Temat: Problem TL-WR1043ND transmission restarty - chłodzenie Atheros?

Witam,
mam TP-Linka TL-WR1043ND z zainstalowanym OpenWrt oraz transmission v2.04-1 oprócz tego do routera podpięty jest dysk Seagate FreeAgent 1TB na którym zapisuję pobrane pliki.

Kiedyś miałem problem z przegrzewaniem procka przy przenoszeniu danych z laptopa na dysk.
Zamontowałem wiec radiator z zalmana(ten niższy) na procku,PunBB bbcode test
dla pewności 2 cm nad tym radiatorkiem położyłem wentylator 80x80mm.
Przez transmission do tej pory pobierałem najwyżej jeden plik jednocześnie i wszystko działało.

Wczoraj dorzuciłem kilka plików do listy pobierania transmission a tu niespodzianka router zaczął się restartować co ok. 5minut. Myślałem, że to problem z przewodzeniem ciepła między prockiem i radiatorem, oderwałem tą dość grubą oryginalną taśmę z radiatorka i posmarowałem pastą termo przewodzącą. Trochę to pomogło ale i tak restartuje się co 15-20minut a radiator w dotyku nie jest gorący może 40*C

Ma ktoś pomysł co zrobić?
Czy jest możliwość sprawdzenia jaką temperaturę ma procesor podczas(chip Atheros) podczas pracy?

2

Odp: Problem TL-WR1043ND transmission restarty - chłodzenie Atheros?

czy masz swap?

3

Nie mam, i właśnie zastanawiałem się nad tym czy to nie powód tego.

4

no to zacznij od tego ;p a potem przejmuj sie temp procka wink

5 (edytowany przez bantrade 2010-11-06 21:52:00)

Ok, to zacznę od tego, tylko muszę wmontować tam jakąś kartę pamięci bo boje się bawić w zmniejszanie partycji bo trzymam tam dość sporo zdjęć itd.
Ale dzięki za pomoc;D jak zrobię to dam znać czy pomogło;D

6

a ja mam pytanie
czy dysk Seagate FreeAgent 1TB gdy jest nie używany przechodzi w stan wstrzymania?

7

To zalezy do ustawien FreeAgenta.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Tak, przechodzi w stan wstrzymania po 5 min ja to ustawiłem, ale to napewno nie jest powodem tych restartów.
W październiku kodowałem 2 filmy HD, które miały po ponad 70GB kodowały się po 5dni, pliki wejściowe i wyjściowe były zapisywane na dysku i ani razu wtedy router nie przerwał kodowania czyli od tak nie przechodzi w stan gotowości.
Poza tym jak pobiera się jeden plik z prędkością do 20kb/s to nie restartuje się i wszystko działa.

9

na 90% to wina braku pamieci, wiec najpierw postaraj sie o ten swap smile

10 (edytowany przez macka 2010-11-07 13:55:07)

U mnie jest podobnie, choc moze nie restartuje sie co pare minut.
Mam swapa i ext-roota na szybkim pendrivie.
Jednak jesli zapusci sie pare torentow naraz (i tak poograniczalem ilosc polaczen) to obciazenie routera rosnie do 3-4 i po jakims czasie router potrafi sie zrestartowac. Swap w takim momencie wykorzystuje np. 4MB z 64MB calkowitego rozmiaru.
Obciazenie potrafi rosnac tez przy kopiowaniu plikow przy uzyciu samby. Transfery przy downloadzie sa normalne z tego co tutaj czytalem, na poziomie 11-12MB/s (mniejsze obciazenie systemu). Z uploadem jest gorzej. Transfer na poziomie 2-3MB/s (obciazenie dla jednego uploadowanego pliku wzrasta do ponad 2). Wczesniej mialem jeszcze wolniejszy upload, ale winna byla za to opcja 'sync' przy montowaniu dysku.
Sprawe obciazenia rozwiazalaby pewnie wymiana 32MB RAMu na 64MB, ale to przekracza raczej moje mozliwosci techniczne:))

A i jeszcze jedno zauwazylem przy wiekszym obciazeniu routera. Zaczyna kulec WIFI, albo calkiem znika z eteru. Uzywam wiec transmission raczej jak ide spac, wiec jak chce niech sie wtedy restartuje.

11

Samba obciąża system, to fakt. Co stoi na przeszkodzie w używaniu ftp zamiast samby?

PS. Można nmbd ubić. Samba będzie normalnie działać tyle że nie będzie rozgłaszała się w sieci, wiec trzeba się do niej jawnie dostać. Przynajmniej można trochę na pamięci oszczędzić.

