Temat: MR-3420 v1 dziwne zachowanie...!?

Witam dostałem od kolegi router jak w temacie, po podłączeniu go do prądu załączył się normalnie i po chwili  (be podłączania lan) zapaliła się lampka na LAN4 i mruga!

Po wifi go znalazłem i zainstalowałem najnowsze "gargoyle-1.6.1.1-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin"

Firmware wgrał się i uruchomił się router od nowa i widziana sieć to Gargoyle - nie mogę się połączyć bo woła "Klucz zabezpieczeń" - przecież nic nie ustawiałem!

Podłączyłem więc przez LAN, ip przyznało z DHCP ale zalogować się nie da rady.

wiec >> CMD >>> ping -t 192.168.1.1

nic, nic...

Zrobiłem reset routera i nagle zaczeły przychodzić odpowiedzi na pingi - ale tylko na chwilę (nawet udało mi się w przeglądarce wpisać login i hasło do panelu logowania) i znów cisza na pingi.

Zalogował bym się po wifi ale ten "klucz zabezpieczający" ?! - wie ktoś o co chodzi?

wydaje mi się że LAN może być padnięty, ale po wifi przecież wgrałem firmware więc działa, router może mi robić jako jakiś reapiter lub jakiś dysk bezprzewodowy no ale nie mogę dostać się do neigo teraz w żaden sposób.

Jakieś pomysły co można z nim zrobić?

2

Odp: MR-3420 v1 dziwne zachowanie...!?

Pod spodem routera masz napisany klucz zabezpieczeń. Pewnie o to chodzi. A no właśnie. Nie powinno się rzucać firmware przez wifi.

3

Powyższa odpowiedź jest zła.

Jak zainstalowałeś Gargoyle PL, to do wszystkiego masz standardowe hasło... "password".
Na takie pytania najszybciej znajdziesz odpowiedź w FAQ i na stronie dot. Gargoyle: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl

4

Łączę z oryginalnym PINem z obudowy i "niezgodność z kodem PIN" no ale ja wgrałem Gargoyle i to on ma w sobie jakiś PIN bo oryginalne firmware zostało zastąpione, a lan nie działał już przed zmianą softu wiec ten temat przemilczę - chodzi o to jak dostać się do routera...?!

5

Przeczytaj jeszcze raz mój post. Dokładnie i ze zrozumieniem.

6

"pepe2k" Twój post zrozumiałem ale dopiero jak już wyslałem swój bo napisałeś go jak ja komentowałem "dextera" no ale już ok działa wifi więc coś sobie z tego zmontuje big_smile dzieki Panowie.

7

Ok Panowie, powróćmy do tematu. Wifi opanowane i nawet usb działa wyśmienicie (podział aero2) ale wciąż po głowie chodzi mi ten uwalony LAN (świeci LAN4 i mryga), w GUI widać że LAN4 jest używany na 10MBit a reszta odłączona.
Czy można jakoś programowo wyłączyć cały LAN (cztery porty, a może jeden konkretny)? WAN teoretycznie jest na osobnym scalaku więc może da się go jakoś uaktywnić jako LAN/WAN i już mógł bym pod routerek podpiąć zewnętrzny switch?!

Z góry dzięki za info...

8

Wyłączyć? Możesz go wykluczyć ze switcha, ale... po prostu do nie używaj i tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

Chodzi raczej o to że porty LAN w ogóle nie odpowiadają na pingi i do tego wciąż zapalony LAN4 a LAN i WAn są chyba fizycznie na osobnych scalakach więc jeśli może wyłączył bym (w jakiś sposób) całkowicie scalak z LAN a uruchomił tylko WAN jako LAN to wtedy mógł bym i kabelek podpiąć pod swój router - musze sprawdzić czy WAN wogole odpowiada na pingi, może też jest uwalony...

10

mistrzluk napisał/a:

Chodzi raczej o to że porty LAN w ogóle nie odpowiadają na pingi i do tego wciąż zapalony LAN4 a LAN i WAn są chyba fizycznie na osobnych scalakach więc jeśli może wyłączył bym (w jakiś sposób) całkowicie scalak z LAN a uruchomił tylko WAN jako LAN to wtedy mógł bym i kabelek podpiąć pod swój router - musze sprawdzić czy WAN wogole odpowiada na pingi, może też jest uwalony...

Nie ma tam żadnych osobnych scalaków... SoC ma zintegrowany switch.

11

Ok, teraz na spokojnie podłączyłem komputer z załączony pingowaniem i sprawdzałem Lany po kolei a więc:

Lan4 - zero reakcji
Lan3 - dostałem DHCP i brak odp. na pingi
Lan2 - dostałem DHCP i brak odp. na pingi
Lan1 - zero reakcji

WAN ustawiony w menu jako LAN - Dostaje DHCP i PINGI OK - czyli już mam jeden port sprawny!

Myślę że temat możemy zamknąć bo z tymi LANami raczej nic nie zrobię, ale dziekuję koledzy za odpowiedzi i pozdrawiam.

12

mistrzluk napisał/a:

Myślę że temat możemy zamknąć bo z tymi LANami raczej nic nie zrobię, ale dziekuję koledzy za odpowiedzi i pozdrawiam.

Możliwe, że do wymiany są tylko transformatory separujące. W najgorszym wariancie - uwalony SoC, ale to też da się wymienić, tylko że koszty będą pewnie nieadekwatne do wartości sprzętu.

13

A czy tam czasem ledy nie są sterowane z GPIO i lampkę LAN4 można zapalić programowo?

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

14

Można jak sobie soft przekompilujesz. Łatkę znajdziesz gdzieś na forum openwrt.org

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.