Temat: pamięć wewn po zrobieniu ex-roota

Witam Szanownych forumowiczów,

mam wgrany najnowszy Gargoyle. Zrobiłem exroot-a ( pendrv 16gb ) .Minidlna działa ale...............bByć może głupie pytanie ale jestem początkującym userem w linuxie - Jak sprawić by można było dodawać pliki na pamięć wewn. z poziomu win7

2 (edytowany przez Wildungen 2014-05-17 23:32:06)

Odp: pamięć wewn po zrobieniu ex-roota

Musisz wydzielic oddzielna partycje w tym celu- przynajmniej ja tak mam zrobione i wtedy dziala bez problemu udostepnianie zasobow przez smb czy ftp.

3

@remolmar: minidlna jest do udostępniania. Chcesz dodawać pliki to sobie sambę lub ftp postaw, ew winscp się posługuj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

dzięki za zainteresowanie moim problemem. Rozumiem że ftp jest instalowany wraz z całym systemem, zresztą w zakładce iś USŁUGI jest widoczny jako usługa uruchamiająca się wraz ze startem routera.. Po za tym po podłączeniu do routera w drugi slot pendr ( w moim przyp. 4gb ) mogę bez problemu się do niego zalogować. ale tak w zasadzie nie wiem nawet jak go konfigurować.
Ja natomiast chciałbym wykorzystać ten pierwszy pndrv ( 16GB ) na  którym jest ex-root i minidlna postawione. a drugi slot mieć wolny na no modem 3g. lub cokolwiek innego smile Innymi słowy pamięć wewn. po stworzeniu ex-roota nie jest widoczna w zakładce SYSTEM-NOŚNIKI USB. - nie wiem czy żeby był uruchomiony ftp z miejscem z pamięci wewn. czy trzeba robić to ręcznie ?
a w jaki sposób wydzielić ręcznie inny kawałek partycji "pamięci wewn." próbowałem  pobawić się trochę poleceniem fdisk ale wywalało mi stale jakiś błąd 22.

z góry dziękuję za pomoc.

5

O jakim routerze w ogóle piszesz?

Zakładka nośników usb nie widzi extroota jako miejsca do udostępniania - wielokrotnie o tym pisałem i jest to w poradnikach. Skonfiguruj ręcznie usługi lub korzystaj z winscp, pisałem już to.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez bhb 2014-05-18 10:32:13)

@remolmar:

Wildungen napisał/a:

Musisz wydzielic oddzielna partycje w tym celu-

http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalro … waniedysku
podziel jak Ci się podoba.

7

mam 4300

czytałem o tym że właśnie ex-root nie jest widoczny w zakładce czytałem. ale nie umiem sobie poradzić z konfiguracją ftp ręcznie. kiedyś jak miałem jeszcze taką starą mała dystrybucję linuxa Freesco a później NND udało mi się skonfigurować ftp ale teraz jakoś nie mogę sobie poradzić.
wg poradnika najpierw mam odinstalować vsftpd ? a później go od nowa zainstalować i skonfigurować ?

8

Jak podzieliłeś dysk ?

9

Jak tworzył się ex-root to 25%-swap a 75 na dane

10 (edytowany przez bhb 2014-05-18 15:20:33)

Partycje dane podziel na dwie  extroot (powiedzmy 500MB) reszta własnie na dane. Czyli swap extrot dane.
http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalro … waniedysku