26

Odp: Gargoyle 1.5.9.6 restartowanie co 3-5 min

Jeśli jako bandwith mam rozumieć wymuszenie 3G, to kilkukrotne próby zmiany tego na 2G/3G/4G zależne od modemu, albo preferowane 3G, nie dały rezultatu, bo po podłączeniu modemu (w nim tez wyłączyłem wymuszanie częstotliwości do Aero2 przez TNI) automatycznie przeskakiwało na "tylko 3G" i po chwili reset.

Odinstalowałem nawet dodatek (przycisk restartu na stronie logowania), dalej resety, odłączałem kabel LAN - resety , podłączałem - resety.

Wgrałem oryginalny soft TP linka, i działa bez zająknięcia.

27 (edytowany przez bhb 2014-05-18 17:39:52)

Chyba chodzi o /etc/init.d/bwmon_gargoyle stop a potem disable

28

OK dziękuję za wyjaśnienie. Podać komendę przez putty i zobaczyć co wtedy będzie.
Jak to wykonam, zdam relację z efektów.

29

Zrobiłem coście zasugerowali mościpanowie, z radością muszę przyznać, że jak dotychczas (parę godzin) wszystko działa jak należy.

Dla jeszcze mniej zorientowanych niż ja, a mających problemy z MR3220 i 3420 zamieszczam skrótową instrukcję:

1. ściągamy mały programik putty.exe
2. uruchamiamy i w górnym prawym rogu wpisujemy adres 192.168.1.1 klikay Connect
3. wyskakuje czarne okno i zielony kursor, i napis login as?:  wpisujemy "root" enter
4. wyskakuje monit o hasło, wpisujemy to które ustawiliśmy do routera, a jeśli tego nie zrobiliśmy jeszcze, to wpisujemy domyślne "password" i enter
5. pojawia się piękna grafika rastrowa 3D
6. przepisujemy dokładnie to:"/etc/init.d/bwmon_gargoyle stop" klikamy enter
7. przepisujemy dokładnie to:"/etc/init.d/bwmon_gargoyle disable" klikamy enter
8. zamykamy okienko i gotowe, skończyły się resety co 3 minuty.

Dziękuję Cezaremu za wkład pracy i poświęconą mi uwagę, oraz Bhb za przetłumaczenie sugestii  mistrza na język ludzki.

30

Mnie też dotknęły resety po tygodniu bezproblemowego działania na najnowszym gargulcu...

same z ciebie nic prócz dodania dyndnsa w miedzy czasie nie robiłem (od czasu wprowadzenia dyndns działal stabilnie ze 3 dni)

co proponujecie? wgranie gargulca od podstaw z failsafe? czy tylko opcja:
/etc/init.d/bwmon_gargoyle stop
/etc/init.d/bwmon_gargoyle disable

nie pokaże teraz logów, bo odpiąłem go i tymczasowo wróciłem do starego Linksys'a... wink

TL-WDR3600 & 1.6.2.2 (r42647)

31

Resety w ogóle czy resety po podłączeniu wan?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

32

Router sie loguje, puszcza sygnal po wifi i LANie po czym po paru sekundach idzie pełny reset. I tak w kółko.

Zatem zapewne po tym jak podłaczy WANa (zdąże odpalić stronke jakąs w przeglądarce) i po chwili leci autorestart.

33

Super. Więc odłącz wan żeby się nie resetował i przyślij mi backup z niego.

34

Przetestuje w domu, czy po odłączeniu nie idą resety, dzisiaj pod wieczór mam w planie powalczyć z nim.

backup configu z pod gui? czy może jakoś komendami z pod konsolki? (ale tu bym prosił o instrukcje) smile

35

Z gui.

36

OK, zrzuce i podeślę.

Plus powalcze może z wrzuceniem nowszego 1.6.1.2 od podstaw i ustawię tylko to co używam.

37

A poprzednio zrobiłeś zachowanie ustawień?

38

nie, zawsze po nowej wersji, wrzucam z backapu konfig, lub recznie konfiguruje ponownie.

39

Jak wrzucasz backup to to samo jak byś zaznaczył zachowanie ustawień...

40

smile hmm no dobra, ale jak wytłumaczyć, że śmigało kilka dni i nagle zaczął wariować bez powodu? smile

41

Tego nie wiem i właśnie chciałem backup, jeżeli się resetuje z wanem.

42

ok sprawdzę z odpietym WANem zachowanie i dam znać

43

U mnie podobnie. Nie pomogło nawet przywrócenie ustawień fabrycznych - nie mogłem zapisać ustawień. Pomogło dopiero wgranie najnowszej wersji.

44

Ok jestem po testach, na odłączonym WANie niby było ok nie restartował się, ale w momencie zrzucania konfiga router samoczynnie dokonał reboot'a... więc nie dałem rady zrzucić konfiga, podeślę ci Cezary zatem ten który robiłem po wgraniu 1.6.1.1 czyli jakieś 8 dni temu.

Na chwile obecna z failsafe wrzuciłem 1.6.1.2  i póki co wszystko działa, ustawiam ręcznie sobie z powrotem moje skromne usługi i tyle... pożyjemy kilka dni i zobaczymy jak się będzie zachowywało