Temat: Odczyt stanu włączenia pompy - jak?

Witam.
Zrobiłem koledze mini stacje pogodową na gargulcu i MR3020.
Jest zadowolony bo ma na wykresie to co chce.
Ale zabił mi ćwieka prośbą o dodanie do tych danych informacji o włączonej lub nie pompie.
Na razie wiem tylko tyle, że pompą steruje sterownik kotłowni i że podobno jest sposób odczytu jej stanu - jeszcze nie wiem jaki.
No i teraz pytanie (proszę o wersję dla zupełnego amatora)
zakładając, że pokaże mi palcem przewód/gniazdo/pin lub cokolwiek innego na którym pojawia się sygnał że pompa działa lub nie jak ten sygnał odczytać?
w MR3020 odczytuję temperatury przez USB i moduł MERAPROJEKT MP00206.
Z tego co czytałem robi się to na GPIO ale nie mam wyprowadzonego żadnego i bazuję na tym co można podłączyć do usb.
Nie jestem nawet pewny czy w taki małym routerku są jakieś wolne GPIO. -nigdy nie miałem z tym (GPIO) do czynienia.

Jak będę wiedział więcej o pompie (pewnie za tydzień) to doprecyzuję ale na razie chodzi mi o sam odczyt przez USB.

Ps.
Znając życie to na 100% za jakiś czas będzie chciał też sterować tą pompą :-)

2

Odp: Odczyt stanu włączenia pompy - jak?

Zamiast MP00206 podepnij arduino
Najprościej równolegle do pompy daj przekaźnik i za pomocą arduino odczytujesz stan przekaźnika.
Również za pomocą arduino odczytasz temperaturę i wysterujesz pompę po przez inny przekaźnik.

Ale to już trochę więcej zabawy.

3

Tak, ma gpio (http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl- … pio.pinout) choć jak nie chcesz mieszać na płytce to zostaje tylko coś na usb. Chociaż by attiny85 które opisywałem lub dodatkowe gpio na jakimkolwiek interfejsie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

I uwaga na poziomy napięć, izolacja optyczna wskazana.

5

ot inny pomysł to wykorzystanie jakiegoś modułu 1-Wire mierzącego napięcię i na tej podstawie sprawdzać. Konwersja z ~230V na 12 lub 5V to już nie problem. Z tego co pamiętam na 1-Wire możesz wykorzystać DS2438 ma on wiele ciekawych opcji. Osobiście używałem go do pomiaru napięcia akumlatora.

6

Strasznie przekombinowane... Jak jest tam sterownik, to ma pewnie wyjście, na którym można odczytać stan pompy i z tego należy skorzystać.

7

Dzięki za tak liczne odpowiedzi. Jeszcze nie wiem jaka to pompa i sterownik jak tylko się dowiem to oczywiście napiszę.
Osobiście wolałbym nie grzebać w routerze (nie znam się na tym) więc pomysł z układem podłączonym do USB jak najbardziej by przemawiał.
O DS2438 muszę poczytać. Zdaje sięże mirzy zaówno temperaturą jak i napięcie. Poczytam.