wan  biorę z tego pliku   /var/state/network

6

trochę  odkopie  temat   smile   o ile z poziomu  shell'a   wszystko  działa fajnie  o tyle chciałbym  sprawdzać jakie adresy MAC łączą  się z  routerem  z poziomu  programu  w C/C++.   

Czy  czytanie tej informacji  przez  otwarcie pliku   "/tmp/dhcp.leases"   to dobra droga ?   w sumie plik jest  w pamięci ram

czy lepszą drogą  jest   podpatrzenie   jak to jest  robione w programie iw   ( komenda wlan0 station dump),
doszedłem  do wniosku  ze realizowane jest to przy pomocy biblioteki netlink  która komunikuję sie z kernelem

7

I to są właśnie dwie metody. Albo plik czy /proc i czytasz, albo biblioteka która to robi w jakiś sposób i dostarcza dane.

8

no właśnie się przekonałem w szybkim teście  że  tylko  " iw wlan0 station dump "  wyświetla  aktualnie podłączone adresy MAC  a pliki "/tmp/dhcp.leases"    i  "/proc/net/arp" zapewne aktualizowane są  co  n minut

więc zostaje  analiza  kodu  iw    chyba  że jest  coś mniej rozbudowanego co miało by ten efekt ?

9

Akurat dhcp zawiera tylko przydziały, a arp maci które ostatnio coś transmitowały. więc zależy jakie dane potrzebujesz.

10

no właśnie potrzebuję  sprawdzać   w pętli   czy  dany adres  MAC   jest  połączony  do routera tylko  już  nie chcę tego robić  z poziomu  shell'a