1

Temat: TP-Linka Mr3420 z gargoyle

Mam ten ruter TP-Linka Mr3420 i wgrałem to oprogramowanie "gargoyle-1.6.1.1-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-sysupgrade.bin"  i tu moje pytanie czy mogę w nim ustawić, żeby urządzenia podłączone do tego rutera kablem ustawić szyfrowanie po maku, jeżeli tak to jak?

2

Odp: TP-Linka Mr3420 z gargoyle

Napisz co chcesz uzyskać? Żeby mogły się łączyć tylko określone mac adresy?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chcę np. wyciąć dane urządzenie na dostęp do internetu lub ograniczyć mu prędkość ściągania. Mam podłączonego pena i uruchomiłem extroota.

4 (edytowany przez bhb 2014-05-12 09:25:17)

Wszystko masz w GUI. Konfiguracja dhcp i w firewall limity, ograniczenia. Do tego niepotrzebny extroot.

5

To może napiszę to inaczej chciałbym aby tylko wpisane przeze mnie adresy ip z makiem łączyły się z netem, tak jak mam to na serwerze linuksowym.

6

Bez problemu możesz to na firewallu zrobić, dopuszczając określone MAC adresy a wywalając inne.

7 (edytowany przez okra 2014-05-12 17:28:25)

Cezary napisał/a:

Bez problemu możesz to na firewallu zrobić, dopuszczając określone MAC adresy a wywalając inne.

A możesz to dokładniej opisać jak to zrobić i może jeszcze co zrobić żeby był widziany pen jak łącze się przez przeglądarkę

8

Zainstalować np. sambę. Masz to opisane na eko.one.pl, wcześniej musisz extroota zrobić - też to jest opisane. Co do MAC:

9

Cezary napisał/a:

Zainstalować np. sambę. Masz to opisane na eko.one.pl, wcześniej musisz extroota zrobić - też to jest opisane. Co do MAC:

Jak zrobię taki wpis jak poniżej to dostęp do internetu jest blokowany:

"- blokowanie na podstawie IP komputera"

config rule
        option src lan
        option dest wan
        option src_ip 192.168.1.100
        option target REJECT

a jak jest taki:

"- blokowanie komputera który zmienił adres ip"

config rule
        option src lan
        option dest wan
        option src_mac 01:02:03:04:05:06
        option src_ip "! 192.168.1.100"
        option target DROP

mimo że ip jest zmienione to dostęp do neta nie jest blokowany, czy jest na to jakaś rada?

10

Ale oba nie mają nic wspólnego z tym co pytałeś smile

iptables -I FORWARD -m mac --mac-source 01:02:03:04:05:06 -j DROP
itd.

11

Być może trochę źle sformułowałem pierwsze pytanie ale gdyby ten wpis działał to by było to o co mi chodzi.

"- blokowanie komputera który zmienił adres ip"

config rule
        option src lan
        option dest wan
        option src_mac 01:02:03:04:05:06
        option src_ip "! 192.168.1.100"
        option target DROP

12

"blokowanie komputera który zmienił adres ip"

To nie jest ani blokada określonych mac ani zezwolenie na określone mac. Jest dokładnie tym co napisałem w pierwszej linii.

13

Czyli nie znajdę na tym ruterze tego co mnie interesuje.

14

Czyli sobie napisz regułkę iptables. Nawet taką dostałeś. Więc google w przeglądarce i zrobisz.

15 (edytowany przez okra 2014-05-14 12:16:21)

Jeszcze jedno pytanie, teraz na serwerze mam tak, że tylko wpisane adresy ip z makiem mają wyjście na zewnątrz poza sieć wewnętrzną np.:
192.168.1.3  00:1D:7E:61:16:6D
192.168.1.4  00:1D:7E:61:16:6D
# 192.168.1.5  00:1D:7E:61:16:6D
i te bez # wychodzą poza sieć reszta nie czy na tym ruterze też tak można?
Wiem, że tam gdzie jest # to tak jak by tego wpisu nie było.
Miejsca mam dużo bo zainstalowałem extroota 3 gb i swap i na trzeciej partycji pena jeszcze 4 gb która jest widziana.

16

A potem skryptem sobie takie plik obrabiasz i robisz regułki. Możesz.

17 (edytowany przez okra 2014-05-14 15:48:16)

Cezary napisał/a:

A potem skryptem sobie takie plik obrabiasz i robisz regułki. Możesz.

