1

Temat: WR741ND -> WDR3600 = słabsze WiFi

Witam.
Postanowiłem zmienić router na taki z gigabitowym switchem, dodatkowo nastawiłem się na lepszą wydajność sieci WiFi 802.11 N150.
PC po kablu, internet 150mbit i niestety na laptopie tylko max. 60 mbitów - zarówno WAN -> WIFI jak i LAN -> WIFI.

Oryginalny soft czy openwrt - jest to samo. Router i laptop (Lenovo B570) w tym samym pomieszczeniu. Oczywiście karta łączy się z prędkością 150 mbit/s.

Co dziwne - nawet ultrachiński Netiaspot za złotówkę i mam ponad 11 MB/s downloadu, również na WR741ND transfer do laptopa to niecałe 11MB/s (ograniczone switchem w routerze).

Ustawiłem w openwrt na sztywno 40 MHz, kanał 11, WPA2-PSK - dalej max. 60 - 70 mbit/s - bez znaczenia ile połączeń, jaki protokół itp.

Pytanie brzmi - co zrobić, żeby dobić chociaż do tych 100 mbit i cieszyć się szybkim internetem w laptopie? OpenWrt najnowszy, bez żadnych modów.

2

Odp: WR741ND -> WDR3600 = słabsze WiFi

Pisałem o tym wielokrotnie, ale napiszę raz jeszcze - realna przepustowość przez Wi-Fi to około 50-60% prędkości połączenia. Jeżeli karta łączy się z prędkością 150 Mbps (tzw. lite-N), to realna przepustowość będzie właśnie na poziomie 60-80 Mbps, w niektórych przypadkach mniej, w niektórych więcej, ale... nigdy 150 Mbps. Chcesz więcej, zainwestuj w kartę z pełną N-ką (300 Mbps).

3 (edytowany przez paatos 2014-05-29 10:58:58)

Czytałem o tym wielokrotnie.
Jeśli nie wierzysz, mogę zrobić screenshota. Na NetiaBox i WR841ND (którego już de facto nie mam) miałem realne 100 mbit/s przez WiFi 150mbit. Też się dziwię skąd ten transfer ale przecież ani Menedżer sieci w Windows 8.1 nie mógł się mylić ani też bmon na openwrt, już nie licząc stopera smile

4

paatos napisał/a:

Czytałem o tym wielokrotnie.
Jeśli nie wierzysz, mogę zrobić screenshota. Na NetiaBox i WR841ND (którego już de facto nie mam) miałem realne 100 mbit/s przez WiFi 150mbit. Też się dziwię skąd ten transfer ale przecież ani Menedżer sieci w Windows 8.1 nie mógł się mylić ani też bmon na openwrt, już nie licząc stopera smile

To weź jeszcze kalkulator i policz ile to jest (procentowo) 100 Mbps ze 150 Mbps, a potem przeczytaj mojego posta raz jeszcze.

5

Dlatego pytam jak uzyskać realne 100mbit/s router -> laptop skoro na poprzednim routerze taki transfer był normalnością.

6

paatos napisał/a:

Dlatego pytam jak uzyskać realne 100mbit/s router -> laptop skoro na poprzednim routerze taki transfer był normalnością.

Skoro na oryginalnym firmware też nie jesteś w stanie uzyskać takiej prędkości, a sterowniki do Wi-Fi w oryginalnym firmware są uważane za lepsze niż te otwarte (przynajmniej pod względem osiąganych przepustowości), to odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - nic.

7

Cóż, dzięki za pomoc. Spróbuję zmienić antenki na "mocniejsze", może to coś da.