Temat: Router Gargoyle + UPC Fiber Power 250
Jako że od dłuższego czasu nie wystarcza mi mój FritzBox7390, brak OpenVPN bezpośrednio na urządzeniu chęć spięcia kilku domowych zdalnych sieci w jedną.
Postanowiłem więc wyjąć hit ostatnich czasów WD My Net N750 który będzie działać jako router a fritz pójdzie jako obsługa VOIP + WIFI.
Wszystko pięknie i fajnie, już się cieszyłem, jednak pojawiły się wady i zalety
- prędkości internetu FP250 z UPC to max 132/19 - mierzone po kablu na ich http://ipv4.upcspeedtest.pl/
+ prędkość WIFI na fritzboxie wzrosły, akurat miałem czas i okazje bawić się tylko speedtestami, więc przy połączeniu na 5GHz również osiągnąłem takie same parametry prędkości 132/19
Będąc trochę zawiedziony tym co mnie spotkało, mówię może spróbujmy więc zrobić na switchu zarządzalnym DMZ, jak się okazało to nie za wiele zmieniło.
Wróciłem więc do starej konfiguracji gdzie okazało się że Fritz nie obsługuje DMZ, WIFI działa wolniej max 60/19 , internet po kablu działa na poziomie 232/19
Dwa pytania:
1. Gdzie tkwi problem w WD ? przepustowość magistrali ? jakiego rodzaju ograniczenia ?
Nie testowałem akurat na oryginalnym sofcie, ale pewnie nie za wiele to zmieni.
2. Jaki router z Gargoyle do obsługi takich szybkich łączy lub inny z obsługą OpenVPN i innych udogodnień zaimplementowanych w Gargoly, z gory przekreslam Mikrotika ( posiadam 951G-2HnD ) ponieważ nie obsługuje openVPN po UDP.
Nie musi to być sprzęt z obsługą WIFI, może być to sprzęt do montażu w Racku - max głębokość 30 cm.
Mało prądożerne ![]()
Ktoś się odważy i coś poleci ?
Cezary szczególnie na twoją fachową pomoc liczę
Dzięki i pozdrawiam