Ja aż taki dobry z linuxa to nie jestem, jak kończyłem swoją edukację w latach siedemdziesiątych to posiadanie zegarka na baterię było już luksusem, dlatego jak bym mógł prosić o pomoc w zrobieniu tego skryptu i reguły. Z góry dziękuje za pomoc.
Ten serwer, który teraz mam jest postawiony na kompie z linuxem i stawiał mi go znajomy z 8 lat temu. Linuxa znam bardziej z tunerów dvb-s

18

No udało się teras mają dostęp do neta tylko te osoby, które dopiszę w pliku "firewall.user" ich mak i adres ip Tak wygląda ten wpis:
iptables -I FORWARD 1 -p tcp ! -s 192.168.1.2  -m mac --mac-source 78:AB:BB:C9:F5:17 -j REJECT
i jak dam przed tym wpisem # to dany sprzęt już nie ma dostępu do neta. Ale ja nie pisałem skryptu to nie mogę tutaj go zamieścić.

19

witam
mam problem z modemem e3276+hub+ruter mr3420v2+antana cybertech dual lte 15dbi mianowicie po wpięciu anteny sygnał gorszy niż na samym modemie antena nakierowana na nadajnik
1 Jak wpinać konektory który promiennik do którego gniazda - nie oznakowali tego -mozna tak uszkodzić modem bądź antenę?

20

Próbowałeś odłączyć Hub ? Spróbuj może zamienić raczej nie powinno się nic stać.

21

witam
w samym modemie w lapku jest to samo bardzo slaby zysk, gdzies mi sie obilo ze mozna usmazyc koncówke mocy chyba w modemie, nie daje rady nie wiem co z tym zrobic

22

a i jeszcze jedno nie wiem czy to normale ale próbowalem zacisnac zebami koncowke konektora i wyraznie mnie "trzepnelo" pradem -ale to chyba normalne

23

No nie wiem czy normalne smile

24

chrobi32 napisał/a:

antana cybertech dual lte 15dbi mianowicie po wpięciu anteny sygnał gorszy niż na samym modemie antena nakierowana na nadajnik

15 dBi to bardzo kierunkowa antena, trudno jest ją wycelować "na oko". Może być źle wycelowana.
Może być źle spolaryzowana (przekręcanie anteny wzdłuż osi nadawania)
Jak słaby jest sygnał bez anteny? Może po prostu wystarczy dłuższy kabel USB do huba i modem przy oknie?
Może być skierowana na niewłaściwą stację bazową. Czy jesteś pewien że to jest stacja twojego operatora?
To jest antena na pasmo 1800MHz i żadne inne. Czy modem jest ustawiony by pracował wyłącznie tym paśmie?
W ogóle o jakiego operatora chodzi? Np Aero2 nie działa na 1800MHz.
Antena lub jej kabel może być po prostu uszkodzony. Widzę że Cyberlink sprzedaje je ze złączami FMA a dalej pigaile ("konektory")  - pigtail też może być uszkodzony.

Kopnięcie prądem świadczy o tym że gdzieś jest przebicie. Jeżeli kopnął Cię kabel od anteny nie podłączony do niczego, to należy natychmiast zdemontować tą antenę, bo pewnie maszt jest pod prądem. Jak ten prąd popłynie przez modem to jest duża szansa że go uszkodzi.
Jeżeli kopie modem to pewnie komputer jest podłączony do gniazda bez bolca. To też świetny sposób na spalenie modemu: puścić prąd z komputera przez modem do uziemionej anteny.

Jak słaby jest sygnał bez anteny? Może po prostu wystarczy dłuższy kabel USB do huba i modem postawiony przy oknie? Wg mnie większość tanich anten to ściema i nawet jeśli mają jakiś zysk to często mniejszy niż strata na kablu i złączach.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

25

Operator cyfrowy polszmat nadajnik ok 4km sciana lasu na samym modemie mam miedzy 79-86db jak wepne ta antene zysk spada z tego co pisza u producenta to ma poprawiac o 3kreski nie wiem ile to db ale pisze ze 15minus strata na 10 m to ok 10powinna dac.  Co do pradu w kablu juz tego nie ma. Z cybertecha pisali mi ze konektor moze byc uszkodzony.  Wokresie zimowym mialem antene 18db allant tuba 1800-2100 hg4 przyszla wiosna zielska mase i po syglale dlatego kupilem ten panel. Co do wymuszania pasma w top net info nie moge wymusic trybu lte 1800 modem odrzuca. Wymuszam lte z polsatowsiego programu. Co do nadajnika to w mojej okolicy jest 1 drugi ok 15km. Na samym modemie robi ale zrywa sygnal nie jest stabilny i predkosci mniejsze.  Z antena do 40mb idzie bezok 15-12. A w garygole od ssh da sie wymusic lte 1800-jaka to komenda jesli istnieje?