26

Odp: Router Gargoyle + UPC Fiber Power 250

pepe2k napisał/a:

Wywala się? Jakieś konkrety, model, wersja? Bo ja korzystam w jednej lokalizacji, odpukać w niemalowane, bez żadnych problemów (WDR4300).

http://forum.tp-link.com/showthread.php … t-24-hours
Z tego u Ciebie działa wynika że routery potrafią wyczuć strach operatora : )

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

27

Mnie niestety WDR4300 rozczarował, też przez HNAT nie idzie prędkość 250 Mbps, osiągam max 130 Mbps, więc wróciłem do 1043ND.
Co jeszcze innego ?

28

Na openwrt nie ma HNAT, na oryginale jest. I nie wyciągał Ci tych 250Mbps? wan<>lan czy wan<>wifi?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29 (edytowany przez jagrok 2014-05-31 19:38:13)

WAN - LAN - max 130 Mbps, niestety oryginal SW mnie nie interesuje, 1043NDv2 jak we wcześniejszych postach bez problemowo.
Szukam routera który obsłuży pasmo nawet do 500-600 Mbps i obsłuży OpenVPN po UDP.

Obecnie przetestowałem już:

WD MY Net N750 z Gargim
WDR4300 z Gargim
1043NDv2 z Gargim - jednak wolę coś co ma 2 x USB, większe możliwości modowania HW.

30

To maszynkę na x86 zrób, nie szukaj routera za 200zł.

31

Co polecisz zeby płyta miała 2 x LAN  Gigabitowy ?
Co ewentualnie z Mikrotik RouterBoard 2011UiAS-RM 1U 19" z wgranym Openwrt ?
Jest na to szansa ?

32

Bez sensu pozbywać się RouterOS z tego mikrotika. A jego wydajność masz na stronie: http://routerboard.com/RB2011UiAS-RM

33

No tak tylko routerOS i ten brak UDP w OpenVPN do tego z uwierzytelnieniem.

34

jagrok - nadal nie spróbowałeś z np. WNDR3800 - także nie oceniaj sytuacji po ograniczonej liczbie modeli routerów, które zazwyczaj z założenia nie są pod wydajne rozwiązania. wink

35

To fakt ale czy WNDR3800 to nie to samo co WNDR3700 ?
WNDR3800 chyba nie do dostania w Polsce.

36

jagrok napisał/a:

Obecnie przetestowałem już:

WD MY Net N750 z Gargim
WDR4300 z Gargim
1043NDv2 z Gargim - jednak wolę coś co ma 2 x USB, większe możliwości modowania HW.

A czemu nie testowałeś na trunku?

37

jagrok napisał/a:

Na allegro jest.

38

jagrok napisał/a:

Nie - to nie to samo i można jeszcze trafić gdzieś tam okazyjnie, np. jak pisze Cezary - na aledrogo.

39

400 zł to okazyjnie ?
Za ile warto się nim zainteresować ?
Podeślijcie linka proszę smile bo ja znalazłem 2 x 399 zł.
Na ebayu można sprowadzić za 260 zł smile

40

http://allegro.pl/router-netgear-wirele … 60581.html

41

jagrok napisał/a:

400 zł to okazyjnie ?
Za ile warto się nim zainteresować ?
Podeślijcie linka proszę smile bo ja znalazłem 2 x 399 zł.
Na ebayu można sprowadzić za 260 zł smile

Na dziś nie kupiłbym tego routera w cenie wyższej niż podane 260zł, co prawda że sprzęt jest najbardziej wydajny z dostępnych kompaktów pod OpenWRT, lecz są to używki. Poza tym aż takiego szału to w nim niema (praktycznie to można powiedzieć że kończą się jego możliwości na wspomnianym łączu 250Mbps, do tego jak zaczniemy korzystać z bardzo fajnych pluginów Cezarego: OpenVPN, webcam, DLNA etc. to sprzęt dostanie zadyszki). Tutaj na dziś najwydajniejszym rozwiązaniem pod OpenWRT/Gargoyle jest x86 APU. Pod tym względem lepiej jest z dostępnością sprzętu pod Tomato (np. Asus RT-AC56U), także póki co czekamy na nowe w pełni wspierane produkty. smile

42

Sądząc z opowiadań to ja bym się z zakupem apu powstrzymał jeszcze chwilę smile

43

Cezary napisał/a:

