Odp: Prośba do osób posiadających internet w UPC przez modem
Oczywiście nie pokażesz jak to skonfigurowałeś, mamy się domyślać? ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Prośba do osób posiadających internet w UPC przez modem
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Oczywiście nie pokażesz jak to skonfigurowałeś, mamy się domyślać? ![]()
Przez interfejs WWW, skutkuje to takim wpisem w /etc/config/network
config interface 'wan'
option ifname 'eth1'
option _orig_ifname 'eth1'
option _orig_bridge 'false'
option proto 'dhcp'
option broadcast '1'i wtedy udhcpc jest odpalane w sposób następujący:
udhcpc -p /var/run/udhcpc-eth1.pid -s /lib/netifd/dhcp.script -f -t 0 -i eth1 -C -BUpewnij się, że na pewno nie działa i zgłoś na https://dev.openwrt.org.
udhcp jest z BusyBoxa.
1. Zaktualizowałem wcześniejszy post nr 40 o kolejne zdarzenie DHCP.
Zastanawiam się czy oby nie za szybko było to RENEW
2. Mój konfig sekcji WAN - tylko 2 linijki
config interface 'wan'
option ifname 'eth1'
option proto 'dhcp'Sprzęt to TP-LINK 842 OpenWrt Attitude Adjustment 12.09.1 / LuCI 0.11 Branch (0.11+svn9933)
Jeszcze raz zebrałem dane, tym razem na Windowsie i po raz ostatni napisałem do UPC. Jak znowu mi wkleją standardową formułkę, to ustawię po prostu Static i tyle.
Dlatego Ci pisałem, ze trzeba jakoś ich ruszyc w teren - technik (żaden) nie przejdzie obojętnie wobec faktów i sami sobie będą kadzić, co prędzej czy później spowoduje poprawienie tych "innych konfiguracji lokalnych" w tym lokalnym węźle. Dobry początek to wciśniecie realnego bajeru, żeby spowodować aby ktoś przyszedł, a Ty mu umiejętnie zapodasz istotę problemu.
Dla mnie przy takim, wyżej przytoczonym scenariuszu i próbie jego praktycznego zainicjowania, wątpliwość powoduje tylko jedno pytanie:
Czy na pewno masz wszystko dobrze (i odpowiednie wersje oprogramowania/bibliotek na swój model routera/pc/i.t.d.) poinstalowane i skonfigurowane, nie wspominając o potencjalnej ewentualności uszkodzenia routera ?
Aby się przekonać, postaraj się dla testów o co najmniej 2 różne routery (pożycz, kup, wszystko jedno - musisz mieć pewność, że są sprawne z podobnym/tym samym softem).
Eh... leje się woda, strumieniami... przecież autor wątku niejednokrotnie napisał, że sprawdzał to też na PC.
Pisał - ale jakoś nie do końca przekonująco.
UPC odpisało, żebym przesłał załącznik ze zrzutem pakietów w innym formacie (np. zrzut ekranu bądź tekst). -.-
UPC odpisało, żebym przesłał załącznik ze zrzutem pakietów w innym formacie (np. zrzut ekranu bądź tekst). -.-
Zrzuć im do tekstu, bo tak to zobaczą niewiele... albo wyślij im zrzut z zakreślonymi Twoimi reguestami i brakiem odpowiedzi lub NAK od ich serwera. Tak czy siak, ciesz się, że jest jakiś postęp.
Witam.
Ja tylko chciałbym dodać, że podobne zachowanie serwera DHCP UPC występuje również u mnie:

Panowie - nie było to w tym temacie poruszane - zapytam tylko, czy ktoś z Was próbował ustawić serwery DNS na np. opendns.com ?
Spokojnie, ta firma od jakiegoś czasu tak ma - grają na czas.
Wiele wskazuje, że wina leży po stronie sieci operatora.
W ich sieci jest coś skopane, np. mój modemo-router UPC ma usiane logi błędami typu:
[Major] Received Response to Broadcast Maintenance Request, But no Un...
[Info] TLV-43.11 - unrecognized OID
[Info] TLV-11 - unrecognized OID;CM-MAC=c4:27:95:20:2a:4b;CMTS-MAC=7...
[Warn] DHCP WARNING - Non-critical field invalid in response ;CM-MAC...
[Info] Honoring MDD; IP provisioning mode = IPv4
U mnie co prawda dzierżawa jest przedłużana prawidłowo, ale są inne przypadłości (wolniejszy transfer etc.).
U mnie również są identyczne problemy jak u kolegi spkv. Ruter dopiero po 3 wyłączeniach dostaje adres z dhcp. I tak jest już od długiego czasu a serwis UPC po próbie interwencji zlewa sprawę.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Prośba do osób posiadających internet w UPC przez modem
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc