1

Temat: Router Gargoyle + UPC Fiber Power 250

Jako że od dłuższego czasu nie wystarcza mi mój FritzBox7390, brak OpenVPN bezpośrednio na urządzeniu chęć spięcia kilku domowych zdalnych sieci w jedną.
Postanowiłem więc wyjąć hit ostatnich czasów WD My Net N750 który będzie działać jako router a fritz pójdzie jako obsługa VOIP + WIFI.
Wszystko pięknie i fajnie, już się cieszyłem, jednak pojawiły się wady i zalety

- prędkości internetu FP250 z UPC to max 132/19 - mierzone po kablu na ich http://ipv4.upcspeedtest.pl/
+ prędkość WIFI na fritzboxie wzrosły, akurat miałem czas i okazje bawić się tylko speedtestami, więc przy połączeniu na 5GHz również osiągnąłem takie same parametry prędkości 132/19

Będąc trochę zawiedziony tym co mnie spotkało, mówię może spróbujmy więc zrobić na switchu zarządzalnym DMZ, jak się okazało to nie za wiele zmieniło.

Wróciłem więc do starej konfiguracji gdzie okazało się że Fritz nie obsługuje DMZ, WIFI działa wolniej max 60/19 , internet po kablu działa na poziomie 232/19

Dwa pytania:

1. Gdzie tkwi problem w WD ? przepustowość magistrali ? jakiego rodzaju ograniczenia ?
Nie testowałem akurat na oryginalnym sofcie, ale pewnie nie za wiele to zmieni.

2. Jaki router z Gargoyle do obsługi takich szybkich łączy lub inny z obsługą OpenVPN  i innych udogodnień zaimplementowanych w Gargoly, z gory przekreslam Mikrotika ( posiadam  951G-2HnD ) ponieważ nie obsługuje openVPN po UDP.
Nie musi to być sprzęt z obsługą WIFI, może być to sprzęt do montażu w Racku - max głębokość 30 cm.
Mało prądożerne smile

Ktoś się odważy i coś poleci ?
Cezary szczególnie na twoją fachową pomoc liczę smile

Dzięki i pozdrawiam

2

Odp: Router Gargoyle + UPC Fiber Power 250

Właśnie sprawdź oryginał. Jako  że openwrt nie obsługuje HNAT to  wydajność tego switcha kończy się na pewnej granicy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Lub wgraj czyste OpenWrt BB.

4 (edytowany przez jagrok 2014-05-25 18:20:49)

Cezary napisał/a:

Właśnie sprawdź oryginał. Jako  że openwrt nie obsługuje HNAT to  wydajność tego switcha kończy się na pewnej granicy.

Sprawdziłem więc oryginał, faktycznie prędkości osiągane jak na fritz boxie, openwrt BB bez zmian.
Więc co ewentualnie obsłuży tak szybkie łącze lub szybsze w przyszłości a będzie miało takie fajne możliwości jak openwrt.
Może być rozwiązanie tylko do wypisania z konsoli ?

Czy takie przywrócenie firmwaru jest prawidłowe ?

root@Gargoyle:/tmp# mtd -r write /tmp/firmware.bin firmware
Unlocking firmware ...

Writing from /tmp/firmware.bin to firmware ...
Rebooting ...

5

Nigdy nie uruchamiaj tego przez mtd. sysupgrade masz od tego.

6

Czyli tak będzie w porządku ?

sysupgrade -n /tmp/code.bin

7

Tak jest.

8

Cezary, Pepe2K który z  routerów spokojnie obsłużą pasmo 500 MBIT na wan ?
Co obecnie ma dużą wydajność ( pomijam WNDR4700 - chociaz najciekawszy )

TP-LINK WDR4300/3700 ? Z tego co pamiętam mod USB pozwala na podlutowanie dodatkowych modułów co mnie na tyle ciekawi że mam okazję wstawienia dysku DOM USB/eUSB SSD i na nim zrobienia exroota.
Może coś z netgeara ?
Może coś z tp-linka z serii 1043NDv2 ?

Ewentualnie co innego polecicie, jak czytałem posty to nie koniecznie ITX lub uATX to dobre rozwiązanie że lepiej do routingu używać routera a serwer do rzeczy serwerowych.

