Temat: Jaki router pod OpenWrt na moje wymagania ?
Witam ![]()
Jestem tu nowy i mam nadzieję że od razu nie wylecę za niewiedzę.
Otóż sytuacje mam taką, że moja sieć się trochę rozrosła... jest router głowny Netgear DGN1000, adsl-owy bo internet mam od netii. Za nim są 2 accesspointy, stary edimax ar7xxx (adslowy, pracuje jako AP), i tp-link WR741N, za nimi są kolejne routery z WISP, a za nimi łącznie 5komputerów i 2 TV.
Do tego do netgeara jest podpięty Nanostation2, na odbiorze kolejny taki i za nim kolejny komputer, tv i kamera ip. Do tego switch 8 portowy, na nim kolejne 5komputerow, drukarka, serwer (Zyxel NSA310) i AP z kolejnymi laptopami.
A jak by dobrze przeanalizować to jeszcze coś by się znalazł ![]()
Czas przyszedł na wymianę zasłużonego Netgara, bo najwyraźniej zaczyna siadać w nim radio, a to akurat do niego łączę się ja
(pomijam już inne kwestie z softem które działają różnie).
Postanowiłem zainwestować w sławnego 1043ND v1 i wgrać mu OpenWrt z Gargoyle, ale tak sobie czytam i czytam i taki 1043ND v2 w tej samej cenie, a procesor lepszy i pamięci więcej... ale czy pójdzie na nim openwrt ? Bo się pogubiłem... potem doszedł WDR3600, który też jest w porównywalnej cenie i jest dwu-zakresowy, co by mi odpowiadało ![]()
Więc tutaj pojawia się pytanie do was, co byście doradzili (nie koniecznie z TP-LINK, ale jakiś taki sentyment mam do nich i najbardziej by mi odpowiadał), biorąc pod uwagę moje wymagania?
(Oczywiście może być coś od razu z ADSL'em, ale myślę że będzie Ciężko, tak więc modem 8816 już mam).
Koniecznie:
Obsługa VPN (najlepiej OpenVPN)
-co najmniej 300Mb/s (WiFi)
-Gigabitowy switch
-USB (modem 3g, dysk, drukarka itp.)
-Możliwość postawienia www, ftp, samba, dlna itp. (nie koniecznie wszystko na raz).
-Obsługa no-ip.org
Mile widziane:
-jakieś 'logiczne' sterowanie ruchem w sieci, dzięki czemu jeden 'ssacz' nie zapcha wszystkiego
-możliwość ograniczenia transferu na dane IP
-dwu-zakresowy (600Mb\s)
No i wiem że to wszystko i to z dużym zapasem można zrobić na nie zliczonej liczbie sprzętu zaczynając od mikrotika, ale nie chciał bym na to wydać majątku, zadowoliło by mnie coś w granicach 200zl, myślę tak do 300zł max.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie rady ![]()
aaa, i pytanie, czy routery sie zużywają, biorąc pod uwagę że wgranie OpenWrt równa się z utratą gwarancji, to czy warto inwestować w używany router ?