Temat: Truecrypt - nie będzie już ?

Witam Szanownych Forumowiczów.

Ostatnie wydarzenia z 28.05.14r., odnośnie TC, jak dla mnie, są co najmniej tajemnicze. Niedawno po audycie, będąc wiodącym w tej dziedzinie, a nie zalecającym rozwiązań MS itp, nagle informują w ten sposób --> http://truecrypt.sourceforge.net.

Ale nie o domysły mi chodzi.
Czy warto szukać pewnego mirrora (choć nie wiadomo, czy jakiś pewny został) wersji 7.1a? Ewentualnie, może lepiej zacząć szukać stabilnej i opensourcowej alternatywy? Proszę o rady, ew. dyskusję w temacie, co robić jak żyć smile ? Ogólnie to Niesamowicie Smutna Afera z tym truecryptem.

2 (edytowany przez build000 2014-05-31 04:35:08)

Odp: Truecrypt - nie będzie już ?

LVM2 + to co oferuje linuch, np. LUKS wink. Standardowo oferowane np. przy instalacji ubuntu z obrazu alternate - to odnośnie alternatywy. Ale trzeba zastosować myk by klucz nie był wkompilowany w zaszyfrowany obszar - trzeba go trzymać na zewnątrz zaszyfrowanej maszynki/jej obszarów/partycji/dysków/i.t.d.
W praktyce trzeba trochę przerabiać oryginalne skrypty automatu.
Znajdziesz sobie w google, co i jak.
wink

3

Proponuję poczekać, aż sprawa się wyjaśni, troszkę więcej info jest na niebezpiecznik.pl

4

Jak dla mnie to autorzy otrzymali propozycję "nie do odrzucenia" i tyle. Najwidoczniej wujek Sam nie mógł sobie poradzić z TC i tyle.

5

Naciągana teoria. Zamiast niszczyć projekt wujek Sam spokojnie mógł to wykupić przez firmy trzecie, zrobić backdoora i czytać spokojnie treści.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Backdoora to oni zrobili w wersji 7.2 wink

7

Właśnie korzystam już Luksa + LVM2 w opcji persistent na usb 160/160 16GB, więc działa to całkiem sprawnie. Co do wersji 7.2, nie interesuje mnie big_smile. Build000, chodzi Ci o to że trzymasz to na jakimś zewn. nośniku i jak podpinasz to dopiero jest wtedy możliwość autoryzacji - taki token ? Co do backdoora, mogli znacznie wcześnie "po cichu" coś takiego zaimplementować. Kto wie co się stało.. ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi pewnie o ..$$$ - w sumie każdy chce żyć lepiej smile

8 (edytowany przez build000 2014-06-01 23:32:25)

routheros - dokładnie tak. wink
Ponadto sam bootloader i initrd w  celu poprawy bezpieczeństwa też powinien być na penie - wiem - trochę niewygodne ale spełnia wszystkie postulaty rozsądnego bezpieczeństwa możliwego do osiągnięcia w stosunkowo łatwy sposób przez to, co oferuje linuch - generalnie darmowe i wystarczające na codzień rozwiązanie.

9 (edytowany przez SzymonKubisiak 2014-06-02 20:44:07)

Focha walnęli i tyle.
http://truecrypt.ch/ - próba kontynuacji.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U