9

TP-Linki tylko na OFW z HNAT: http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=465

10 (edytowany przez build000 2014-05-26 00:54:57)

WNDR3800 na Gargoyle by obsy z tym 250 daje radę - do testów 500 dopiero się przymierzają - będzie za kilka miesięcy dopiero - wtedy wyjmę z szafy właśnie WNDR4700 (może jeszcze dożyję *WRT na niego lol ) - chyba da radę. Może coś innego się pojawi w tzw. między czasie to dopiero będę się zastanawiał co kupić. Na AC mi nie zależy - w sumie mam tylko jedno urządzenie co to obsłuży więc nie ma sensu inwestować póki co - zresztą ceny nadal za wysokie - nie warto po prostu.

Generalnie w UPC to tych 250 Mb/s to może masz przez 30 % czasu i to nieregularnie - przeważnie to góra 150-180 Mb/s. Ściema jak ze wszystkim w naszym kraju. wink

DOPIS: Ostatnio nawet zauważyłem, że w nocy (któraś noc z koleji - może to te tzw. "prace modernizacyjne") na chama spada do 90-100 Mb/s.

11 (edytowany przez build000 2014-05-26 00:50:08)

Podobno trwają tzw. prace globalne w całej sieci jak się dowiedziałem na samej górze - zainteresowanie UPC 250 przerosło najśmielsze oczekiwania zarządu - zwyczajnie nie są gotowi na to technicznie - na taki ruch - nie są gotowi z każdym aspektem sieci poza ok. 12 % całej infrastruktury.
Oczywiście tych rewelacji nie potwierdzę ani nie zaprzeczę jak i nikt z tej f-my - tyle po prostu dowiedziałem się nieoficjalnie i nie ma to żadnego znaczenia. W rzeczywistości może być nawet gorzej...a może i lepiej.

12

150 Mbps zawiera się w zakresie do 250 Mbps.

13 (edytowany przez build000 2014-05-26 00:51:18)

no właśnie - i z tym do to można cały czas na bajerze jechać lol...ale to już powoli się kończy - odpowiednie przepisy zaczynają być stopniowo wdrażane.

14

Czyli generalnie na obecną chwilę nie ma sprzętu który na spokojnie obsłuży te pasmo.
Jak wiadomo z tym do 250 to jest oczywiste, transfer kilku plików jednocześnie z serwerów które są blisko lub mają wymianę ruchu, speedtesty optymalizowane po to by właśnie wychodziły jak należy itd itp ...

15

Jak to nie ma? Oczywiście, że jest... ale nie szukaj go na półkach w marketach.

16 (edytowany przez jagrok 2014-05-26 15:11:31)

To może byś oficjalnie podpowiedział smile ?

Mi się właśnie udało przetestować WR1043NDv2 i bez problemowo na Gargoyle obsłużył 250 w Downloadzie.

Czy więc Tp-Link WR4300 lub 3700 powinny sobie dać radę ?

17

WR1043NDv2 ma znacznie wyższe zegary niż seria WDR-ów, ale i one 250 Mbps powinny obsłużyć.

18 (edytowany przez jagrok 2014-05-26 17:40:39)

Czyli na obecną chwilę 1043NDv2 to najlepszy wybór ?
Lub proszę Cię wymień kilka urządzeń które podołają wymaganiom...

19

Każdy router, który spełnia wymogi transferu (realnie) od strony WAN<=>LAN.
Ja używam z powodzeniem do tego celu Netgear WNDR3800.

20

Dostaliśmy od Firmy Ubiquiti Networks do testów (w pracy) http://www.ubnt.com/edgemax
Spróbuje wpiąć się w serwerowni do łącza, i przepościć troszkę po WANIE. WG zapewnien przedstawicielstwa powinno przewalić 800 megabitów

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

21

Propo wydajności TP-Linków WAN-LAN: http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=465

22

Cezary napisał/a:

Propo wydajności TP-Linków WAN-LAN: http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=465

Ale to ze sprzętowym NATem, który na factory się wywala a na openwrt nie ma go wcale.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

23

Przecież to testy tplinka, więc na ich sofcie smile

24

Chodziło mi o to że te prędkości są nieosiągalne na openwrt.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

25

SzymonKubisiak napisał/a:
Cezary napisał/a:

Ale to ze sprzętowym NATem, który na factory się wywala a na openwrt nie ma go wcale.

Wywala się? Jakieś konkrety, model, wersja? Bo ja korzystam w jednej lokalizacji, odpukać w niemalowane, bez żadnych problemów (WDR4300).