Transmission ma możliwość automatycznego ograniczania transferu w określonych porach, wiec możecie to wykorzystać.

12

Z samba to byl przyklad, uzywam jej tylko jak zgrywam sciagniete pliki z routera.
Ogolnie chodzi o to, przynajmniej tak to wyglada, ze problemy z wydajnoscia/restartami routera zaczynaja sie w momencie braku ramu, aktywnego wykorzystywania swapa, a slaby zapis na nosnikach zewnetrznych poteguje tylko problem.

13

A tak swoją drogą - tansmission ile Ci ściąga? Powyżej 2MB/s?

14

No wlasnie nie, bo mam lacze tylko 2Mbps, wiec transfery to max. 220-230kB, ale efekt duzego obciazenia pojawia sie zawsze przy kilku jednoczesnie sciaganych plikach i kiedy pojawia sie kilkumegabajtowy swap.
W kazdym razie cos sie nie wyrabia, bo inaczej by obciazenie tak nie roslo.

15 (edytowany przez bantrade 2010-11-08 16:48:16)

Faktycznie wystarczyło sprawdzić dokładniej
PunBB bbcode test
Ewidentnie widać, że transmission brakuje pamięci.

Ja mam dostęp do Hot Air'a więc mógłbym się pokusić o wymianę ramu, ale nigdzie nie udało mi się znaleźć takiej pamięci, która oparta by była o takie układy Hynix'a.

PunBB bbcode test
A to moment kiedy się zawiesza.
Samba i to, że dysk jest na NTFS daje też porządnie w kość...

16

W tym przypadku też się zawiesił i sam już nie wiem czy to procesor się przegrzewa punktowo czy z powodu pamięci...
PunBB bbcode test

A mam pytanie czy mogę zrobić SWAP na dysku NTFS?

17

W pliku - tak. Ale jest to całkowicie bez sensu - obciążenie na obsługę ntfs i swapa w pliku skutecznie zje całe zasoby routera.

18

Może rTorrent zamiast Transmission?

19

rtorrent sie wywala...

20

Wpadłem na pewien pomysł, w systemach uniksowych da się ograniczyć dostępne zasoby sprzętowe dla procesu np. ustawić by proces mógł korzystać max z 40% CPU i np. 10mb ram.
Tylko nie mam pojęcia czy da się coś takiego zrobić na OpenWrt i zastosować do transmission?

21

OpenWrt jest trochę za prymitywny żeby coś takiego zrobić, chociaż nie mówię że się nie da.

tranmission ma po prostu wymagania i oganiczenie nic nie da, bo sie nie uruchomi. Ogranicz zużycie pamięci - zrób swap, wywal niepotrzebne moduły, wyłącz sambę/ftp/dnsscript czy inne procesy.

22

bantrade napisał/a:

Ja mam dostęp do Hot Air'a więc mógłbym się pokusić o wymianę ramu, ale nigdzie nie udało mi się znaleźć takiej pamięci, która oparta by była o takie układy Hynix'a.

Mam na zbyciu jakieś 6 kostek Hynix HY5DU121622CTP-D43 512Mb (64MB) 200MHz@CL3. Trzeba je sobie wylutować. Jedną mam już wlutowaną w swoim routerze i jak narazie działa bez zarzutów:

root@OpenWrt:~# memtester 44M
memtester version 4.1.3 (32-bit)
Copyright (C) 2010 Charles Cazabon.
Licensed under the GNU General Public License version 2 (only).

pagesize is 4096
pagesizemask is 0xfffff000
want 44MB (46137344 bytes)
got  44MB (46137344 bytes), trying mlock ...locked.
Loop 1:
  Stuck Address       : ok
  Random Value        : ok
  Compare XOR         : ok
  Compare SUB         : ok
  Compare MUL         : ok
  Compare DIV         : ok
  Compare OR          : ok
  Compare AND         : ok
  Sequential Increment: ok
  Solid Bits          : ok
  Block Sequential    : ok
  Checkerboard        : ok
  Bit Spread          : ok
  Bit Flip            : ok
  Walking Ones        : ok
  Walking Zeroes      : ok

23

Restarty zażegnane;)
Temat do zamknięcia podziękowania dla wszystkich, a zwłaszcza dla Cezarego

24

Czyżbyś wlutował pamięć?

25

Jeszcze nie, restarty przestały się pojawiać już po zrobieniu swap, ale na stałe wykorzystuje mi go prawie 18MB i trochę jakby go trochę muli, więc niedługo jak mi się tylko uda pożyczyć tego hot-aira to wymienię na 64MB big_smile