Temat: Problemy po awarii prądu WDR3600

Cześć,
Po wielu miesiącach bezproblemowej pracy miałem dziś krótkotrwały zanik prądu w sieci, po czym router nie wystartował. Ani LAN ani WiFi, ani dostępu po telnecie.

Zrobiłem firstboot i wgrałem najnowsze gargoyle.

Efekt jest takie, że działa, ale :

- LAN startuje po blisko 2 minutach, wcześniej trwało to kilka sekund
- po restarcie tak samo, ok. 2 minut
- nie działa wcale exroot. Tu byc może problemem będzie pendrive, innego nie miałem okazji sprawdzić. Ten, co jest działał od początku

Mam teraz domyślną konfigurację, bez czegokolwiek w USB. Co sie mogło stać?

2

Odp: Problemy po awarii prądu WDR3600

Poszło przepięcie i popaliło urządzenie? Lub zasilacz Ci siada.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jest jakiś test do zrobienia, żeby to sprawdzić? Bo on działa, tyle, że bez exroota i bardzo długo startuje.

4

Zmień zasilacz na dowolny inny 12v

5

Zmieniłem zasilacz i wygląda na to, że chodzi. Tylko, czy to normalne, że 1:15 minuty "trwa identyfikowanie" zanim LAN złapie łączność? Exroot też ruszył, ale na drugim USB, choć to USB, na którym nie ruszył działa teraz z dyskiem zewnętrznym i wygląda, że jest OK.

6

Trochę długo, ale to w sumie może być tyle czasu. Nie wiem, nigdy go nie mierzyłem.

7

Chyba nie jest dobrze. Po prostu wszystko dzieje się długo i z oporem. Pliki po DLNA, które dotąd chodziły od strzału, to teraz kręci się kółeczko kilkanaście sekund, zanim zaczyta, a i w trakcie dochodzi do klatkowania, zatrzymywania. Po prostu po tym przepięciu wszystko muli. Wiem, że trudno na odległość oceniać, ale może jest jeszcze coś, o czym nie pomyślałem, a co pozwoli rozwiać wątpliwości?

8

Wgraj oryginał, wyślij na gwarancję.

9

Urządzenia sieciowe są wyjątkowo wrażliwe na przepięcia w sieci. Osobiście nie wyobrażam sobie aby nie stosować zabezpieczeń w postaci chociażby listew przepięciowych (chyba że mamy wykupioną polisę PZU w tym zakresie odpowiedzialności). Niespełna 2-tygodnie temu u mnie w domu-chwilowe przepięcie sieci (dzień był burzowy, lecz u mnie nie było burzy), zadziałał automatyczny bezpiecznik sieci nad licznikiem, włączony TV, Nbox podłączony do listwy tego typu http://allegro.pl/belkin-surgemaster-8g … 05081.html ocalał, sprzęt sieciowy podłączony do listwy http://allegro.pl/filtr-sieciowy-lestar … 48316.html również ocalał bez żadnych niedomagań, lecz ładowarka MBPro podłączona bezpośrednio do gniazda sieci nie przeżyła (dobrze że na gwarancji to już mam nową). smile