1 (edytowany przez matyz33 2014-06-04 13:39:47)

Temat: MR3420 v1 + LTE - czy zadziała

Witam

Mam router TP-LINK MR 3420 v1 (Gargoyle by obsy), czy ten router poradzi sobie z wsparciem dla LTE?
Ponieważ przedłużam umowę w play'u i mam 6 miesięcy bez limitów ale tylko w LTE.
W 3G już są limity.

2

Odp: MR3420 v1 + LTE - czy zadziała

To od modemu zależy, na razie wszystkie LTE są wspierane. Co najwyżej hub usb z własnym zasilaniem możesz potrzebować do niego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chodzi mi nie tyle żeby modem był wspierany, tylko żeby działo na nim LTE.
Rozwianie ze mam modem z LTE ale korzysta z 3G mi nie odpowiada.

W takim razie jaki modem polecacie w moim przypadku ?

4

Pisałem - na razie każdy modem z LTE działa na tym routerze. O jakim konkretnie modemie piszesz?

5

myślałem nad  ZTE MF821 - nie za drogi

6

No to działa LTE z nim. Tylko sobie hub usb aktywny kup.

7

A tak wracając do tematu LTE i gargoyle - da się tak ustawić, że będzie zestawiał tylko połączenia LTE i nie przechodził automatycznie na 3G jak np. brak zasięgu LTE czy za słaby sygnał ?
Pytam ogólnie - słabo w tym zakresie znam gargoyle gdyż nie korzystam obecnie wcale z LTE, a ktoś mnie wstępnie poprosił bym mu w podobnym "małym routerku" zrobił takie cudo...

8

W modemie to robisz o ile modem ma taką możliwość. Gargoyle samo w sobie nie ma takich mechanizmów dla LTE - czytaj: nie robi nic w tym zakresie.

9 (edytowany przez build000 2014-06-04 14:23:16)

To zapytam inaczej - jaki modem do takiego zestawu który raz, że działa z gargoyle a dwa, że można mu coś takiego ustawić korzystając, jak rozumiem, z jakichś konsolowych komend AT czy innych ?

10

Huawei można . ZTE nie wiem czy można ustawić.

11 (edytowany przez build000 2014-06-04 14:34:27)

Dowolny H***...czy jakiś konkretny model znany Ci i przetestowany przez Ciebie, czy kogokolwiek innego ? - coś znane z praktyki do takiej ustawki z tendencją dobrej jakości zestawionego połączenia LTE.
Pytam bo ktoś właśnie się nastawia na te nowe abonamenty w Cyfrowym Polsacie i/lub w tej drugiej f-mie (nie pamiętam nazwy).

Edit:
Teraz doczytałem - w Polsacie. big_smile

12

Nie dowolny, te z Hi-link nie obsługują komend AT.
Dobrym wyborem jest E398.

13

KMY napisał/a:

Dobrym wyborem jest E398.

Akurat ten to żre prąd i jaja można na nim smażyć...

14

Każdy żre z LTE. zwłaszcza na granicy zasięgu.

15

KMY napisał/a:

Każdy żre z LTE. zwłaszcza na granicy zasięgu.

Ale nie aż tak... modemy z nowych generacji wypadają pod tym względem znacznie lepiej.
Ja bym sugerował coś nowego, z obsługą protokołu MBIM (ale wtedy tylko trunk w OpenWRT).

Przy okazji tematu, ostatnio Alcatel robi fajne zabawki do LTE: http://www.alcatelonetouch.com/global-e … dband.html

16 (edytowany przez SzymonKubisiak 2014-06-04 19:37:19)

Ja mam sprzęt jak w sigu (+hub z zasilaniem) i wszystko hulo. To jest ta "lepsza" wersja E398 (z 2 gniazdami antenowymi), ale na LTE w play to bez znaczenia. Jedyna różnica to że mam Play na kartę, bo abo się nie opłaca wg mnie.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

17

Modemy nowej generacji (150 Mbps DL) można mieć już za 60-80 USD (np. K5150).

18

Play i tak ma limit, nawet do 10Mbps

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

19

Podaję tylko przykład, że nie ma sensu kupować za grubą kasę modemów starej generacji, bo te nowe są i tańsze, i mniej żrą prądu.

20

pepe2k napisał/a:

Podaję tylko przykład, że nie ma sensu kupować za grubą kasę modemów starej generacji, bo te nowe są i tańsze, i mniej żrą prądu.

Tutaj akurat zgodzę się z propozycją @KMY odnośnie modelu modemu, nie dla tego że nie masz racji, lecz ze względów użytkowych-ten modem ma solidne wejście antenowe, jego wykonanie jako pierwszaka jest dużo solidniejsze (ba nawet na aukcjach jego ceny są wyższe). Jednakże w tym przypadku gdy do ww routera musimy dokupić dobry aktywny HUB USB to nawet bym się nie zastanawiał nad wyborem i kupił modemo-router Huawei B593 s-22, można już go wyrwać za ok. 300zł (czyli cenę przybliżoną modemu+HUB-a). smile

21

K5150 i E3276 mają takie same gniazda antenowe, więc na czym ma polegać dokładnie wyższość gniazd w E398?

22

pepe2k napisał/a:

K5150 i E3276 mają takie same gniazda antenowe, więc na czym ma polegać dokładnie wyższość gniazd w E398?

Tak lecz w przypadku ww modeli obsługuje je inny sterownik NDIS-NCM który z kolei ma wyższe zapotrzebowanie na pamięć RAM routera, której to ww model nie ma za wiele. wink

23

jarek7714 napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Tak lecz w przypadku ww modeli obsługuje je inny sterownik NDIS-NCM który z kolei ma wyższe zapotrzebowanie na pamięć RAM routera, której to ww model nie ma za wiele. wink

Ja używam obu przez MBIM wink

24

pepe2k napisał/a:

(...)
Ja bym sugerował coś nowego, z obsługą protokołu MBIM (ale wtedy tylko trunk w OpenWRT). (...)

No właśnie w tym problem - ma to chodzić z gargulcem. Czyli jak rozumiem E393 - czy jeszcze jakiś inny ?...I czy da się w nim łatwo ustawić tak, żeby w żaden sposób nie przełączył się na inny typ zestawionego połączenia - czyli tylko czyste LTE - nie ważne, że zerwie połączenie czy będzie słabe - najważniejsze dla tej osoby by było cały czas LTE albo wcale. Nie wnikam po co tak ma być - ktoś chce to będzie tak miał - kwestia czy się da tak zrobić ?

25

build000 napisał/a:

czy da się w nim łatwo ustawić tak, żeby w żaden sposób nie przełączył się na inny typ zestawionego połączenia

Jak najbardziej, możesz to zrobić na wiele sposobów. Wykorzystać np program Top_NetInfo z www.bez-kabli.pl
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t … mp;start=0
i w nim ustawić tylko LTE
lub z poziomu routera za pomocą webshell wpisać:
echo -e "AT^SYSCFGEX=\"03\",400000,0,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,,\r" > /dev/ttyUSB1

(dobrze jest po wysłaniu polecenia zrestartować router i modem, czyli wyłączyć na chwilę zasilanie)

lub użyć picocom dla bardziej zaawansowanych.
Ustawiasz to raz i na sztywno masz LTE niezależnie od resetu routera, braku zasilania itp.