Sądząc z opowiadań to ja bym się z zakupem apu powstrzymał jeszcze chwilę smile

Przynajmniej do kolejnej rewizji smile

44 (edytowany przez build000 2014-06-01 17:02:50)

jarek7714 napisał/a:

(...)że kończą się jego możliwości na wspomnianym łączu 250Mbps, do tego jak zaczniemy korzystać z bardzo fajnych pluginów Cezarego: OpenVPN, webcam, DLNA etc. to sprzęt dostanie zadyszki).(...)

nie kończą się i nie dostaje zadyszki (pod warunkiem, że nie wszystkie jednocześnie - z tym i tzw. "lepsze" routery sobie nie radzą).
wink
Poza tym z linku Cezarego to nie żadne używki tylko nówki - po prostu, jak przypuszczam, to końcówki magazynowe odkupione od innej f-my (nic prostszego jak zadzwonić i się dowiedzieć). Generalnie gdybym miał kupować w tej chwili nowy - to kupowałbym właśnie z tego linku podanego przez Cezarego.
wink

45

build000 napisał/a:

[Generalnie gdybym miał kupować w tej chwili nowy - to kupowałbym właśnie z tego linku podanego przez Cezarego.
wink

Wg mojej oceny jeszcze rok temu pod alternatywne oprogramowanie-tak, lecz nie dziś-rozwiązanie awaryjne to TL-1043ND v2 lub przejście na alternatywne Tomato, tu jest podobna dyskusja https://openlinksys.info/forum/viewthre … rowstart=0, za kilkadziesiąt zł więcej jest dostępny router o wiele większych możliwościach ASUS RT-AC56U PRINTSERVER 2 USB N900. Sam w dalszej perspektywie planuję wymianę DIR-825 na wydajniejszy router (ze względu na wydajność OpenVPN). Na szczęście nie mam pośpiechu a i nie chciałbym rezygnować z Gargoyle Cezarego (bo mimo tego że korzystam na jednym routerze Asusa z Tomato, to w Gargoyle PL jest dla mnie wszystko to co najbardziej użyteczne i do tego łatwo konfigurowane a do tego jeszcze extra support z eko). smile

46

Czyli obecnie pozostaje przy 1043NDv2, fritzbox 7390 robi jako AP i sieje na 2.4 i 5GHz.

A co sądzicie o EdgeRouter Lite ? tam można uruchomić OpenVPN i nawet po UDP ?

Przy okazji jak doładować kartę PLAY kodem nie mając do niej fizycznego dostępu ?

Kody:

ussd159 -v -p /dev/ttyUSB2 -u "*100*12345678901234#"

Nie działają jak również skrypt:

opengt
 set com 115200n81
 set comecho off
 set senddelay 0.02
 waitquiet 0.2 0.2

send "AT+CUSD=1,\"*100*12345678901234#\",15^m"
 exit 0

wywoływany poleceniem

gcom -d /dev/ttyUSB2 /tmp/skrypt

47 (edytowany przez build000 2014-06-02 07:17:37)

jarek7714 napisał/a:

(...)
Wg mojej oceny jeszcze rok temu pod alternatywne oprogramowanie-tak, lecz nie dziś(...)

W pytaniu i pierwszym poście było pytanie "co z alternatyw i co spełnia oczekiwania" - więc podałem to co sam używam i spełnia te postulaty. Jakie to ma znaczenie co to jest/lub czy na czasie, czy nie, skoro nadal działa wszystko jak oczekuje autor wątku/tematu ? - można nadal go kupić.
Poza tym TL-1043ND v2 ( http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd ) ma do tego dosyć istotne ograniczenie - zarówno mało flash (8 MB) jak i ram (64 MB) - zrobisz (bo musisz jak chcesz coś więcej doinstalować) extroot'a i cały czar pryska - nie wspominając już o braku HNAT pod openwrt/gargoyle. wink

48

Co do kodów - być może modem działa w pdu, więc najpierw sobie tą wiadomość przekoduj. Sprawdź na /dev/ttyUSB0, bo nie ma wszystkich interfejsach możesz ussd wysłać.

49

/dev/ttyUSB0 sprawdzone było modem Huawei E3131, miałbyś jakiś do polecenia koder pod ręką ? Szukałem jednak większość nie działa poprawnie

50

E3131 wymaga pdu, ten modem akurat mam. Miałem linka ale wygasł już, trzeba jakiegoś innego poszukać.

AA180CA68AC966B49AED86CBC162B2196D04