Temat: Konfiguracja Sieci w Sieci...

Witam

Koledzy, potrzebuje skonfigurować dostęp do internetu, posiadam tplinka 3420, z najnowszym Garym. Dostęp do internetu za pomocą GSM.  Znajduje się na statku na którym jest wewnętrzną siec lan, konfiguracja switchow/komputerów 192.168.1.xxx. Ponieważ tam gdzie będę spędzał czas czyli w Cargo Control Room , jest slaby zasięg GSM, chciałbym aby router był na mostku (dobry sygnał) i stamtąd po kablu puścić neta do CCR. WiFi odpada ponieważ jest za daleko od mostku i CCR schowane w dziurze. Ale chciałbym aby tylko jeden mój komputer miał do niego dostęp, ale to pewnie konfiguracja w firewall będzie. Najważniejsze dla mnie jak to zrobić, jak pozmieniać ustawienia żeby być połączonym z siecią statkową i dodatkowo z routera brać neta, nie mogę zmienić IP komputera ponieważ korzystam z rożnych  programów na rożnych komputerach. Czy cos takiego jest możliwe, router na mostku podłączę kablem lan do sieci.

Mam nadzieje ze zrozumiecie o co chodzi smile Jak coś to będę tłumaczył dalej....

Pozdrawiam

2

Odp: Konfiguracja Sieci w Sieci...

Zmień adres lan w routerze na inny, nie kolidujący w siecią lan. Podłącz go lanem do tej sieci.

I teraz - jak chcesz mieć dostęp do internetu to na swoim komputerze zmieniasz bramkę tak, aby wskazywało ip routera + ew dnsy. I to wszystko.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Konfiguracja Sieci w Sieci...

Dzięki Cezary, będę dzisiaj po 16 testował. Odwalasz MEGA robotę!!!